Lavenergivinduer lukker luften ind og holder støjen ude

8. maj 2017

Billede 1.jpgI Vanløse har Mäcklers Erhvervsbyg netop fået opført 11 moderne og lyse lejligheder. Med placeringen ud til den trafikerede Ålekistevej var der krav om brug af russervinduer, som tillader støjdæmpning uden at forhindre udluftning. Det blev løst i tæt samarbejde mellem Kim Bjørn Arkitekter og VELFAC – med afsæt i lavenergivinduet VELFAC 200 Energy.

Mäcklers Erhvervsbyg har netop fået opført 11 nye lejligheder på Ålekistevej 212 i Vanløse. Grundet trafikstøjen var det nødvendigt at bruge såkaldte russervinduer ud mod den tæt trafikerede Ålekistevej. Konstruktionen med to separate partier, der åbner henholdsvis øverst og nederst, hindrer nemlig lyd udefra i at trænge udæmpet ind i lejlighederne, samtidig med at der stadig kan luftes ud med åbne vinduer.

Tidlig leverandør-rådgivning sparer penge senere
- Selv med ventilation via vinduerne udsættes beboerne ikke for støjniveauer, der overstiger Miljøstyrelsens grænseværdier. Derfor er russervinduer ofte et krav i boligbyggerier med beliggenhed ud til trafikerede veje, forklarer key account manager Pascal Kops fra VELFAC, der har stået for leveringen af de i alt ca. 171 kvadratmeter vinduer til projektet.

Imidlertid er russervinduer ikke standardelementer, og de skal hver gang tilpasses specifikt til det pågældende projekt, påpeger Pascal Kops:

- Dermed kan det kun anbefales at tage leverandøren med på råd tidligt i projekteringen, så man fra starten sikrer sig, at alle krav og hensyn til design, funktionalitet, støjdæmpning osv. bliver mødt. Det kan spare bygherre for mange omkostninger senere i projektet, fortæller han.     

Mange aspekter skal gå op i en højere enhed
Bag projekteringen af Ålekistevej 212 står Kim Bjørn Arkitekter A/S, der arbejder ud fra at kombinere flot arkitektur med bygbare løsninger på en bred vifte af projekter inden for bolig, erhverv samt bl.a. kantiner og storkøkkener. Partner og arkitekt MAA Steffen Lantz fortæller om projektet på Ålekistevej: 

- Projektering med russervinduer stiller i høj grad krav om at få design, funktion og indretningen af rummene til at gå op i en højere enhed. Som arkitekt er du mere bundet i designet, end hvis der ikke stilles krav om russervinduer, og især i mindre rum kan det være en udfordring at nå i mål med et flot resultat, siger han.

Slankt facadeudtryk kombineret med lydkrav
På Ålekistevej-projektet lykkedes det Kim Bjørn Arkitekter A/S sammen med VELFAC at udforme de påkrævede russervinduer med afsæt i lavenergivinduesserien VELFAC 200 Energy. Serien kendetegnes bl.a. ved smalle rammer, der giver et slankt udtryk på facaden. Samtidig øger den større glasandel lysindfaldet i rummene i forhold til traditionelle vinduer.

- Og det har vist sig som en udmærket løsning, der både efterlever støjdæmpningskravene og bidrager til et flot facadeudtryk, fortæller Steffen Lantz.

Et andet vigtigt aspekt ved russervinduerne på Ålekistevej er, at de er integreret i en vindueshelhed, der udfylder hele åbningen i facaden.

- På grund af den dokumentation på ydeevne, som VELFAC har fra akkrediterede laboratoriemålinger og in-situ målinger fra flere projekter, kan vi levere kvalitetsrådgivning tidligt i projekteringsprocessen, understreger Pascal Kops.

VELFAC har over de senere år rådgivet en række arkitektvirksomheder om russervinduer i forbindelse med både renoveringer og nybyggerier.    

Emner: Æstetik og design, Presse, Nyheder, Støjreduktion

Seneste artikler

Populære artikler