Tips og gode råd til boligejere

Sådan ser processen i et renoveringsprojekt ud

04. marts 2019

Ebeltoft_foerogefter 

Når du skal i gang med at skifte vinduer i dit hus, er der en række faser, du skal igennem. For inden du kan vinke farvel til tømreren, og kigge ud af dine nye vinduer eller lade din nye skydedør lukke udsynet til haven ind i stuen, er der en del overvejelser og research, du skal have overstået først. Vi giver dig en køreplan for, hvordan du konverterer dine drømme til et reelt projekt.

En ny førstesal, et nyt badeværelse eller en total renovering af huset? Det kan være en stor mundfuld for familien og parforholdet at bygge om eller til.

Uanset om du er helt grøn, eller har styr på håndværket og alt det byggetekniske, skal du huske at passe på din familie og parforholdet undervejs i renoveringsprocessen. Få gode råd til at klare dig godt igennem renoveringsprocessen med følgende 6 tips.

1. Overvejelse

Du overvejer, om der skal ske noget med dine vinduer. Måske har du købt et ældre hus, hvor vinduerne snart ikke kan mere, eller også har du boet i huset og er ved at nå til et punkt, hvor der skal ske noget – eksempelvis fordi du vil have mere lys ind i huset eller ønsker dig bedre adgang til haven.

Måske skal du ”bare” udskifte vinduerne 1:1, men der er også mulighed for at lave ændringer, så du får mere værdi ud af dit hus. Fx bør du overveje, om du skal udskifte et vindue med en terrassedør i stedet.

2. Research

Du begynder at undersøge dine muligheder. Hvad koster nye vinduer, døre, skydedøre og så videre, og hvem kan hjælpe dig med at realisere dine planer og drømme? I researchfasen er det væsentligt at sondre mellem research i forbindelse med valg af  håndværker eller valg af vinduer.

Hvis du går håndværkervejen, vil vedkommende ofte anbefale bestemte mærker, som han plejer at bruge, og hvis du går producentvejen og ser, hvad den enkelte vinduesproducent kan levere, vil du i højere grad aktivt kunne vælge de produkter, der passer til dine præferencer og behov.

Det er også i researchfasen, du finder ud af, om du har behov for at få en arkitekt ind over dit projekt. En arkitekt kan være med til at tydeliggøre muligheder, du – og nogle håndværkere – ikke selv vil være opmærksom på, men det vil i udgangspunktet gøre dit renoveringsprojekt lidt dyrere.

I researchfasen bør du udnytte de muligheder, der findes i forhold til udstillinger og dialoger med vinduesrådgivere, ligesom du med fordel kan kigge nærmere på, hvad naboer, venner og kolleger har gjort i lignende situationer.

3. Valg af produkter og håndværker

Når du har fået overblik over, hvordan dit projekt ser ud, skal du vælge, hvilke vinduer og døre, du vil have monteret i dit hus – og hvem der skal gøre det. Dit valg skal tage udgangspunkt i dit konkrete behov, din tiltro til produktets kvalitet og egenskaber og din kemi med tømreren.

Du bør indhente mindst tre tilbud - husk at sikre dig, at tilbuddene er sammenlignelige.  

4. Lav en aftale med tømreren om levering og montering

Sørg for at lave en aftale, som gør det helt klart, hvad du har bestilt, hvornår det skal leveres og alle de andre ting, der er vigtige for, at du ender med et vellykket resultat. Få blandt andet klarlagt, om materialerne bliver leveret med fragtmand, og få i givet fald styr på, hvem der har ansvaret for dem i tiden op til, at tømreren kan komme og montere dem.

Det er også i denne fase, I skal aftale, hvad du skal forberede, inden vinduerne skal monteres – skal du flytte møbler, rydde carporten eller beskære et par frugttræer, så der er plads til at arbejde?

5. Montering

I selve monteringsfasen skal du forhåbentlig ikke bekymre dig om noget. Nu ligger bolden hos fagfolk, og de har ansvaret for, at opgaven bliver udført på den mest optimale – og aftalte – måde. Husk altid at stille spørgsmål til din tømrer, hvis der er noget, du er i tvivl om. 

6. Den første tid med nye vinduer

I tiden umiddelbart efter, du har gennemført dit renoveringsprojekt, vil du forhåbentlig opleve, at dit mål er nået: Afhængig af dit konkrete projekt vil du sandsynligvis have fået et lysere hjem med mindre træk, mere frisk luft og måske en bedre forbindelse mellem dit hus og din have.

Men selvom de valgte materialer og de tømrere, der har monteret dem, er af bedste kvalitet, kan der være begået fejl, eller der kan mangle enkelte detaljer. Sørg derfor for at gå arbejdet efter, test funktionerne og tag kontakt til tømreren, hvis der er noget, der ikke er, som det skal være.

Det kan også være en god idé at aftale et opfølgende besøg et stykke tid efter monteringen, hvor håndværkeren kan gå sit eget arbejde efter og justere de detaljer, der måtte trænge til det. 
6 ting du skal vide, før du køber vinduer

Emner: Renovering, Udskiftning af vinduer, Rådgivning

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev