Tips og gode råd til boligejere

Disse rådgivere kan hjælpe dig med dit vinduesprojekt

12. december 2018

rådgivere til at hjælpe dig med vinduer

Kulde, mørnet træværk eller behovet for at få mere lys ind i din bolig kan være nogle af årsagerne til, at du overvejer at skifte dine vinduer. Men hvor går du egentlig hen, hvis du skal have konkret hjælp til at komme videre med dit vinduesprojekt?

Vinduer er et af den slags produkter, hvor det sjældent er nok bare at gå på nettet eller lige stoppe ind forbi en forhandler på vej hjem fra arbejde og putte noget i kurven. Både fordi vinduer fås i mange forskellige varianter, prisklasser og kvaliteter, men primært fordi det ikke altid er helt oplagt, hvad den rigtige løsning for lige netop dig er.

I nogle tilfælde er det nemlig sådan, at det, der måske begynder som en idé om at udskifte gamle vinduer med lignende modeller, ender med at blive et renoveringsprojekt, der kan involvere væltede mure og give huset et helt andet udtryk.

Uanset om du går med udskiftnings- eller ombygningstanker, vil det i udgangspunktet være en god idé at alliere dig med rådgivere, som har de tekniske og/eller kreative evner, der kan understøtte dit konkrete projekt. Det hjælper dig til at finde den rigtige løsning. Og afhængig af, hvem du er, og hvor langt du er i din idéproces, kan du have gavn af forskellige typer rådgivere.

Den gratis

Der findes en del gratis tilbud, hvor du kan besøge udstillinger hos leverandører, i byggemarkeder eller hos byggefirmaer for at få inspiration. Hos VELFAC har vi vores udstillinger i VinduesHuset i Rødovre og Horsens, hvor du kan blive inspireret og få en snak med vores rådgivere. Her afholder vi hver måned særarrangementer, hvor du kan tale med arkitekter og tømrermestre, der gerne kigger på dine konkrete tegninger og planer.

På samme måde afholder byggemarkeder landet over jævnligt arrangementer, hvor du kan se forskellige vinduesleverandører præsentere deres produkter, ligesom byggefirmaer nu og da lukker dørene op og inviterer indenfor.

Den lokale

Din lokale tømrermester dukker helt sikkert op hjemme hos dig og giver nogle gode råd – og ganske sikkert et tilbud – hvis du inviterer ham på kaffe og fortæller, at du overvejer at skifte vinduer.

Du bør imidlertid huske den almindelige sunde fornuft – tømrerfaget spænder bredt, og det er ikke alle tømrere, der har speciale i vinduer. Det betyder ikke, at de ikke kan løse opgaven, men hvis udskiftning af vinduer ”bare” er endnu en ting, din lokale tømrer har på hylden, er der en risiko for, at han ikke udfordrer dig nok. Dermed misser han måske muligheden for at rådgive dig til at vælge den løsning, der er den rigtige til lige netop dig og dit hus.

Hvis du overvejer vinduer fra VELFAC, har vi et koncept, vi kalder VELFAC VinduesMester. En VELFAC VinduesMester er en selvstændig tømrermester, som er certificeret og trænet i montage af vores produkter. Dermed sikrer vi, at hans viden altid er opdateret, og at han kender til de muligheder, som vores produktsortiment giver.

Uanset hvem du vælger som din samarbejdspartner, skal du sikre dig, at vedkommende er medlem af Byg Garanti-ordningen under Dansk Byggeri.

Den kreative og tekniske

Boligejere er forskellige, og mens nogle går konkret til værks og finder en håndværker, der kan løse en opgave, begynder andre i den anden ende og tager en snak med en arkitekt som det første. Arkitekters største fordel er, at de er gode til at se muligheder – og ofte muligheder, som man selv er blevet blind overfor.

arkitektrådgivning

Arkitekter arbejder til en vis grad med husets konstruktioner, men hvis du eksempelvis skal vælte en ydermur for at gøre plads til en skydedør, kan det være, der skal en bygningsingeniør ind over projektet for at sikre, at projektet er sikkert, forsvarligt og lovligt.

Medmindre du benytter dig af et gratis tilbud, vil det ofte fordyre dit projekt at få en arkitekt ind over, men pengene kan være givet godt ud. Arkitektens råd kan nemlig ende med at anvise en løsning, der dels giver dig langt større brugsværdi end ellers, fordi huset simpelthen får en anden karakter og måske bliver meget lysere end før. Det kan også være, arkitekten foreslår en skydedørs- eller havedørsløsning, som forbinder dit hus og din have langt bedre end hidtil. Og der er mulighed for, at regnestykket bliver bedre end ellers, selvom arkitektforslaget i første omgang medfører en større udskiftning, end du oprindeligt havde regnet med. For hvis du nøjes med at skifte vinduerne ud med nye udgaver af de gamle, men få år senere går i gang med en større ombygning, kan udskiftningen i første omgang vise sig at være penge ud af – ja, vinduet.

Den energirigtige

I disse år er der stort fokus på energiforbrug og energioptimering, og du kan få en energirådgiver til at rådgive omkring energimæssige forhold. Energirådgiver eller energikonsulent er ikke en beskyttet titel, men det vil typisk være en bygningskonstruktør, arkitekt eller bygningsingeniør, der sælger denne type rådgivning.

Energirådgivere kan udarbejde en energimærkning af din bolig, og de kan også rådgive dig om, hvordan du kan minimere dit energiforbrug – herunder om det kan betale sig at udskifte vinduer og døre ud fra et energiperspektiv.

www.boligejer.dk kan du finde den nærmeste godkendte energikonsulent. 

Få klarhed over rådgivningen

Uanset hvilken vej, du ender med at gå, er det vigtigt, at der er fuld klarhed over, hvilken rådgivning du har købt, og hvem der bærer hvilket ansvar. Og til det formål er det en god idé at tage udgangspunkt i en AB-Forbruger-kontrakt. AB-Forbruger er en standardaftale, der er udarbejdet i et samarbejde mellem Erhvervs- og Byggestyrelsen, Dansk Byggeri, Tekniq, Forbrugerrådet og Håndværksrådet. Regelsættet opstiller en række punkter, som du skal tage stilling til i forbindelse med din rådgivning, og den giver dig et fingerpeg om, hvilke aspekter det er vigtigt, at du får dannet dig et overblik over såsom ansvar, forsikringsforhold, prisen for rådgivningen osv.

Guide: Sådan vælger du det rigtige vindue til dit hus

Emner: Renovering, Æstetik og design, Energibesparelse, Rådgivning

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev