Tips og gode råd til boligejere

Disse ting påvirker prisen på dine nye vinduer

08. oktober 2018

 prisen på nye vinduer

Hvis du gerne vil vide, hvad nye vinduer koster, skal du i teorien bare kontakte producenten og spørge.

I virkeligheden er der imidlertid en hel del andre faktorer end selve prisen på vinduet, som du skal tage højde for, når du vil kende den samlede pris på dit vinduesprojekt.

Det primære er naturligvis selve vinduet, og her skal du gøre op med dig selv, hvad du har brug for, og hvilke krav du vil stille til udseende, materialer og ekstraudstyr.

Du skal selvfølgelig vide, hvor mange vinduer, du har brug for, ligesom du skal kende den ønskede størrelse og form. Du skal desuden forholde dig til, om du vil have en træ/alu- eller en træ/træ-løsning, og så skal du overveje, om du har brug for børnesikringer, solglas, støjdæmpning eller andet ekstraudstyr. Alt dette kan du læse mere om i dette blogindlæg, hvor du også kan blive klogere på den forventede levetid, nye vinduers betydning for varmeregningen og meget mere.

Selve vinduerne – og alt det andet

Men så er der som sagt ”alt det andet”. For selvom montering af nye vinduer både er en forholdsvis hurtig og smertefri operation, er der alligevel en række forhold, der kan spille ind på den samlede pris.

Hvilket hus har du?

Det er temmelig væsentligt, hvordan dit hus konkret ser ud, og hvor det ligger. Skal vinduerne udelukkende monteres i stueniveau, eller er der brug for stillads ellers måske endda lift? Og ligger dit hus på en skråning? I givet fald kan det også betyde, at projektet bliver dyrere, fordi monteringen kræver særligt udstyr. 

Skal der tages særligt hensyn til indkørslen eller haven?

Hvis du har en særligt fin have, eller hvis du har en haveindretning, der gør det vanskeligt at komme ind til huset med materialer og/eller montere vinduerne, kan der komme ekstra udgifter. Måske skal vinduerne fragtes en besværlig vej rundt om huset, eller måske skal der endda bringes en kran i spil. Det kan være, der skal lægges køreplader ud for at skåne en belægning eller plænen, eller der kan være brug for en helt særlig indsats for at kunne gennemføre projektet – eksempelvis en busk, der skal fjernes eller lignende. Få derfor tømreren til at kigge på de konkrete adgangsveje og tage dem med i betragtning, når han skal lave tilbuddet.

Reparationer og ekstraopgaver kan ryge på regningen

Når der bygges, kan der opstå skader. Det er en naturlig ”bivirkning”, når håndværkere er i sving, men du skal sikre dig, at det ikke er dig, der hænger på regningen, hvis uheldet skulle være ude. Ved montering af vinduer er der risiko for, at der opstår skader på murværket, eller at der skal udføres ekstraopgaver, som sætter aftryk på din bankkonto. Det er eksempelvis ikke sjældent, at der sidder rester af gammel fuge i murhullet, som ikke kan fjernes, og måske viser det sig, at lysningen – altså selve ”hullet” i muren, hvor vinduet sidder – skal gøres dybere for at give plads til det nye vindue. Derudover vil der ofte være brug for at svinge en malerpensel, når det nye vindue er sat i.


Sørg for at få lavet en klar og skriftlig aftale med tømreren om, hvad han skal sørge for, og hvad der måtte lande på dit bord. Og spørg ind til, hvad der ellers kan opstå – målet er at få så rene linjer som muligt, inden problemet opstår.

Hvem rydder op?

Montering af vinduer medfører en bunke affald – under alle omstændigheder skal de gamle vinduer køres væk, og der vil typisk også være andre typer affald, som skal fjernes. Og hvem skal egentlig sørge – og betale – for det? Det er ikke gratis at køre byggeaffald på genbrugspladsen, så hvis ikke tømreren tager det med, når han er færdig med at montere dine nye vinduer, skal du selv gøre det. Få lavet en klar aftale, så du ikke pludselig står med både en oprydningsopgave og en ekstraregning, du ikke havde regnet med.

Hvor i landet bor du?

Ligesom prisen på dit hus afhænger af, hvor i landet det ligger, gør det samme sig gældende, når det kommer til håndværkerpriser. Håndværkere er typisk dyrere i og omkring de større byer, og de almindelige mekanismer omkring udbud og efterspørgsel gælder selvfølgelig også her – den virkelig dygtige og populære tømrer vil i mange tilfælde koste mere end de andre, og i perioder med travlhed på markedet vil prisen givetvis være højere end i mere stille perioder. Det er alt sammen noget, der smitter af på den pris, du skal betale for at få nye vinduer.

Få det hele på skrift

Alle disse ting bør du tage højde for, når du skal kende prisen på dine nye vinduer. Og husk at få aftalerne skrevet ind i det tilbud fra tømreren, du ender med at acceptere – ellers kan ekstraudgifterne lande på dit bord som en ubehagelig overraskelse. Du kan læse mere om, hvad du skal holde øje med i dit vinduestilbud, lige her.

6 ting du skal vide, før du køber vinduer

Emner: Før du køber vinduer, Udskiftning af vinduer

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev