Nyheder og aktuelt til professionelle

Kæmperenovering kører som et urværk

07. juni 2017

Billede 1.jpg

 

Effektiviteten er i top i et af danmarkshistoriens største ejendomsrenoveringsprojekter. I Stadionkvarteret i Glostrup er tæt samarbejde mellem VELFAC og entreprenøren Enemærke & Petersen med til at sætte fart i udskiftningen af vinduer.

Produktions- og planlægningsprincipper fra industrien sørger for, at et af danmarkshistoriens største ejendomsrenoveringsprojekter, istandsættelsen og moderniseringen af det almennyttige boligkompleks Stadionkvarteret i Glostrup vest for København med flere end 1200 lejligheder, kører som et præcist urværk.

De mange boliger, hvor hovedparten er opført i 1950’erne og 1960’erne, skal blandt andet have nyt tag, nye installationer, isoleres og have skiftet døre og vinduer. Hele projektet er inddelt i seks etaper og skal efter planen være afsluttet i 2020.

Til vinduesudskiftningen er valget faldet på VELFAC 200, et moderne lavenergivindue hvor en smal rammeprofil og et stort glasareal sørger for masser af naturligt lys til lejlighedernes beboere. Den danske vinduesproducent har arbejdet tæt sammen med projektets hovedentreprenør, Enemærke & Petersen, helt fra planlægningsfasen. Den tidlige etablering af en ramme for samarbejdet har stor betydning, ikke mindst ved meget store projekter. Det mener Lars Lynge Nielsen, som er projektchef på Stadionkvarteret hos Enemærke & Petersen.

- Samarbejdet med leverandørerne betyder utrolig meget i projekter i den størrelse. Hvis materialerne ikke bliver leveret til tiden, går det ud over i første omgang os som entreprenører, og i sidste ende risikerer det også at ramme beboerne. Derfor er det vigtigt, at leverandører og entreprenører har gensidig respekt og arbejder med det samme mål for øje, siger han.

Viden giver effektivt arbejde
Lars Lynge Nielsen er stærkt optaget af samspillet mellem de involverede parter i et byggeprojekt og i systematisk indsamling af viden, så indhøstede erfaringer kan danne grundlag for løbende effektivisering af arbejdet. Han kender VELFAC fra andre store projekter og lægger vægt på, at de parter, han skal arbejde sammen med, har samme tilgang til opgaven. Udgangspunktet er lean construction-principper og præcis planlægning, både i forhold til logistik og udførelse af arbejdet.

- I Enemærke & Petersen er vi meget tilfredse med VELFAC. De er gode til lean construction og just in time og meget interesserede i at deltage i processen. Det betyder meget for samarbejdet, siger Lars Lynge Nielsen.

Hos Velfac ser salgschef Mads Carstensen en tæt løbende dialog med de entreprenører, der skal arbejde videre med virksomhedens produkter, som helt afgørende for samarbejdet.

- I en moderne og topeffektiv byggesektor er det ikke længere nok at levere et perfekt produkt. Du skal også kunne bidrage med værdi i form af effektiv logistik og service. Det er en forventning hos kunderne, og for os som leverandør er det lettere at leve op til den forventning, når vi selv påtager os at være med i planlægningen, siger han.

Mange leverancer sikrer godt flow
I Stadionkvarteret-projektet betyder VELFACs involvering i praksis, at der i princippet leveres vinduer til en opgang ad gangen. De hyppige leverancer er blandt andet nødvendige, fordi der er meget begrænset mulighed for at oplagre materialer på byggepladsen. Men de udgør også en fordel for leverandøren i form af et effektivt flow og en højere sikkerhed, mener Mads Carstensen.

- Uanset hvor godt man passer på, er der altid en vis risiko ved at opbevare materialer på en travl byggeplads. Med løbende levering undgår vi have flere vinduer end højest nødvendigt på pladsen. Det minimerer risikoen for skader, som kan forsinke projektet, siger han.

Reducerer tidsforbruget
Enemærke & Petersen har netop afsluttet første etape af renoveringsprojektet, og Lars Lynge Nielsen er godt tilfreds med forløbet. Siden arbejdet gik i gang i slutningen af 2015, har Enemærke & Petersens folk i kraft af en systematisk indsats for at optimere arbejdsprocesserne været i stand til at reducere tidsforbruget pr. lejlighedsblok fra 14 til 9 uger.

- Det hænger selvfølgelig sammen med, at man lærer mest i starten, og vi kan ikke forvente at blive ved med at effektivisere i den målestok. Men det viser, at der er meget at hente ved at arbejde med effektivisering, siger Lars Lynge Nielsen.

Stadionkvarteret er netop blevet indstillet til Jubilæumsprisen, en særlig anerkendelse af et godt, alment renoveringsprojekt. Jubilæumsprisen uddeles i anledning af, at Realdania og Grundejernes Investeringsfond i år for femte gang hædrer renoveringsprojekter med RENOVER prisen.

Emner: Renovering, Udskiftning af vinduer, Nyheder, Case studies, Rådgivning

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev