Tips og gode råd til boligejere

Skærm dit hus af mod solen

28. maj 2021

7639-B6_Bjrehalvn_side12_800px

Med vores beliggenhed i den nordlige ende af Europa plejer sollys og den varme, det giver, at være noget, vi ikke kan få nok af. Derfor har vi termoruder, og god isolering i vores huse: For at holde på varmen når det er koldt.

Men vi har også varme perioder her til lands, og her kan gode vinduer og effektiv isolering rent faktisk være en udfordring, fordi huset kan have svært at komme af med varmen.

Der er imidlertid forskellige ting, du kan gøre for at hindre solen i at gå fra at være en velsignelse til et dagligt irritationselement.

Noget af det, man kan – og i mange tilfælde bør – forholde sig til, når man enten køber hus eller renoverer det gamle, er afskærmning. Der findes nemlig mange muligheder og løsninger, som både kan holde lyset ude og samtidig skærme lidt for privatlivet.

Hvis du skal have skærmet af, skal du overveje, om du vil etablere noget permanent eller i stedet gå efter enten midlertidige løsninger eller nogen, du kan tilpasse og ændre løbende. 

Hvordan udnytter du bedst dagslyset i din hverdag og bolig, og samtidigt skærmer af for solen? Hent vores gratis guide om Liv, lys og luft.

Timm_Husum0297

Byggeprojekt eller bare nye gardiner?

Har du vinduer, der vender mod syd, og oplever du konsekvent problemer med for store mængder lys og varme, kan du overveje at etablere et tagudhæng, der enten er helt lukket eller består af lameller, der lader (en mindre mængde) lys slippe igennem.

Det kan være en større omgang, men hvis din udfordring er konstant, kan du lige så godt vælge en løsning, der er langtidsholdbar.

Du kan også gøre som blandt andre sydeuropæerne og montere skodder. Det er ikke ret udbredt i Danmark, men skodder er både effektive i forhold til at lukke af for lys og varme samt i forhold til at gøre arbejdsforholdene sværere for en eventuel indbrudstyv.

Skodder rimer måske for mange på pangfarver set på bygninger i Rom, Granada eller på Gran Canaria, men rent faktisk vinder skodder frem i mange moderne danske byggerier.

Moderne skodder fungerer ofte lidt ligesom en slags skydedør, der sidder i en aluminiumsramme udenpå vinduet, og skodderne fås for eksempel i træ, glas eller metal, så man kan få et udtryk, der falder godt i med arkitekturen på de fleste danske hustyper.

Gratis lysguide, download den her

Hnet.com-image (17)

Solfilm kan ødelægge glasset

I den lidt ”lettere” afdeling kan du overveje at montere solfilm på dine ruder. Vær opmærksom på, at det er en dårlig idé at klæbe film på termo- og energiruder, da det kan få glasset til at gå i stykker.

Hvis du er i gang med at bygge nyt eller renovere, kan du også gå efter ruder med solafskærmning i glasset.

Den mest tilgængelige løsning vil ofte være at montere persienner eller gardiner. En af fordelene ved den løsning er – udover at det kan være billigere end flere af de andre tiltag – at det bidrager til din boligs æstetiske udtryk.

Flotte gardiner eller lækre persienner kan i dén grad ændre udtrykket på dit hus, og samtidig kan de udover at holde solen lidt på afstand også skærme for, at folk kan kigge helt ind i dit hus – en udfordring, som er relevant ikke mindst for moderne huse med masser af glas i tæt bebyggede områder.

Ude og inde på én gang

Det er imidlertid ikke kun de tiltag, du laver i og på huset, der kan skærme din bolig mod solens stråler. En parasol, et solsejl eller en markise hjælper ikke nødvendigvis kun, når du opholder dig udenfor - hvis de er placeret smart i forhold til dit hus, kan de måske også give tiltrængt skygge i skygge i stuen eller i køkkenet. Det samme gælder i øvrigt også børnenes trampolin, hvis den bliver placeret strategisk.

Der er altså mange muligheder for enten at skrue op eller ned for solen efter dit behov. I dette blogpost kan du læse mere om, hvordan du får mere lys i din bolig eller downloade vores guide.


Gratis guide: Udnyt dagslyset bedre

Emner: Tips og råd

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev