Nyheder og aktuelt til professionelle

Gode råd til kundedialog om duggede ruder

10. marts 2022

Duggede ruder, billede

Når boligejeren vil holde på husets varme og spare på energien, er 3-lags termoruder et godt valg. De nye velisolerende vinduer kan dog resultere i udvendig dug, og som en god service kan du derfor gøre dine kunder opmærksomme på fænomenet.

Hvis boligen har fået 3-lags termoruder, kan boligejeren nogle morgener stå op til vinduer, der dugger på ydersiden. Som tømrer kan du med fordel understrege, at kondens faktisk er et sundhedstegn.

Boligejeren er ikke altid opmærksom på, at en lavere U-værdi kan betyde større risiko for udvendig dug. Mind gerne om, at forskellen i isoleringsevne kommer tydeligt til udtryk her, da udvendig dug forekommer tre gange hyppigere på 3-lags ruder end på 2-lags energiruder.

God isoleringsevne kan give duggede ruder

Det er en god idé at tale med boligejeren om, hvorfor udvendig dug opstår. Her kan du bruge et eksempel med en kold sodavand: Når man tager en kold sodavandsflaske ud af køleskabet, vil der dannes små dugdråber på ydersiden af flasken.

Dette fordi der altid svæver en vis mængde vandmolekyler rundt i luften, som vi ikke kan se med det blotte øje. Varmen holder dem flyvende, fordi den tilfører de små molekyler den energi, der skal til for at holde dem oppe. Når vandmolekylerne rammer den kolde sodavandsflaske på bordet, afkøles de, mister energien og sætter sig på flasken, hvor de danner små dugdråber.

Princippet kan overføres til termoruder, hvor den gode isoleringsevne holder ydersiden af ruden kold. Hvis der er relativt fugtigt og køligt udenfor, vil der dannes dug på ruden.

Tal om, at kondens er sæsonbetonet

Fremhæv overfor boligejeren, at udvendig kondens er et naturligt forekommende fænomen - og et tydeligt bevis på, at de nye vinduer er godt isolerede og dermed både klima- og økonomivenlige.

Det er også væsentligt at komme ind på, at kondens er sæsonbetonet, og at det derfor normalt er i foråret og om efteråret, når fugtigheden er høj og luften kold, boligejeren møder denne udfordring.

Hvis boligejeren vil gøre noget aktivt for at modvirke kondensen, kan du foreslå at etablere et tagudhæng eller en baldakin, som afskærmer vinduet og skruer ned for kondenseringen.

Emner: Renovering, Nyheder, Energibesparelse, Energioptimering

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev