Tips og gode råd til boligejere

Støj_DetailpageHero_1136x639-1
Få en uforpligtende samtale om dine vinduer Kontakt os i dag
+
Få en uforpligtende samtale om dine vinduer Kontakt os i dag

Få styr på støjen - dine vinduer kan hjælpe dig

Udefrakommende støj kan være en belastning, som over længerevarende tid kan gøre os syge. Vinduer med støjdæmpende glas kan være med til at mindske den belastning, du udsætter dig selv og din familie for.

Indeklima

Når talen falder på nye vinduer, er det oftest de samme parametre, der bliver bragt i spil: Hvilke funktioner har vinduerne, hvordan ser de ud og hvor gode er de i forhold til energiregnskabet? Men der er et helt fjerde parameter, som du som vindueskøber også bør have med i dine overvejelser.

 

 

Hvor gode er dine vinduer til at holde støj ude?

 

Lad os begynde med lidt bekymrende fakta: Støj er en stor, daglig udfordring for mange mennesker, og ifølge WHO koster trafikstøj årligt mindst 1.000.000 sunde leveår i Vesteuropa. Alene i Danmark er ca. 785.000 boliger belastet af trafikstøj, og støjen kobles sammen med en række konsekvenser som blodpropper, slagtilfælde og diabetes. 

 

Kort sagt: Støj er farligt. Bor du i et støjbelastet område? Få svaret her.

 

Og hvad har det så at gøre med vinduer? På samme måde, som gode vinduer kan holde varmen inde om vinteren og ude om sommeren, og på samme måde, som de rette vinduer på de rette steder i huset kan lukke lys ind i din bolig, når du har brug for det, så kan de rette vinduer minimere mængden af udefrakommende støj i din bolig.

 

Vidste du......?

...at ikke kun lyd, men også lys, spiller en rolle for dit velbefindende?


Læs mere i vores guide Liv, lys og luft, der giver dig tips til at udnytte dagslyset bedre.

Glas og ramme spiller en rolle

 

Lydbølger giver svingninger, og hvis man skal sænke støjniveauet, handler det om at forhindre svingningerne i at nå ind gennem glasruden - eller rettere ruderne. For effektiv støjdæmpning afhænger langt hen ad vejen af:

  • Hvor mange lag glas har ruden?
  • Hvor tykke er de enkelte glaslag?
  • Hvor langt er der mellem glaslagene?

3 lag glas dæmper lyden mere effektivt end 2 lag, som der ofte vil være i ældre boliger. I mange vinduer med lydglas vil der typisk også være andre forhold, som er lidt anderledes end normale vinduer - eksempelvis vinduets dimensioner, karmen, rammen og fugen spiller også en rolle.

 

Det samme gør antallet af vinduesfelter, der kan åbnes og lukkes. Et fastkarmsvindue, hvor ingen felter kan åbnes, vil være mere lydtæt end et vindue, der kan åbnes.

 

 

 

Hvor meget kan et vindue med lydreducerende glas dæmpe?

 

Man skal holde tungen lige i munden, når det handler om lyd. Lyd måles i decibel (dB), og decibel-skalaen er ekstremt bred og går fra en knappenål, der rammer gulvet, i den ene ende, til et jetfly i den anden.

 

For at kunne favne dette spektrum er skalaen logaritmisk, og det betyder, at lyden fordobles eller halveres, hver gang man går 3 dB op eller ned.

 

Det dobbelte af 60 dB er altså ikke 120 dB, men 63 dB. Så hver dB, du kan sænke støjniveauet med, gør en kæmpe forskel.


Et standard VELFAC 200 vindue med 3 lag glas kan sænke udefrakommende trafikstøj med 27 dB. Vælger du lydreducerende vinduer fra VELFAC kan du dæmpe støjen yderligere med henholdsvis 5 dB og 7 dB afhængig af hvor kraftig støjreduktion, du har brug for.

 

Støjdæmpende vinduer koster mere end almindelige vinduer, men meromkostningen behøver ikke være voldsomt stor. Det afhænger af, hvor meget støjen skal reduceres. 

 

Når vi rådgiver omkring støjreducerende vinduer, er det væsentligt at tage højde for, om den udefrakommende støj kommer fra motorvejs-/jernbanestøj eller støj fra bytrafik nær din bolig.

Raadgivning-udstilling_CTA_1370x772 (8)

Få hjælp til  støjreducerende vinduer

Tag en snak med en VELFAC privatrådgiver og få hjælp til at vælge de støjreducerende vinduer, der passer til din bolig.

Mere om
Indeklima

Velkommen ind: Gamle skibscontainere genanvendes til unik bolig

Stilrene vinduer fra vores vinduesserie VELFAC 200 inviterer mest muligt sollys ind i et helt særligt parcelhus i Tarm. Huset er bygget af seks gamle skibscontainere, som forbindes med hjælp fra de store vinduespartier, og takket være en række smarte løsninger er energiudgifterne et stort rundt nul. Stilrene vinduer fra vores vinduesserie VELFAC 200 inviterer mest muligt sollys ind i et helt særligt parcelhus i Tarm. Huset er bygget af seks gamle skibscontainere, som forbindes med hjælp fra de store vinduespartier, og takket være en række smarte løsninger er energiudgifterne et stort rundt nul.

Sådan holder du varmen oppe og regningen nede med 6 nemme tiltag

Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens. Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens.

Brug den samme varme to gange med et genvindingsanlæg

Når kulden tager til, og radiatorerne kører for fuld drøn, er der givetvis mange, der begynder at frygte for størrelsen på den næste varmeregning. Og med god grund. Særligt når priserne på varme og energi generelt stiger med lynets hast. Når kulden tager til, og radiatorerne kører for fuld drøn, er der givetvis mange, der begynder at frygte for størrelsen på den næste varmeregning. Og med god grund. Særligt når priserne på varme og energi generelt stiger med lynets hast.
Alle artikler om Indeklima