Sådan får du styr på tilbagelagte fuger

19. marts 2018

IMG_20161206_134739_U_logo

Undgå kvalitetsproblemer på grund af fugeplacering, når du udskifter ældre vinduer. Vi giver dig her en række enkle tips, så du styrer uden om faldgruberne ved tilbagelagt fugeplan i renoveringssager.

Forkert placerede fuger ved vinduesudskiftninger kan være omkostningstunge at udbedre, og ofte vil det være særdeles svært at levere en god færdig løsning, når skaden først er sket. Desuden medfører fugeproblemer i mange tilfælde betydelige gener for slutbrugeren i form af træk, varmetab og fx mangelfuld støjreduktion.

Hvordan påvirker fugeplanet din vinduesløsning?
En særlig udfordring opstår, når fugeplanet for nye vindueselementer flyttes tilbage i forhold til det oprindelige fugeplan. Det er tilfældet, hvis du udskifter ældre vinduer til moderne modeller med smallere profiler som fx VELFAC 200 Energy eller VELFAC Edge. 

Her er det afgørende, at du fra starten får undersøgt, hvordan det tilbagelagte fugeplan påvirker den samlede vinduesløsning. Samtidig bør du afstemme konsekvenserne af det tilbagelagte fugeplan med bygherre, så du undgår tvister fx om vinduernes færdige udseende.

Få den rigtige start på opgaven
Vi anbefaler først og fremmest, at du får lavet en mock-up, før det samlede projekt igangsættes. På den måde kan du, bygherre og rådgiver fra starten få justeret detaljerne på plads og minimere risikoen for problemer senere i byggeprocessen.

Tag en snak med din VELFAC kontaktperson om projektet, før I går i gang, så vi sammen får afstemt krav og ønsker, og arbejdet planlægges mest hensigtsmæssigt. Du finder din lokale VELFAC kontaktperson her.

Tjek det oprindelige fugeplan 

Du kan nemmere danne dig et overblik over fugeplaceringens betydning for projektet, hvis du også tjekker det oprindelige fugeplan. Skær fugen ud ved et af de eksisterende elementer og vurdér, om et tilbagelagt fugeplan eventuelt konflikter med:

  • Tagrem ved overkarm
  • Fugerester fra eksisterende element
  • Frilagt stålprofil ved tegloverligger
  • Sålbænksløsning
  • Kuldebrosbrydning
  • Placering af eksisterende damprør

 

Kom udfordringerne i forkøbet
I mange tilfælde kan eventuelle konfliktpunkter løses ved, at du fx trækker de nye elementer længere ud i facaden og anvender en dybere karmdimension eller udskifter den eksisterende sålbænksløsning.

Derudover kan du muligvis anvende fugeprofiler, hvis der er tale om såkaldte ’put i hul’-elementer uden sammenstilling.       

Endelig er det ofte værd at overveje økonomien i at afrense de eksisterende false, før vinduesmonteringen påbegyndes. 

Læs også, hvordan du optimerer din rådgivning om energivinduer.

Emner: Renovering, Udskiftning af vinduer, Nyheder, Rådgivning

Seneste artikler

Populære artikler