Tips og gode råd til boligejere

Sådan gør du dine vinduer klar til vinteren

29. september 2022

shutterstock_4356226 1
Efteråret er over os, og det betyder milde temperaturer og gode lysforhold. Derfor er det nu, du skal vedligeholde dine vinduer, så de er klar, inden vinterkulden melder sin ankomst. Vi har samlet en række gode råd, så du kan holde dine vinduer både flotte og funktionelle. 

Gå i gang nu, så vinduerne bliver klar til vinterkulden

 

Dine vinduer skal stå imod vind og vejr. Du bør derfor vedligeholde dem med jævne mellemrum, alt efter vinduernes daglige brug, og hvor udsatte de er for regn og kulde. Med milde temperaturer og masser af dagslys tilbyder efteråret optimale forhold til et vinduestjek.

Når du jævnligt vedligeholder dine vinduer, forlænges deres levetid. Omvendt kan der opstå råd i trækarmene, og man kan opleve trækgener og varmetab, hvis vedligeholdelsen forsømmes. Også åbne/lukke-funktionen og andre mekaniske funktioner kan påvirkes negativt. Det er altså nu, du skal sætte ind, hvis du skal nå at gøre vinduerne klar inden vinteren.

Første trin: Grundig rengøring
Dine vinduer skal holdes fri for snavs, så vidt det er muligt. Det gælder både for ruderne og for vinduernes øvrige dele både ind- og udvendigt. Hvis vinduet fx har klikventiler eller riste, kan insekter, sand, snavs osv. hobe sig op hen over sommeren. Det kan spærre for luftgennemstrømningen og påvirke indeklimaet på en negativ måde:

  • Ruder, rammer og karme rengøres bedst med en fugtig klud. Du kan tilsætte lidt opvaskemiddel eller mild sæbe, så længe rengøringsmidlet ikke indeholder ingredienser med opløsningsmidler eller slibeeffekt, der kan tære unødigt på vinduets materialer.
  • Når du rengør ruderne, kan du også tilsætte afspændingsmiddel, så du slipper for kalkpletter på glasset. Læs mere om hvordan du pudser dine vinduer som en professionel.

Husk at smøre med olie og silikone
Det er vigtigt at tjekke, om vinduerne har behov for smøring, og det gælder både vinduets mekaniske dele og listerne. Behovet for smøring afhænger af, hvordan du bruger vinduet, og hvor på huset det er placeret:

  • Et par dråber olie om året er typisk nok til at holde vinduerne fuldt funktionsdygtige. Du kan anvende en syrefri olie, som fx symaskineolie, der egner sig godt til alle bevægelige hængsler og beslag.
  • Undgå at smøre olie på eventuelle arme i vinduernes sider, da det vil forhindre den friktion, der holder vinduet åbent af sig selv.
  • Gummilisterne, der skal sikre, at vinduet slutter tæt, bør desuden smøres med silikone. Det er med til at gøre, at vinderne slutter tæt, fordi silikonen holder gummilisterne bløde og smidige og forhindrer, at de revner eller sprækker. Det er vigtigt her i efterårsmånederne, hvor temperaturen falder, og vejret bliver fugtigere.

Tid til tætning og maling
Utætte fuger kan give trækgener og resultere i varmetab, som sætter sit aftryk på varmeregningen. Hvis dine vinduer er af ældre dato, kan du derfor overveje, om fugerne trænger til at blive udskiftet. Det er vigtigt at få gjort noget ved utætheder, for det er både generende og dyrt, når huset ikke kan holde rigtigt på varmen.

Somme tider er den bedste løsning at udskifte vinduerne til en ny model, der både er energibesparende og bidrager til bedre indeklima i huset. Måske giver det endda nyt liv til facaden! Uanset om du vælger at udskifte vinduerne eller blot fikse utætte fuger, er det godt af få sat projekterne i gang her i efteråret.

Trævinduer er en charmerende detalje, men charmen aftager, hvis malingen er revnet på grund af vejr og vind. Fugten trænger ind i træet gennem revnerne og danner råd, og det er ikke godt for træet. Derfor er det en god idé, at du sørger for at pleje og male dine trævinduer jævnligt.

klimavenlig vinduer
 
De gode råd - kort og godt
  • Rengør ruder, rammer og karme med en fugtig klud
  • Tjek behovet for smøring: Smør mekaniske dele med olie og gummilister med silikone
  • Udskift utætte fuger
  • Plej og mal jævnligt dine vindueskarme i træ
  • Overvej, om vinduerne evt. bør udskiftes til en ny model

Forlæng dine vinduers levetid

 

Emner: Tips og råd, Vedligeholdelse

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev