Tips og gode råd til boligejere

Forstærk vinduer og døre og hold tyven ude

12. marts 2018

sikkerhedsslutblik_Inhouse 21675_redigeret_cs

Ingen kæde er stærkere end det svageste led, og typisk er gamle vinduer og døre de mest oplagte steder for en tyv at bryde ind i et hus.

Det kan være, at der er mulighed for, at du kan forbedre dine gamle vinduer – for eksempel ved at eftermontere envejsskruer i dine glaslister af træ. Først og fremmest er det dog vigtigt at understrege, at selve vinduet og rammen skal være i ordentlig stand, før det kan betale sig at begynde at sikre det på denne måde. Det er både økonomisk og sikkerhedsmæssigt en dårlig idé at eftermontere en masse udstyr på og omkring et vindue, hvis eksempelvis glaslisten eller bundstykket er råddent. Du kan få inspiration og gode råd til tjekke dine vinduers tilstand i vores guide til at forlænge dine vinduers levetid.

Hvis dine vinduer ikke er i en stand, hvor det giver mening at eftersikre det, kan det være, at midlet til at gøre indbrudstyvens arbejdsvilkår sværere er en investering i nye vinduer. Moderne vinduer har i udgangspunktet en række sikringsmæssige fordele, og vi kigger nærmere på nogle af dem i dette blogindlæg.

Paskvilsystem med tre lukkepunkter

Mange mennesker kigger på æstetikken, når de vælger greb til deres vinduer og døre, men det er vigtigt at huske på, at det er er det indre, der tæller. Hvis du vælger paskvilgreb, får du et lukkesystem, som består af to såkaldte skudrigler (stænger af metal), der bliver aktiveret i rammen, når du åbner og lukker grebet. Paskvilgreb er standard i mange moderne vinduer, som kan åbnes – grebene kan fås i forskellige varianter, hvor nogen eksempelvis er udstyret med en lås – og de bedst sikrede systemer har tre lukkepunkter, så vinduet bliver ”fikseret” i både bund- og sidekarme.

Kolver og sikkerhedsslutblik

Forstaerkede_kolver_i_paskvilsystem_Inhouse 21731_red

Selvom navnene måske lugter lidt af fagnørderi, er både kolver og sikkerhedsslutblik begreber, som du bør ofre noget opmærksomhed på. Kolver er de metalstykker, som glider ud af vinduet og ind i det stykke metal i din vindueskarm, der hedder slutblikket, når du lukker vinduet eller havedøren.

Gå gerne efter forstærkede kolver og sikkerhedsslutblik, hvor kolverne er udstyret med en krave, og hvor slutblikket er monteret med bådefrontskruer og skråtstillede skruer.

 

 

Forstærkede hængsler og beslag

Hængsler og beslag er et af de potentielt svage punkter ved et vindue. Det er her, tyven vil forsøge at vride vinduet fri, så derfor bør du gå efter forstærkede hængsler og beslag. Du kan vælge modeller med baglukke og skråtstillede skruer, og selv om vi er nede i små stykker metal, kan forskellen på standardmodellen og de forstærkede alternativer vise sig at være stor. På dette område bør du ikke tænke to gange, men vælge den bedst sikrede model.

Sikkerhedslimet rude

Sikkerhedslimet_rude_Inhouse 21709_red

Støj er - måske lige pånær en stor hund – indbrudstyvens værste fjende, og derfor vil han stort set altid forsøge at undgå at knuse en rude for i stedet at pille den ud.

Derfor kan der være god ræson i at vælge vinduer med sikkerhedslimede ruder. Eftersom noget af limen ligger bag ruden i glasfalsen, vil det være meget svært at fjerne ruden uden at smadre den i processen.

 

 

Hele pakken på én gang

Hvis dine gamle vinduer trods alt er i for dårlig stand til, at det kan svare sig at forøsøge at sikre dem, eller hvis du alligevel går i overvejelser om at skifte vinduer, er der som nævnt et stort udvalg af modeller, hvor sikkerheden er tænkt ind.

Det gælder eksempelvis vinduerne i serien VELFAC Ribo, der som standard har en indbygget sikkerhedspakke bestående af et ekstra solidt lukkesystem, forstærkede beslag og skruer. Vinduer og døre i denne serie er udstyret med et paskvilsystem med tre lukkepunkter, der i kombination med sikkerhedslimede ruder, sikkerhedsslutblik og forstærkede hængsler med baglukke gør vinduerne særdeles vanskelige at bryde op. Hos VELFAC anvender vi ikke standardbeslag, men fremstiller i stedet alle vores beslag selv - specielt udviklet til de enkelte vinduesserier.

Tryghedsguide: Sådan sikrer du dit hjem

 

Emner: Indbrud og sikkerhed

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev