Gode råd før du skifter vinduer

2. juni 2013

Hvis du laver energiforbedringer i form af fx efterisolering og/eller udskiftning af de gamle vinduer, bliver din bolig pludselig væsentlig mere tæt end tidligere.

Mange store hvide terrasse døre til stuen giver godt indeklima

Det er godt for varmeregningen, men kan være skidt for indeklimaet. Udskiftning af vinduer handler derfor om andet og mere end blot penge. For at blive tilfreds med resultatet af forbedringerne bør du overveje følgende:

1. Tilstrækkeligt grund-luftskifte og indeklima: Er den eksisterende mulighed for grund-luftskifte tilstrækkelig, eller bør der etableres fx flere udluftningsventiler, aftrækskanaler, mekanisk ventilation el.lign.?

Tilstrækkelig ventilation er afgørende for et godt og sundt indeklima, fordi det drejer sig om at holde luftfugtigheden på højst 45% i vinterhalvåret (kilde: Indeklimahåndbogen, SBI samt Enøk i bygninger).

Ved en relativ luftfugtighed på højst 45% skabes nemlig dårlige vækstbetingelser for skimmelsvampe, husstøvmider, bakterier, virus osv. Det er godt for sundheden og har samtidig den sidegevinst, at risikoen for kondens minimeres.

Er du i tvivl, kan du få en indeklimarådgiver til at undersøge, om den eksisterende ventilation kan give det rette luftskifte - en indeklimascreening koster omkring 3.000-3.500 kr. inkl. moms (pris indhentet hos OBH-Gruppen). I flg. Bygningsreglementet skal luftskiftet være ½ gang pr. time ved en rumhøjde på 2,5m. Det svarer til tilførsel af udeluft på 21 liter/minut pr. m2 gulvareal - eller at al luft i boligen skal skiftes ud i løbet af 2 timer - teknisk forklaring, men det er faktisk rigtig meget!

2. Vinduer: Store vinduer, opdelinger med energisprosser samt smalle vinduesnicher eller radiatorvarme under vinduerne, mindsker risikoen for kondensdannelse. Små vinduer, vinduer med gennemgående sprosser samt dybe vinduesnicher uden varmekilde lige under vinduerne øger risikoen for kondensdannelse.

Sørg for, at have mange vinduer, der kan åbnes, så du kan få luftet grundigt ud.

Emner: Tips og råd, Før du køber vinduer

Seneste artikler

Populære artikler

Tilmeld nyhedsbrev