Tips og gode råd til boligejere

Oblong windows4_cta_1370x722
Få råd og vejledning Kontakt os i dag
+
Få råd og vejledning Kontakt os i dag

Hold varmen om vinteren - 9 tips til at undgå træk og kulde

Kniber det med at holde varmen indenfor om vinteren? Har de stigende energipriser gjort indtryk på dine rutiner i hjemmet, og gør I, hvad I kan for at reducere jeres omkostninger til at holde boligen opvarmet? Ja, så er du bestemt ikke alene. Derfor har vi samlet nogle af vores bedste energisparetips og erfaringer, så du kan undgå træk og kulde i hjemmet. Hjemmet skal nemlig helst være et behageligt sted at opholde sig, men i vintermånederne er hyggen i mange danske boliger desværre afløst af træk og kulde.

Energioptimering

Efter at have læst vores 9 tips er du klædt bedre på til at holde kulden for døren, så du ikke skal armere dig med uldsokker og sweaters i de timer, hvor du er hjemme med familien. Lad os åbne op og se, hvad der gemmer sig bag de 9 vinduer.



Undgå kulde og træk fra vinduer - sådan gør du



1) Luk vindueshaspen - både oppe og nede


Dette er en af de mest oversete kilder til kulde, som mestendels skyldes ren og skær dovenskab. Hvis dine vinduer har hasper, så husk at få lukket både den øverste og nederste haspe, når du har haft vinduet åbent. Mange glemmer eller undlader at sætte begge hasper på vinduet igen, og så slutter vinduet ikke tæt, og kulden trænger ind i boligen.


2) Test om dit vindue slutter helt tæt til karmen


Det kan være svært at vide, om vinduerne slutter helt tæt, hvis du aldrig er helt tæt på vinduerne, medmindre når du åbner dem. Derfor kan du teste alle dine vinduer for at se, om der er steder, hvor kulden har fri adgang gennem snævre kanaler i karmen.

En nem måde at teste det på er med en strimmel papir:

  • Åbn vinduet og sæt papirstrimlen i klemme mellem vinduet og karmen. Luk derefter vinduet igen
  • Træk i strimlen (ind mod dig selv)
Hvis strimlen er svær at trække ud og måske endda går i stykker, når du river, er vinduet ganske tæt. Hvis den derimod smutter meget let ud, betyder det, at dit vindue ikke slutter tæt nok til karmen, og det giver kulde og træk i din bolig. I så fald bør du starte med at få monteret nye tætningslister.

3) Brug udluftningsventilerne med omhu


Har dine vinduer klikventiler eller andre udluftningsventiler? Det er fristende at tage dem i brug i stedet for reel udluftning eller som supplement. Men i køligt vejr kan der komme for meget luft ind af dem, så det trækker. Hvis du har det for koldt i din bolig, kan det derfor være en idé at lukke lidt ned for ventilerne og måske blot lade enkelte af dem stå åbne.

Det er dog en balancegang, for det er også vigtigt at få frisk luft ind, så du holder et sundt og godt indeklima. Husk at åbne alle ventiler igen til foråret. Nye boliger er alle udstyret med genveksanlæg, men til trods for det, kan det give rigtig god mening at få luftet godt og grundigt ud et par gange om dagen, så indeklimaet er optimalt.

4) Drop den automatiske natsænkning af temperaturen


Det er fristende at slukke for alt, der bruger strøm og energi generelt. Det er dejligt for pengepungen at spare på varmen, men det er måske knapt så hyggeligt og komfortabelt i din bolig. Og det kan være en meget kortsigtet løsning, da det også kræver energi at genopvarme. Hvis du bruger automatisk natsænkning af temperaturen i din bolig, bør du derfor overveje, om det er besparelsen værd i de bidende kolde måneder – i hvert fald hvis du går og småfryser derhjemme.

Alternativt kan du justere den, så temperaturen kun bliver sænket til for eksempel 20 grader i stedet for 18 grader om natten. Det er derfor vores anbefaling, at du ikke sænker temperaturen så meget, at det bliver en pine for dig - og det medfører højere forekomst af sygdom. Så er det ikke pengene værd.


5) Hold en ensartet temperatur i boligen


Ovenstående fører os gelinde til næste energisparetip, som unægteligt hænger sammen.

Har du travlt med at indstille temperaturen forskelligt i rum som kontor og soveværelse? Vi forstår dig godt. Men det har sine åbenlyse bagdele. Hvis nogle rum er koldere end andre, kan det føles som træk. Og hvis den varme luft trænger ind i de kolde rum, kan der opstå kondens, hvilket giver risiko for skimmelsvamp. Sørg derfor for at holde en nogenlunde ensartet temperatur i din bolig.

I større rum, hvor der er flere radiatorer – for eksempel i stuen, skal radiatorerne også indstilles på et ensartet niveau. På den måde behøver alle radiatorerne kun være lunkne, i stedet for at én radiator er glohed, og de andre er iskolde.

Tip: Træt af kulde og træk?

Selvom du kan gøre meget for at mindske træk og kulde, er den ideelle løsning som regel at isolere din bolig bedre. Du kan læse mere om vores tips til at spare på varmeregningen.

Især nye vinduer og døre gør en stor forskel for komforten i din bolig. Download vores katalog og få idéer og inspiration.

6) Lad radiatoren stå frit


En radiator er måske ikke det pæneste objekt i stuen. Nogen anvender radiatorskjulere, mens andre dækker dem til. Men det kan forhindre varmen i at gøre sit arbejde - at brede sig og skabe et stabilt og ensartet indeklima og temperatur.

Og igen... Pas på at lange gardiner samt sofaer og andre møbler ikke dækker for radiatoren. Hvis radiatoren er tildækket, giver den mindre varme. Som tommelfingerregel bør der være mindst 15-20 cm luft omkring radiatoren.


7) Træk gardiner og persienner for om aftenen og fra om morgenen


Ud over at det ser mindre hyggeligt ud med nedtrukne persienner om dagen, har det også en mindre gavnlig effekt om dagen sammenlignet med om natten. Gardiner og persienner hjælper til at forhindre varmetab fra vinduerne, så træk dem for, når mørket sænker sig i de sene eftermiddagstimer.

Men husk at trække dem fra igen om morgenen. I de mørke tider er det jo sparsomt med sol, så det er med at udnytte varmen fra solstrålerne i de timer, hvor du kan.

8) Læg et tæppe eller andet for vinduer og døre, hvor det trækker


Døjer du generelt med utætte vinduer og døre, er det nemme svar: Skift dem ud. Men det ligger måske ikke lige til højrebenet, når du allerede i dag skal hjem at praktisere vores energisparetips. Et tæppe eller lignende kan stoppe det værste træk og holde kulden for døren. Den bedste løsning er naturligvis at montere nye tætningslister eller at skifte dine vinduer og døre ud med nogle moderne af slagsen, som holder tæt. Det vil gavne dit varmeforbrug på den korte og den lange bane og i det hele taget give komfort i hjemmet.


9) Supplér med varme fra elradiator, pejs eller andet


Når det virkelig er koldt udenfor, kan det være svært at holde en behagelig temperatur indendøre, især hvis du bor i et ældre hus. Du kan overveje at supplere med varme fra en elradiator, pejs eller anden form for ekstra varmekilde. Du kan altid tjekke den gratis app "Min Strøm", hvis du vil vide, hvornår det er billigst at bruge strøm i din bolig.

Den slags opvarmning kan dog være en bekostelig affære, så hvis du har svært ved at holde huset varmt uden, bør du måske overveje, om det ikke er bedre at bruge pengene på at efterisolere dit hus, så du kommer kuldeproblemet ordentligt til livs.

IndeklimaGuide_CTA_1150x820

Hent guiden 'Det gode indeklima', så du kan holde din bolig sund at være i

Mere om
Energioptimering

Sådan holder du varmen oppe og regningen nede med 6 nemme tiltag

Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens. Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens.

Brug den samme varme to gange med et genvindingsanlæg

Når kulden tager til, og radiatorerne kører for fuld drøn, er der givetvis mange, der begynder at frygte for størrelsen på den næste varmeregning. Og med god grund. Særligt når priserne på varme og energi generelt stiger med lynets hast. Når kulden tager til, og radiatorerne kører for fuld drøn, er der givetvis mange, der begynder at frygte for størrelsen på den næste varmeregning. Og med god grund. Særligt når priserne på varme og energi generelt stiger med lynets hast.

Sådan holder du på varmen: 7 råd til efterisolering af dit bolig

I takt med at temperaturen falder, stiger behovet for at holde varmegraderne oppe i boligen. Du kan selvfølgelig skrue op for varmen - og varmeregningen, men hvis dit hus er dårligt isoleret, kan varmen ende med at sive ud. I takt med at temperaturen falder, stiger behovet for at holde varmegraderne oppe i boligen. Du kan selvfølgelig skrue op for varmen - og varmeregningen, men hvis dit hus er dårligt isoleret, kan varmen ende med at sive ud.
Alle artikler om Energioptimering