Nyheder og aktuelt til professionelle

Unikt boligbyggeri har naturen som nabo

09. marts 2023

Bild 1-Oct-13-2022-01-18-31-44-PM

Midt på en afsats på fjeldet Horthagsberget ved Norra Djurgårdsstaden er 54 nye boliger og en børnehave vokset frem. Boligområdet Bergsvåg er designet ud fra en vision om at skabe små offentlige rum, der spiller sammen med naturen. Boligerne er opdelt i to bygninger med unikke former, der følger topografien fra det omkringliggende bjerg. For at beboerne kan få glæde af beplantningen med græs, træer og buske, har arkitekterne valgt at beklæde facaderne med gennemtænkte vinduesløsninger fra os.

I et skovområde uden for Stockholm kan man finde boligområdet Bergsvåg. Som det svenske navn antyder, ligger boligerne på et fjeld ved Norra Djurgårdsstaden. Projektet er en del af udviklingen af området, hvor fokus har været på at tage højde for stedets historie og på samme tid skabe bygninger, der falder i ét med landskabet.

Arkitektfirmaet Kjellander Sjöberg har sammen med bygherren Wallin Bostad stået for projektet, og resultatet blev to unikt formede bygninger med varierede boligtyper. Hertil har vi leveret store vinduespartier, der har fået en velovervejet placering på bygningens facader.

Dyk ned i balancen mellem nyt og gammelt ved renoveringen af Odenses gamle sukkerkogeri

Bild 3-Oct-04-2022-02-00-24-20-PM

Et filter mellem ude og inde

Vi har leveret vinduesløsningen til projektet, og valget af netop vores vinduer var helt bevidst ifølge Ola Kjellander, som er medstifter og ansvarlig arkitekt hos Kjellander Sjöberg. Han mener nemlig, at det er helt afgørende at finde det rigtige vindue:

- Vinduespartierne og deres placering er gennemtænkt og omhyggeligt designet. Vi har valgt større vinduer mod syd i kombination med afskærmende tage, der filtrerer lyset. Vinduerne danner et gennemsigtigt filter mellem ude og inde. Når man står inde i bygningen og kigger ud gennem glaspartiet, får man en fornemmelse af, at det er opløst. Al fokus er på udsigten, og alle komponenter, der er en del af skellet mellem ude og inde, er utroligt vigtige at designe på den bedste måde. Alt skal være perfekt, siger Ola Kjellander og fortsætter:

- Sammenligner man visionsbilleder med det færdige projekt, kan man glæde sig over, at resultatet virkelig følger visionen. Det skyldes blandt andet, at vi har arbejdet med den rigtige vinduesleverandør med erfaring indenfor denne type projekter. VELFAC er en af ​​de leverandører, du altid ønsker at samarbejde med, især i projekter med et højt arkitektonisk niveau. I dette tilfælde havde vi et økonomisk mål i kombination med høje krav til alle komponenter. Derfor var samarbejdet med VELFAC en drømmemulighed.

Bliv klogere på, hvordan vinduer kan bidrage til samspillet mellem arkitektur og natur

Bild2

Bild1

 

Inspiration fra naturen

Bergsvåg er bygget på en bakke med udsigt over Stockholm by, og det har gennem hele projektet været vigtigt at bevare offentlighedens adgang til udsigten. Det fortæller Gustav Wallin, marketingdirektør hos Wallin Bostad, og uddyber:

- Vi satte meget fokus på at passe på stedet og sørge for, at bygningerne blev en integreret del af landskabet. Det var tanken at skabe en oase i byen, hvor vi arbejdede meget med udsigt, grønt og form. Derfor har vi en S-formet bygning, der følger fjeldets udformning og en C-formet bygning, der følger topografien. En offentlig gangbro løber lige gennem gården, som giver mulighed for at bevæge sig gennem landskabskvarteret og se ud over det store stenbrud og den offentlige park.

Ola Kjellander tilføjer:

- Det var vigtigt at kunne stå på bjerget og se ud over byen, selv når bygningerne stod klar. Bygningerne følger landskabets naturlige bevægelse og er så at sige anlagt på en mur af stengabioner i mødet med jorden. Tagdækningen med meget grønt heler såret i naturen, mens facadens generøse gennemsigtighed ud fra valget af vinduer gør det muligt at tage den omgivende kontekst ind fra mange forskellige perspektiver.

Afslutningsvist udtrykker arkitekten stor tilfredshed med projektet:

- Bergsvåg er en tillidsopgave for Stockholm by, som vi føler, vi har løst godt. Man er aldrig bedre end sit seneste projekt, og derfor skal vi altid levere. Sammen med Wallin Bostad står vi for høj arkitektonisk kvalitet og er glade og taknemmelige for det fine resultat.

Læs også om det grønne boligbyggeri Green Hills

 Bild 5-2

 

Bygherre: Wallin Bostad

Arkitekt: Kjellander Sjöberg

Totalentreprenør: Noccon AB

Fotograf: Johan Fowelin

Landskabsarkitekt: LAND Arkitektur

 

Emner: Æstetik og design, VELFAC, Inspiration

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev