Tips og gode råd til boligejere

Burglaryprotection_Detailpage_1136x63
Få råd og vejledning Kontakt os i dag
+
Få råd og vejledning Kontakt os i dag

Sådan sikrer du dine vinduer mod indbrud

Antallet af indbrud i danske boliger er faldet markant de seneste år og ligger nu på et historisk lavt niveau. Den positive tendens med færre indbrud ser ud til at fortsætte i 2023. Skulle uheldet være ude kan indbrud i boligen både være dyre og ubehagelige. Du kan dog gøre det vanskeligt for indbrudstyven. En effektiv måde at sikre dit hjem på er at fokusere på vinduerne, da de ofte er en indbrudstyvs foretrukne adgangsvej. Læs med her om vores råd til at sikre dine vinduer mod indbrud.

Indbrud og sikkerhed

Igennem de seneste år er der sket et markant fald i antallet af anmeldte indbrud i danske boliger. I 2021 blev 14808 indbrud anmeldt, mens tallet for  2022 med 14899 forblev på det samme niveau. Det historisk lave niveau for Danmark kan formentlig tilskrives Corona-epidemien, da mange arbejdede hjemmefra. I 2023 ser det ud til, at tendensen med færre indbrud fortsætter. 

Men skulle uheldet være ude kan indbrud både være en dyr og ubehagelig oplevelse. Dyr, fordi du mister penge, værdier og genstande med stor affektionsværdi for dig. Ubehagelig, fordi indbrud frarøver dig følelsen af at være tryg i dit eget hjem.

Heldigvis kan du gøre det svært for indbrudstyven at bryde ind i dit hjem. Der er især meget at vinde ved at indbrudssikre dine vinduer bedst muligt, da det er en af indbrudstyvens mest benyttede adgangsveje.

 

Men hvordan sikrer man sine vinduer mod indbrud? Her får du nogle råd.

Sikring af glaslister

 

16 procent af alle indbrud sker ved, at tyven fjerner de udvendige glaslister og derefter ruden. Specielt på ældre vinduer er det meget let at gøre - endda lydløst.

Du kan gøre tyvens liv mere besværligt ved at skrue glaslisterne fast med envejsskruer. Alternativt kan du vælge sikkerhedslimede vinduer eller vinduer, som har glaslisten på indersiden. Det gør, at ruden ikke kan fjernes udefra.

Sikring mod underboring

 

En anden metode, indbrudstyve benytter sig af, er at bore ind gennem vinduets ramme og dreje vinduets låsemekanisme. Det kaldes underboring. De fleste vinduer er monteret med hasper eller med greb (et såkaldt paskvilgreb). Begge typer kan åbnes ved underboring, hvis de ikke sikres ordentligt.

Er dine vinduer med hasper, kan du udskifte dem til en model med en lille sikring på toppen. Er dine vinduer med paskvilgreb, kan de udskiftes til greb med indbygget lås.

Sikring mod knust rude

 

Tyve vil gerne undgå at smadre glas, da det larmer. Alligevel sker 20 procent af alle indbrud ved at ruden knuses, og tyven derefter åbner vinduet. Det er især gamle vinduer med 1-lags rude, der står for skud, da vinduer med flere lag glas er vanskeligere at knuse uden at støje.

Du kan eventuelt overveje at vælge vinduer lamineret med sikkerhedsfilm. Sikkerhedsfilmen gør glasset stærkere og sværere at gennemtrænge – selv med stort og tungt værktøj. Hvis der sker et brud, smadrer glasset ikke, men holdes sammen af folien.

Sikring mod andre indbrudsmetoder

 

Indbrudstyve kan også forsøge at brække dine vinduer op ved hjælp af koben, skruetrækkere eller andet værktøj.

Du kan gøre det sværere for tyven ved at eftersikre dine vinduer med beslag, nokker og sikringsskinner. Nogle af disse løsninger kan dog være synlige på vinduet.

Undgå indbrud med disse tiltag
  1. Godt naboskab hjælper: En rapport fra Trygfonden og Det Kriminalpræventive Råd viser, at systematisk nabohjælp hjælper til effektivt at reducere antallet af indbrud og indbrudsforsøg - faktisk forhindrer nabohjælp 1 ud af 5 indbrud.
  2. Hold nærområdet rent - det virker: Ved at klippe hækken og beskære vejtræerne falder risikoen for indbrud. Erfaringer fra Nabohjælp.dk-initiativet viser, at velplejede grunde samt rene og vedligeholdte fællesområder gør det svært for uønskede gæster at liste rundt og minimerer forsøg på indbrud. 
  3. Skraldeposer og vasketøj snyder tyven: Lad boligen se beboet ud - også når du er på ferie eller på weekendtur. Få naboen til at lægge nogle af deres affaldsposer i din skraldespand og hæng vasketøj op på tørrestativet i haven. 
  4. Fjern tyvens arbejdsredskaber: Selvom tyven allerhelst vil bryde ind så lydløst som muligt, skal det af og til bare gå stærkt, og så er det oplagt at smadre en rude. Gør det ikke for nemt ved at lade værktøjer ligge fremme. Lås derfor haveredskaber og stiger inde.
  5. Tjek dine låse: En slidt lås kan være nem at dirke op. Gå dine låse igennem med en fagmand, som også kan vurdere, om låsen er en, der kan bores ud. Hvis låsen på hoveddøren har en vrider på indersiden, kan du overveje, at skifte den ud med en model, der har en cylinder på begge sider. På den måde kan en tyv kun stikke af igen gennem døren, hvis han har en nøgle.
Se mere Se mindre

Den nemme og sikre løsning

 

En nemmere løsning er at vælge en vinduesmodel, som er designet og konstrueret til at modstå indbrud fra start af.

Hos VELFAC er vinduerne indbrudshæmmende. Vinduerne er blandt andet forstærket med sikkerhedslimede ruder, specialdesignede beslag og et solidt lukkesystem, der gør vinduerne særligt vanskelige at bryde op. Du kan desuden vælge greb med lås for endnu højere sikkerhed.

Sikkerheden er en integreret del af vinduesdesignet, så du undgår at eftermontere sikkerhedsudstyr, som kan ødelægge vinduernes udseende.

Se mere om indbrudssikkerhed og læs om, hvordan du bedst sikrer dine vinduer og døre.

TryghedsGuide_CTA_1150x820

Hvordan sikrer du din bolig bedre mod ubudne gæster? Prøv VELFAC tryghedsguide

Mere om
Indbrud og sikkerhed

Indbrudshæmmende vinduer stoppede tyvene

Jytte Mørk og hendes mand slap med skrækken, da der blev forsøgt indbrud i deres hus. Tyvene kunne ganske enkelt ikke bryde ind gennem husets indbrudshæmmende VELFAC vinduer. Jytte Mørk og hendes mand slap med skrækken, da der blev forsøgt indbrud i deres hus. Tyvene kunne ganske enkelt ikke bryde ind gennem husets indbrudshæmmende VELFAC vinduer.

Undgå indbrud i julen: Få sikre vinduer

Ikke alle julens gæster er lige velkomne – og december måned er traditionelt højsæson for indbrud. Vil du undgå, at den søde juletid resulterer i ubehagelige og uanmeldte besøg? I julen bør vi være ekstra opmærksomme på risikoen for indbrud, da den søde juletid nemlig ofte er lig med ubudne gæster i hjemmet. Men heldigvis er der meget, du kan gøre for at sikre vinduerne, som ofte er tyvens foretrukne vej. Ikke alle julens gæster er lige velkomne – og december måned er traditionelt højsæson for indbrud. Vil du undgå, at den søde juletid resulterer i ubehagelige og uanmeldte besøg? I julen bør vi være ekstra opmærksomme på risikoen for indbrud, da den søde juletid nemlig ofte er lig med ubudne gæster i hjemmet. Men heldigvis er der meget, du kan gøre for at sikre vinduerne, som ofte er tyvens foretrukne vej.

Undgå indbrud mens du er på sommerferie

Sommertiden er højsæson for rejser og sommerhusophold – og dermed også for indbrud i boligen. Heldigvis kan du minimere risikoen for langfingrede gæster gennem tilstrækkelig sikring af tyvenes foretrukne adgangsvej, nemlig vinduerne Sommertiden er højsæson for rejser og sommerhusophold – og dermed også for indbrud i boligen. Heldigvis kan du minimere risikoen for langfingrede gæster gennem tilstrækkelig sikring af tyvenes foretrukne adgangsvej, nemlig vinduerne
Alle artikler om Indbrud og sikkerhed