Tips og gode råd til boligejere

Boremaskine_Hero_1440x812
Har du spørgsmål? Kontakt os i dag
+
Har du spørgsmål? Kontakt os i dag

Utætte vinduer - sådan bliver vinduerne klar til vinterkulden

Har du problemer med utætte vinduer? Når efteråret er over os, betyder det milde temperaturer og gode lysforhold. Derfor er det nu, du skal vedligeholde dine vinduer, så de er klar, inden vinterkulden melder sin ankomst. Vi har samlet en række gode råd, så du kan holde dine vinduer både flotte og funktionelle.

Vedligeholdelse Økonomi

Dine vinduer skal stå imod vind og vejr. Du bør derfor vedligeholde dem med jævne mellemrum, alt efter vinduernes daglige brug, og hvor udsatte de er for regn og kulde. Med milde temperaturer og masser af dagslys tilbyder efteråret optimale forhold til et vinduestjek.


Sådan bliver dine utætte vinduer klar til vinterkulden


Når du jævnligt vedligeholder dine vinduer, forlænges deres levetid. Omvendt kan der opstå råd i trækarmene, og man kan opleve trækgener og varmetab, hvis vedligeholdelsen forsømmes. Også åbne/lukke-funktionen og andre mekaniske funktioner kan påvirkes negativt. Det er altså nu, du skal sætte ind, hvis du skal nå at gøre vinduerne klar inden vinteren.

Se guide: Forlæng dine vinduers levetid 

 


Grundig rengøring ved fugt i vinduer


Dine vinduer skal holdes fri for snavs, så vidt det er muligt. Det gælder både for ruderne og for vinduernes øvrige dele både ind- og udvendigt. Hvis vinduet har fx klikventiler eller riste, kan insekter, sand, snavs osv. hobe sig op hen over sommeren. Det kan spærre for luftgennemstrømningen og påvirke indeklimaet på en negativ måde:

 

  • Ruder, rammer og karme rengøres bedst med en fugtig klud. Du kan tilsætte lidt opvaskemiddel eller mild sæbe, så længe rengøringsmidlet ikke indeholder ingredienser med opløsningsmidler eller slibeeffekt, der kan tære unødigt på vinduets materialer.

  • Når du rengør ruderne, kan du også tilsætte afspændingsmiddel, så du slipper for kalkpletter på glasset. Læs mere om hvordan du pudser dine vinduer som en professionel.
I tvivl om dine vinduer kan holde en sæson mere?

Det er ikke altid muligt at holde liv i dine gamle vinduer. Nogle gange er det nødvendigt med en udskiftning.

 

Bestil en gratis opmåling, få rådgivning og et uforpligtende tilbud på nye vinduer, inklusiv professionel montage af en VELFAC VinduesMester.

 

Bestil gratis opmåling

Se mere Se mindre

Husk at smøre med olie og silikone

 

Det er vigtigt at tjekke, om vinduerne har behov for smøring, og det gælder både vinduets mekaniske dele og listerne. Behovet for smøring afhænger af, hvordan du bruger vinduet, og hvor på huset det er placeret:

  • Et par dråber olie om året er typisk nok til at holde vinduerne fuldt funktionsdygtige. Du kan anvende en syrefri olie som fx symaskineolie, der egner sig godt til alle bevægelige hængsler og beslag.

  • Undgå at smøre olie på eventuelle arme i vinduernes sider, da det vil forhindre den friktion, der holder vinduet åbent af sig selv.

  • Gummilisterne, der skal sikre, at vinduet slutter tæt, bør desuden smøres med silikone. Det er med til at gøre, at vinderne slutter tæt, fordi silikonen holder gummilisterne bløde og smidige og forhindrer, at de revner eller sprækker. Det er vigtigt her i efterårsmånederne, hvor temperaturen falder, og vejret bliver fugtigere.

Hvilken fuge til vinduerne?


Utætte fuger kan give trækgener og resultere i varmetab, som sætter sit aftryk på varmeregningen. Hvis dine vinduer er af ældre dato, kan du derfor overveje, om fugerne trænger til at blive udskiftet. Det er vigtigt at få gjort noget ved utætheder, for det er både generende og dyrt, når huset ikke kan holde rigtigt på varmen.

Somme tider er den bedste løsning at udskifte vinduerne til en ny model, der både er energibesparende og bidrager til bedre indeklima i huset. Måske giver det endda nyt liv til facaden! Uanset om du vælger at udskifte vinduerne eller blot fikse utætte fuger, er det godt at få sat projekterne i gang her i efteråret.

Trævinduer er charmerende og autentiske, men charmen aftager, hvis malingen er revnet på grund af vejr og vind. Fugten trænger ind i træet gennem revnerne og danner råd, og det er ikke godt for træet. Derfor er det en god idé, at du sørger for at pleje og male dine trævinduer jævnligt.

Tip

De gode råd - kort og godt:

  • Rengør ruder, rammer og karme med en fugtig klud

  • Tjek behovet for smøring: Smør mekaniske dele med olie og gummilister med silikone

  • Udskift utætte fuger

  • Plej og mal jævnligt dine vindueskarme i træ

  • Overvej, om vinduerne evt. bør udskiftes til en ny model
MalerGuide_CTA_1150x820

Hent vores malerguide og få gode råd til at vedligeholde dine vinduer

Mere om
Vedligeholdelse

Vedligeholdelse af træværk: Undgå fugt og råd i træ

Træ er et fantastisk materiale med utallige anvendelsesmuligheder, men det er også et materiale, der stiller krav om beskyttelse og opmærksomhed. Sådan tjekker du husets træværk. Træ er et fantastisk materiale med utallige anvendelsesmuligheder, men det er også et materiale, der stiller krav om beskyttelse og opmærksomhed. Sådan tjekker du husets træværk.

Sådan holder du dine vinduer flotte og funktionelle

Trænger dine vinduer til en kærlig hånd? Der er stribevis af gode råd til at holde dine vinduer. Vi har samlet nogle af de bedste. Trænger dine vinduer til en kærlig hånd? Der er stribevis af gode råd til at holde dine vinduer. Vi har samlet nogle af de bedste.

Utætte vinduer - sådan bliver vinduerne klar til vinterkulden

Har du problemer med utætte vinduer? Når efteråret er over os, betyder det milde temperaturer og gode lysforhold. Derfor er det nu, du skal vedligeholde dine vinduer, så de er klar, inden vinterkulden melder sin ankomst. Vi har samlet en række gode råd, så du kan holde dine vinduer både flotte og funktionelle. Har du problemer med utætte vinduer? Når efteråret er over os, betyder det milde temperaturer og gode lysforhold. Derfor er det nu, du skal vedligeholde dine vinduer, så de er klar, inden vinterkulden melder sin ankomst. Vi har samlet en række gode råd, så du kan holde dine vinduer både flotte og funktionelle.
Alle artikler om Vedligeholdelse
Økonomi

Sådan holder du varmen oppe og regningen nede med 6 nemme tiltag

Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens. Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens.

Ejendomsmægleren valgte VELFAC vinduer og døre til sin boligrenovering

I Nordvestsjælland, syd for Holbæk, ligger den lille stationsby Vipperød, og her bor ejendomsmægler Lasse Mathiassen med sin kæreste og søn. Familien flyttede for tre år siden til byen i et klassisk parcelhus fra 70’erne. Huset havde haft de samme ejere i 38 år og trængte til en opdatering. Blandt andet stod det hurtigt klart, at nye døre og vinduer var et must, dels for at opdatere funktionalitet og energiforbrug, dels for at husets stil passede bedre til de nye, unge beboere. I Nordvestsjælland, syd for Holbæk, ligger den lille stationsby Vipperød, og her bor ejendomsmægler Lasse Mathiassen med sin kæreste og søn. Familien flyttede for tre år siden til byen i et klassisk parcelhus fra 70’erne. Huset havde haft de samme ejere i 38 år og trængte til en opdatering. Blandt andet stod det hurtigt klart, at nye døre og vinduer var et must, dels for at opdatere funktionalitet og energiforbrug, dels for at husets stil passede bedre til de nye, unge beboere.

Værdistigning og bedre indeklima med ny skydedør og vinduer

Eva Sørensen og familien, bestående af mand og fire børn, har boet i deres 70’er villa i et dejligt parcelhuskvarter i Nordsjælland i mere end 10 år. For år tilbage skiftede de nogle af villaens vinduer, men kom aldrig helt i mål. Gennem VELFAC VinduesMester Bob Lysgaard blev de opmærksomme på finansiering via Resurs Bank, og de fik derfor mulighed for at skifte de sidste vinduer og en dør på én gang. Det mærkes i dag på husets indeklima og ses på husets udseende og værdistigning. Eva Sørensen og familien, bestående af mand og fire børn, har boet i deres 70’er villa i et dejligt parcelhuskvarter i Nordsjælland i mere end 10 år. For år tilbage skiftede de nogle af villaens vinduer, men kom aldrig helt i mål. Gennem VELFAC VinduesMester Bob Lysgaard blev de opmærksomme på finansiering via Resurs Bank, og de fik derfor mulighed for at skifte de sidste vinduer og en dør på én gang. Det mærkes i dag på husets indeklima og ses på husets udseende og værdistigning.
Alle artikler om Økonomi