Tips og gode råd til boligejere

Få styr på reglerne, når du skal skifte vinduer

26. februar 2019

rådgivning_680x350

Når du bygger nyt hus eller renoverer det gamle - eksempelvis ved at montere nye vinduer - er der en række love, bekendtgørelser og reglementer, som skal du skal sikre dig bliver overholdt. Det er nemlig dig, der som husejer har ansvaret.

Men i realiteten er der ikke noget at være bange for. Reglerne er forholdsvis enkle at forholde sig til, og dit arbejde består reelt “bare” i at vælge de rigtige samarbejdspartnere. For hvis du allierer dig med en håndværker, der har styr på sine ting indebærer det, at fagligheden er på plads. Og så kan du koncentrere dig om det, der er vigtigt; nemlig at du får valgt de materialer og produkter, som passer til lige netop dit projekt og lever op til lovgivningen.

Fokus på energi og sikkerhed

Det væsentligste krav, der dukker op, når du skal montere nye vinduer, er kravet til sikkerhed. Ifølge Bygningsreglementet (BR18) skal der i almindelige enfamiliehuse i udgangspunktet være en redningsåbning i alle beboelsesrum og i køkkenet, og den åbning vil oftest være en dør eller et vindue. Der er en lang række konkrete krav til vinduerne og deres åbnefunktion - blandt andet at de kan betjenes og fastholdes i en åben stilling, så der er fri passage både inde- og udefra, og at de let kan åbnes indefra uden brug af nøgle eller særligt værktøj.

Mens sikkerhedskravene nok giver sig selv, er der imidlertid også nogle andre hensyn, du skal tage, når du vælger dine nye vinduer. Bygningsreglementet stiller nemlig også en række energi- og isoleringskrav. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som står bag reglementet, kalder kravene “rentable energibesparelser,” og de har til formål at sikre, at renoveringsprojekter er energirigtige og byggeteknisk korrekte.

Der er forskel på, hvilke krav der gælder, afhængig af om du bygger om, bygger til eller bygger nyt. Her er det vigtigt, at du sørger for at få den korrekte rådgivning. Den kan du få hos din tømrermester, hos en energirådgiver eller en arkitekt.

Hold øje med lokalplanen

Uanset hvor i Danmark, du bor, findes der en gældende lokalplan - altså en detaljeret plan for netop det område, som dit hus ligger i. Og det med detaljeret skal tages bogstaveligt. Det kan nemlig betyde, at du ikke kan vælge frit mellem de materialer, som markedet ellers tilbyder. Måske overvejer du plastikvinduer, men bor i et område, hvor lokalplanen tilsiger, at du skal vælge træ. Den samme udfordring, kan du løbe ind i, hvis du egentlig helst vil have en træ/alu-løsning. Uanset hvad er det ærgerligt (og dyrt) at skulle få lavet arbejdet om, hvis det er lavet imod gældende regler, så vær altid på forkant og sæt dig ind i de konkrete regler i netop dit område. Det samme gælder naturligvis, hvis du bor i en fredet bygning.

Du har det endelige ansvar

Hvis det skulle vise sig, at det arbejde, du får udført, er i strid med gældende love og regler, er det i udgangspunktet dig, der står med ansvaret. Men hvis det viser sig, at de fagfolk, du har hyret til opgaven, ikke har udført arbejdet efter reglerne, vil ansvaret lande på deres skuldre. Alt det kommer selvfølgelig an på de helt konkrete omstændigheder, og uanset hvad vil vi anbefale dig kun at lave aftaler med håndværkere og andre fagfolk, som er medlemmer af anerkendte garantiordninger. Eksempelvis vil enhver VELFAC VinduesMester altid være med i Byg Garanti-ordningen under Dansk Byggeri, og det er din garanti for, at der er styr på tingene.

 Guide: 6 ting du skal vide, før du køber vinduer

Emner: Renovering, Udskiftning af vinduer, Rådgivning

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev