Få styr på støjen - dine vinduer kan hjælpe dig

25. september 2020

trafikstøj

Udefrakommende støj kan være en belastning, som over længerevarende tid kan gøre os syge. Vinduer med støjdæmpende glas kan være med til at mindske den belastning, du udsætter dig selv og din familie for.

Når talen falder på nye vinduer, er det oftest de samme parametre, der bliver bragt i spil: hvilke funktioner har vinduerne, hvordan ser de ud og hvor gode er de i forhold til energiregnskabet?

Men der er et parameter, som du som vindueskøber også bør have med i dine overvejelser.

Hvor gode er de til at lukke støj ude?

Lad os begynde med lidt bekymrende fakta: Støj er en stor, daglig udfordring for mange mennesker, og ifølge WHO koster trafikstøj årligt mindst 1.000.000 sunde leveår i Vesteuropa. Alene i Danmark er over 700.000 boliger belastet af trafikstøj, og støjen kobles sammen med en række konsekvenser som blodpropper, slagtilfælde og diabetes. 

Kort sagt: Støj er farligt. Bor du i et støjbelastet område? Få svaret her.

Og hvad har det så at gøre med vinduer? På samme måde, som gode vinduer kan holde varmen inde om vinteren og ude om sommeren, og på samme måde, som de rigtige vinduer på de rigtige steder i huset kan lukke lys ind i din bolig, når du har brug for det, så kan de rigtige vinduer minimere mængden af udefrakommende støj i dit hjem.

Husk, at ikke kun lyd, men også lys, spiller en rolle for dit velbefindende - læs mere i vores guide Liv, lys og luft, der giver dig tips til at udnytte dagslyset bedre.

trafikstøj

Glas og ramme spiller en rolle

Lydbølger giver svingninger, og hvis man skal sænke støjniveauet, handler det om at forhindre svingningerne i at nå ind gennem glasruden - eller rettere ruderne. For effektiv støjdæmpning afhænger langt hen ad vejen om glasset:

  • Hvor mange lag glas har ruden?
  • Hvor tykke er de enkelte glaslag?
  • Hvor langt er der mellem glaslagene?

3 lag glas dæmper lyden mere effektivt end 2 lag, og i mange vinduer med lydglas vil der typisk også være andre forhold, som er lidt anderledes end normale vinduer - eksempelvis vinduets dimensioner, karmen, rammen og fugen spiller imidlertid også en rolle.

Det samme gør antallet af felter, der kan åbnes og lukkes. Et fastkarmsvindue, hvor ingen felter kan åbnes, vil være mere lydtæt end et vindue, der kan åbnes.

Hvor meget kan et vindue med lydreducerende glas dæmpe?

Man skal holde tungen lige i munden, når det handler om lyd. Lyd måles i decibel (dB), og decibel-skalaen er ekstremt bred og går fra en knappenål, der rammer gulvet, i den ene ende, til et jetfly i den anden.

For at kunne favne dette spektrum er skalaen logaritmisk, og det betyder, at lyden fordobles eller halveres, hver gang man går 3 dB op eller ned.

Det dobbelte af 60 dB er altså ikke 120 dB, men 63 dB. Så hver dB, du kan sænke støjniveauet med, gør en kæmpe forskel.

Et standard VELFAC 200 vindue med 3 lag glas kan sænke udefrakommende trafikstøj med 27 dB. Vælger du lydreducerende vinduer fra VELFAC kan du dæmpe støjen yderligere med henholdsvis 5 dB og 7 dB afhængig af hvor kraftig støjreduktion, du har brug for.

Støjdæmpende vinduer koster mere end almindelige vinduer, men meromkostningen behøver ikke være voldsomt stor. Det afhænger af, hvor meget støjen skal reduceres. 

Når vi rådgiver omkring støjreducerende vinduer, er det væsentligt at tage højde for, om den udefrakommende støj kommer fra motorvejs-/jernbanestøj eller støj fra bytrafik nær din bolig.

Det vil vi meget gerne uddybe og dele vores viden omkring. Find ud af hvad dine muligheder er for at reducere boligstøj.

Emner: Rådgivning, Støjreduktion, Vinduer, Inspiration

Seneste artikler

Populære artikler

Tilmeld nyhedsbrev