Tips og gode råd til boligejere

PavilionHouse7_VELFAC-Case_CTA_1370x722
Har du spørgsmål? Kontakt VELFAC
+
Har du spørgsmål? Kontakt VELFAC

Vedligeholdelse af træværk: Undgå fugt og råd i træ

Træ er et fantastisk materiale med utallige anvendelsesmuligheder, men det er også et materiale, der stiller krav om beskyttelse og opmærksomhed. Sådan tjekker du husets træværk.

Vedligeholdelse

For selvom træ er hårdført og stærkt, er truslerne mange og tæller blandt meget andet fugt-, råd-, svampe- og insektangreb, som langsomt, men sikkert kan ødelægge træet. Derfor er vedligeholdelse vigtigt.

Du bør jævnligt og mindst en gang om året tjekke husets træværk, så du kan nå at opdage, hvis noget er galt og – hvis uheldet er ude – skifte de stykker træ, der er ramt, inden problemet når at sprede sig.

Når du tjekker træværket, bør du først og fremmest gøre det på et tidspunkt, hvor træet er tørt og ikke har været udsat for regn i en periode – gerne i en uge op til dit tjek.

Overvejer du at male dine vinduer?

Måske trænger træværket på dine gamle vinduer til en kærlig hånd. Men er det nødvendigt at udskifte hele vinduet, eller kan du nøjes med en renovering?

 

Hent vores malerguide, der viser dig 4 trin til at forlænge dine vinduers levetid. 

Facader og udhæng er mest udsat

 

Facader og udhæng vil i sagens natur være mest udsat for vind og vejr, og det er også her, eventuelle problemer ofte vil være mest problematiske og vokse hurtigst. Gå derfor facader og udhæng grundigt igennem og hold ikke mindst øje med samlinger og inddækninger (altså udvendige overgange mellem to bygningsdele). Hvis der er lavet fejl her, vil det kunne give problemer.

 

 

Tjek vinduer og døre

 

Både vinduer og døre er udsatte. Det gælder ikke mindst glaslister af træ, der fastholder ruden. Når vand rammer ruden, løber det ned på glaslisten, og både listen og bundstykket kan rådne. Her er det vigtigt både at tjekke træets tilstand samt tætningslisten af gummi rundt langs rudens kant.

For så vidt angår døre er det vigtigt at holde øje med dørtrin, som typisk bliver udsat for stort slid.

“Når vand rammer ruden, løber det ned på glaslisten, og både listen og bundstykket kan rådne. Her er det vigtigt både at tjekke træets tilstand samt tætningslisten af gummi rundt langs rudens kant.”

Hold øje med kviste og vindskeder

 

Taget på et hus skal i sagens natur kunne holde til en hel del, og en velbygget tagkonstruktion er typisk god og stærk. Men ingen kæde er stærkere end sit svageste led, og træelementer, der ikke er beskyttet af eksempelvis tagsten, er konstant udsat for pres.

 

Hvis du har en eller flere kviste, er siderne – flunkerne – ofte et sted, hvor træet har det hårdt. Husk at tjekke efter og overvej eventuelt, om flunkerne skal beklædes med zink for at beskytte dem. Det kræver stadig, at du tjekker efter, så indtrængende vand ikke får lov til at ødelægge træværket under beklædningen, men vandet får sværere ved at trænge ind.

 

Vindskeder – eller stern – har til formål at holde tagspærene fri for vand og fygesne, men hvis træet er råddent, kan det ikke opfylde sin rolle, og så får fugten adgang til selve taget og kan ende med at give råd og svamp. Får det først fat, kan det ødelægge taget, og det kan blive dyrt.

 

 

Er terrassen i topform?

 

Ligesom nogen mennesker har det med at fokusere på formen på vej ind i badesæsonen, har terrassen det også med at få mest opmærksomhed i sommermånederne. Men hvordan har træet det egentlig resten af året? Husk, at det flotte (og måske også lidt dyre) træ kræver en kærlig hånd, og at den hånd nok er nødvendig en eller flere gange om året. Undersøg, hvilken olie eller anden form for træbeskyttelse, der er behov for, og husk at gentage behandlingen, selvom det kan være kedeligt arbejde.

 

 

Farve, fugt og flyvehuller

 

Hvordan tjekker du så egentlig træet? Det første trin er det visuelle – hvordan ser det ud, og hvilken farve har det? Helt overordnet trænger lysnet træ til træbeskyttelse, mens træ, der er skjoldet med aftegninger, med stor sandsynlighed er ramt af svamp.

 

Dernæst kan du gå lidt mere i dybden. Test træet med en syl eller et smalt knivblad med et forsigtigt, men samtidig fast tryk. Synker spidsen 1-3 millimeter i, når du trykker, er træet sundt og godt. Hvis den går længere ind, kan du have et problem.

 

Fugtniveauet kan være sværere at vurdere, og derfor bør du bruge en fugtmåler. De kan købes eller lejes i dit byggemarked.

 

Det er imidlertid ikke kun vand, der er hårdt ved træet. Også insekter som borebiller, der laver små runde huller, eller husbukke, der laver flyvehuller, udgør en fare for dit træværk. Insektangreb kan du selv håndtere – spørg efter produkter og fremgangsmåde i dit lokale byggemarked – eller også kan du få hjælp af fagfolk. 

 

 

Hold styr på dit træværk

 

Et hus er stort, og det er ikke sikkert, at du når hele vejen rundt med det samme. Derfor kan det være en god idé at føre logbog, hvor du noterer, hvilke dele af husets træværk, du har nået at tjekke efter, så du sikrer dig, at du kommer ud i alle hjørner og dermed giver dit træværk de bedste betingelser.

VinduesMester3_CTA_1370x772

Få tjekket dine vinduer af en VELFAC VinduesMester. Bestil en gratis opmåling i dag. 

 

Mere om
Vedligeholdelse

Vedligeholdelse af træværk: Undgå fugt og råd i træ

Træ er et fantastisk materiale med utallige anvendelsesmuligheder, men det er også et materiale, der stiller krav om beskyttelse og opmærksomhed. Sådan tjekker du husets træværk. Træ er et fantastisk materiale med utallige anvendelsesmuligheder, men det er også et materiale, der stiller krav om beskyttelse og opmærksomhed. Sådan tjekker du husets træværk.

Sådan holder du dine vinduer flotte og funktionelle

Trænger dine vinduer til en kærlig hånd? Der er stribevis af gode råd til at holde dine vinduer. Vi har samlet nogle af de bedste. Trænger dine vinduer til en kærlig hånd? Der er stribevis af gode råd til at holde dine vinduer. Vi har samlet nogle af de bedste.

Utætte vinduer - sådan bliver vinduerne klar til vinterkulden

Har du problemer med utætte vinduer? Når efteråret er over os, betyder det milde temperaturer og gode lysforhold. Derfor er det nu, du skal vedligeholde dine vinduer, så de er klar, inden vinterkulden melder sin ankomst. Vi har samlet en række gode råd, så du kan holde dine vinduer både flotte og funktionelle. Har du problemer med utætte vinduer? Når efteråret er over os, betyder det milde temperaturer og gode lysforhold. Derfor er det nu, du skal vedligeholde dine vinduer, så de er klar, inden vinterkulden melder sin ankomst. Vi har samlet en række gode råd, så du kan holde dine vinduer både flotte og funktionelle.
Alle artikler om Vedligeholdelse