Skærm dit hus af mod solen

24. august 2017

Sollys er herligt, men nogle gange er det nødvendigt at skærme af

Med vores beliggenhed i den nordlige ende af Europa plejer sollys og den varme, det giver, at være noget, vi ikke kan få nok af. Derfor har vi termoruder, og god isolering i vores huse: For at holde på varmen når det er koldt.

Men vi har også varme perioder her til lands, og der er forskellige ting, man kan gøre for at hindre solen i at gå fra at være en velsignelse til et dagligt irritationselement.

Noget af det, man kan – og i mange tilfælde bør – forholde sig til, når man enten køber hus eller renoverer det gamle, er afskærmning. Der findes nemlig mange muligheder og løsninger, som både kan holde lyset ude og samtidig skærme lidt for privatlivet.

Hvis du skal have skærmet af, skal du overveje, om du vil etablere noget permanent eller i stedet gå efter ad-hoc løsninger.

Byggeprojekt eller bare nye gardiner?

Har du vinduer, der vender mod syd, og oplever du konsekvent problemer med for store mængder lys og varme, kan du overveje at etablere et tagudhæng, der enten er helt lukket eller består af lameller, der lader (en mindre mængde) lys slippe igennem.

Du kan også gøre som blandt andre sydeuropæerne og montere skodder. Det er ikke ret udbredt i Danmark, men skodder er både effektive i forhold til at lukke af for lys og varme samt i forhold til at gøre arbejdsforholdene sværere for en eventuel indbrudstyv. Skodder rimer måske for mange på pangfarver set på bygninger i Rom, Granada eller på Gran Canaria, men rent faktisk vinder skodder frem i mange moderne danske byggerier. Moderne skodder fungerer ofte lidt ligesom en slags skydedør, der sidder i en aluminiumsramme udenpå vinduet, og skodderne fås for eksempel i træ, glas eller metal, så man kan få et udtryk, der falder godt i med arkitekturen på de fleste danske hustyper.

I den lidt ”lettere” afdeling kan du overveje at montere solfilm på dine ruder. Vær opmærksom på, at det er en dårlig idé at klæbe film på termo- og energiruder, da det kan få glasset til at gå i stykker. Hvis du er i gang med at bygge nyt eller renovere, kan du også gå efter ruder med solafskærmning i glasset.

Den mest tilgængelige løsning vil ofte være at montere persienner eller gardiner. En af fordelene ved den løsning er – udover at det kan være billigere end flere af de andre tiltag – at det bidrager til din boligs æstetiske udtryk. Flotte gardiner eller lækre persienner kan i dén grad ændre udtrykket på dit hus, og samtidig kan de udover at holde solen lidt på afstand også skærme for, at folk kan kigge helt ind i dit hus – en udfordring, som er relevant ikke mindst for moderne huse med masser af glas i tæt bebyggede områder.


Guide: 6 ting du skal vide før du køber vinduer

Emner: Tips og råd

Seneste artikler

Populære artikler

Tilmeld nyhedsbrev