Tips og gode råd til boligejere

Sådan minimerer du risikoen for indbrud

10. juni 2020

sikre dit hjem til sommerferien

Det er grænseoverskridende at blive ramt af indbrud, men der er en række simple ting, du kan gøre for at mindske risikoen for, at indbrudstyven vælger lige netop dit hus.

Danmark er et dejligt land, og når det kommer til lykke, tryghed og kriminalitet, ligger vi de helt rigtige steder i statistikkerne.

Dog er der en enkelt undtagelse: Indbrud. Sammenlignet med vores nabolande stikker vi negativt ud, for der er tre gange så stor risiko for at blive udsat for indbrud i Danmark sammenlignet med Tyskland, og i forhold til Holland er risikoen dobbelt så stor.

Heldigvis er der en række forholdsvis enkle ting, du kan gøre for at mindske risikoen for at få ubudne gæster.

1. Godt naboskab hjælper

En rapport fra Trygfonden og Det Kriminalpræventive Råd viser, at systematisk nabohjælp hjælper til effektivt at reducere antallet af indbrud og indbrudsforsøg - faktisk forhindrer nabohjælp 1 ud af 5 indbrud.

Et måde at synliggøre den organiserede nabohjælp på er via Nabohjælp.dk, hvor skilte og klistermærker viser tyvene, at naboerne holder øje med hinandens huse. Der er også et digitalt værktøj som en del af initiativet, der gør det nemt at planlægge nabohjælpen og advisere hinanden, hvis der sker noget mistænkeligt.


2. Hold nærområdet rent - det virker

Det kan lyde underligt, men hvis både du og naboen klipper hækken og beskærer vejtræerne, falder risikoen for indbrud. Erfaringer fra Nabohjælp.dk-initiativet viser, at velplejede grunde og rene og vedligeholdte fællesområder gør det svært for uønskede gæster at liste rundt, og det minimerer lysten til at forsøge sig med at begå indbrud. Sørg også for at skabe en kultur, hvor eksempelvis hundeluftere gør det til en vane at spørge mennesker, man ikke kender, hvad de har af ærinde i området.


3. Skraldeposer og vasketøj snyder tyven


Det sidste, indbrudstyven ønsker, er at møde husets ejere. Derfor skal huset se beboet ud - også når du er på ferie eller på weekendtur med fodboldholdet eller børnenes spejdertrup.  
Få naboen til at lægge nogle af deres affaldsposer i din skraldespand, og bed ham hænge noget af sit vasketøj op på dit tørrestativ i haven. Når han alligevel er i din have, kan du bede ham slå græsset - så kan I jo bytte, når han er væk.


4. Fjern tyvens arbejdsredskaber

Selvom tyven allerhelst vil bryde ind så lydløst som muligt, skal det nu og da bare gå stærkt, og så er det oplagt bare at smadre en rude. Du må ikke gøre det for nemt ved at lade værktøjer ligge fremme - lås derfor haveredskaber og den slags inde, og sørg for, at stien også er væk, så tyven ikke kan komme op til det vindue på 1. sal, som du har glemt at lukke helt til.


5. Få styr på dine nøgler

Det er banalt, men ikke desto mindre er det afgørende, at du har styr på, hvem der egentlig har en nøgle til dit hus. Måske har alle husets beboere en nøgle, og det samme har bedsteforældrene, rengøringshjælpen, håndværkere, et vennepar og to af naboerne. Og en af teenagerens eks-kærester har vist også en … Få skabt et overblik, og husk den gyldne regel: Det må aldrig kunne ses på nøglen, hvilken adresse den hører til. Hvis det er tilfældet, kan en tabt nøgle blive et alvorligt problem.


6. Tjek dine låse

En slidt lås kan være nem at dirke op. Gå dine låse igennem med en fagmand, som også kan vurdere, om låsen er af den type, der kan bores ud. Hvis låsen på hoveddøren har en vrider på indersiden, kan du overveje, om du skal skifte den ud med en model, der har en cylinder på begge sider. På den måde kan en tyv kun stikke af igen gennem døren, hvis han har en nøgle.


7. Fastgør dine glaslister

16 procent af alle indbrud sker ved, at tyven piller de udvendige glaslister af og fjerner ruden – det kan gøres stort set lydløst. Glaslisterne er de lister, der sidder på ydersiden af ruden og holder glasset fast til vinduesrammen. De mørner let, så gå dem efter, og overvej at lime dem ekstra godt fast med silikone. Eller endnu bedre: Skru dem fast med envejsskruer.


8. Overvej et alarmsystem

Det er vigtigt at understrege, at der er delte meninger om alarmsystemer. Nogen mener, de har en afskrækkende effekt, mens andre er af den opfattelse, at de reelt ikke virker, og at det derfor er en unødvendig udgift. Uanset hvad kan et alarmsystem være med til at stresse tyven, og hvis du vælger at gå ned ad den vej, bør du vælge et gennemprøvet og solidt system. Husk i øvrigt at undersøge, om dit alarmsystem kan give dig en rabat på din indboforsikring.


Læs mere om indbrudssikring i vores Tryghedsguide

 

Guide: Sådan bliver du mere tryg i hjemmet

Emner: Tips og råd, Indbrud og sikkerhed, Tjekliste

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev