Tips og gode råd til boligejere

Vinduesfarver VELFAC_CTA_1370x772
Få en uforpligtende samtale om dine vinduer Kontakt os i dag
+
Få en uforpligtende samtale om dine vinduer Kontakt os i dag

Inspiration til vinduer i farver - sådan vælger du den rette til din bolig

Søger du inspiration til vinduesfarver? Vinduer fås i dag i et væld af forskellige farver. For eksempel fås VELFAC vinduer i alle RAL-farver. Men hvordan vælger du den rigtige vinduesfarve til din bolig?
Først og fremmest bør man slå koldt vand i blodet og ikke hoppe med på en farvetrend. Trends skifter hele tiden, men vinduerne skal sidde i din bolig i mange år. Vælg derfor en farve, som du også kan holde til at se på mange år ud i fremtiden.

Rådgivning

Den vinduesfarve, du vælger, bør desuden passe sammen med farveskalaen på resten af huset. Tænk på at skabe en sammenhæng. Brug gerne en farve, der går igen andre steder på huset – for eksempel på døre, udhæng, sokler, carport eller lignende. Farven bør desuden komplementere både tag og facade.

Se vinduesfarven på forskellige boligtyper

En nem måde at prøve forskellige farver af på forskellige typer huse er ved at bruge vores Visualizer.

Se mere Se mindre

Sådan virker farverne - dit pejlemærke til inspiration af vinduer i farver

 

  • Mørke farver får vinduesrammen til at falde sammen med selve ruden og skaber en harmonisk overgang og ro i facaden.
  • Lyse farver markerer et vindue og skaber kontrast og liv i facaden.
  • Hvis både facade og vinduesrammer er lyse, virker huset let.
  • Mørke vinduesrammer til en lys facade giver huset kontrast og karakter og gør vinduet til et grafisk element på facaden, der trækker øjet ind i huset.
  • En farve med høj glans bliver mørkere og klarere.
  • Lav farveglans får den til at se lysere og mere dæmpet ud.

 

Leg gerne med kontrasterne mellem lyse og mørke nuancer og kontrasterne mellem kolde og varme farver. Tænk på, at vinduesrammerne skal gå godt i spænd med huset, men de behøver ikke nødvendigvis at forsvinde i facaden (medmindre du gerne vil skabe den effekt).

Tænk desuden over, at nogle farver er svære at kombinere. For eksempel fungerer blå og grøn ikke godt sammen.

 

 

Kan jeg bruge stærke farver til mine vinduer? 


Neutrale farver som sort, hvid og antracitgrå er meget populære, fordi de passer med mange forskellige facader og farver. Men andre farver kan også sagtens fungere – også de mere livlige af slagsen.

Hvis du vælger en stærk farve, bør facaden typisk have en roligere farve, da huset ellers hurtigt bliver en ”farvelade”. Vær iøvrigt opmærksom på, at en stærk farve virker endnu kraftigere udendørs, når der kommer sol, lys og skygge på den, og når den kommer i spil i omgivelserne omkring huset.

Hvis du overvejer en alternativ, mere eksperimenterende farve, er det derfor en god idé at få fat i en overfladeprøve, så du kan se, hvordan farven tager sig ud i virkeligheden.

Husk i øvrigt at tjekke lokalplanen, før du vælger en alternativ farve – der kan være regler for, hvilke farver du må bruge.

Se også: 4 trin til at forlænge dine vinduers levetid

Vinduesfarver_Hero_1440x812
Når du besøger en VELFAC udstilling kan du se mulighederne med vores farvekort

Skal døre være samme farve som vinduerne?

Du kan godt vælge en anden farve til døre, men ofte vil man anbefale, at det kun er hoveddøren, der skiller sig ud. På den måde kan du bruge farver til at signalere, at det er her man går ind. Det kan især være nyttigt på huse, hvor hoveddøren ligger lidt skjult – for eksempel inde i en carport.


Hvilke farver kan jeg bruge indvendigt på vinduet?

 

Indvendigt kan du i princippet bruge hvilken som helst farve, så længe den spiller sammen med vægge, dekorationer og andre farver i rummet. Bemærk desuden, at en kraftig farve på vinduerne indvendigt gør vinduerne til en stor del af interiøret.

Du går aldrig galt i byen med hvid. Lyse farver hjælper desuden med at reflektere lyset i rummet. Der er heller ikke noget i vejen for at vælge en sort ramme/karm. Sort fremhæver vinduet, og det er for eksempel godt, hvis du har udsigt til skov eller anden natur. Sort kan dog være lidt sart over for eksempelvis ridser og skrammer.

Se også: Kan dine gamle trævinduer klare en sæson mere?

Mørke vinduesrammer kan give din bolig et eksklusivt udtryk
1 / 5. Mørke vinduesrammer kan give din bolig et eksklusivt udtryk
Vipperød blogpost_1440x812
2 / 5. Vælg altid vinduer, der komplimenterer facaden på din bolig
VELFAC classic_CTA_1370x722
3 / 5. Hvis din bolig i forvejen er speciel, kan du med fordel vælge en farvet vinduesramme
Sidehaengt_DetailpageHero_1136x639
4 / 5. En vinduesramme i samme farve som facaden skaber et stringent udtryk
VELFAC klassiske vinduer_Priseksempel_1370x772
5 / 5. For klassiske boliger anbefaler vi, at du holder vinduesfarvene i husets oprindelige stil

Hvad med overfladen? Mulighederne er mange

Måske tænker du ikke over, at der er mange muligheder for at skabe spil i facaden ved at vælge vinduer med særlige overflader på rammen, men afhængig af glans og overfladebehandling kan du faktisk skabe forskellige udtryk med den samme grundfarve.

Når du vælger træ/alu-vinduer, kan du vælge mellem forskellige glanstyper på det udvendige aluminium. Er du til det blanke udtryk, vil en glans 77 være oplagt, hvor en glans 30 giver et mere afdæmpet look.

Du kan også gå en anden vej og vælge granitoverflader, som er lidt ru og giver et mat udtryk, der står godt til mange murstensvarianter. Granitoverfladen fås i forskellige farver, så der også er noget, der passer til dit hus.

Endelig er der anodiseret aluminium, der giver et helt tredje udseende. Her får du en overflade, hvor aluminiummet træder tydeligt frem, og hvor du får et helt særligt spil i facaden.

Se mere:  VELFAC farvekortet

5 inspirationstips

Stadig i tvivl om farven? Her er fem forslag og inspiration til vinduer i farver:

 

VinduerForLivet_CTA_1150x820

Se vores katalog 'Vinduer for livet' og find mere inspiration.

Mere om
Rådgivning

Udskiftning af vinduer: Få styr på reglerne

Når du bygger nyt hus eller renoverer det gamle - eksempelvis ved at montere nye vinduer - er der en række love, bekendtgørelser og reglementer, som du skal sikre dig, bliver overholdt. Det er nemlig dig, der som husejer har ansvaret. Når du bygger nyt hus eller renoverer det gamle - eksempelvis ved at montere nye vinduer - er der en række love, bekendtgørelser og reglementer, som du skal sikre dig, bliver overholdt. Det er nemlig dig, der som husejer har ansvaret.

Besøg en VELFAC vinduesudstilling og oplev kvaliteten

VELFAC har udstillinger i både Horsens, Rødovre og Middelfart, hvor du kan se samt prøve vinduer og døre i alle vores serier. VELFAC har udstillinger i både Horsens, Rødovre og Middelfart, hvor du kan se samt prøve vinduer og døre i alle vores serier.

Montering af vinduer: 5 gode råd, inden håndværkeren kommer på besøg

Montering af dine nye vinduer er et samarbejde mellem dig som husejer og håndværkeren, og jo bedre samarbejdet er, desto større er sandsynligheden for en god proces og et godt resultat. Her er 5 gode råd til, hvordan man bedst forbereder et besøg af håndværkeren. Montering af dine nye vinduer er et samarbejde mellem dig som husejer og håndværkeren, og jo bedre samarbejdet er, desto større er sandsynligheden for en god proces og et godt resultat. Her er 5 gode råd til, hvordan man bedst forbereder et besøg af håndværkeren.
Alle artikler om Rådgivning