Fotokredit: Sweco Danmark
Knudrisrækkerne er et alment boligbyggeri i Aarhus centrum, der for nylig har budt de første beboere velkommen. SWECO Architects har tegnet det fællesskabsorienterede projekt, der indbyder til at samles på tværs af en bred beboersammensætning. Knudrisrækkerne er byens højeste boligbyggeri i træ, der bl.a. med vores veldokumenterede og energioptimerende vinduer har opnået en smidig DGNB Guld-præcertificeringsproces.
Både fællesskab og miljø er i højsædet for det almene boligbyggeri, der for kort tid siden blev opført centralt i Aarhus. Knudrisrækkerne er et af de første projekter, der er blevet bygget med træ helt fra bunden, og det klimavenlige materiale er blevet suppleret af genbrugsmaterialer fra det forhenværende byggeri på jordstykket.
Visionen har været at skabe en bygning, der går i spænd med lokalområdet og dets skala, men som også vil bidrage med nye oplevelser i nærmiljøet. En bygning der med dobbelthøje rumligheder og anderledes planer udfordrer tankerne om dét at bo alment. En bygning, der på den ene side peger fremad med et usædvanligt bæredygtigt koncept, men som samtidig tager fortidens historie med sig ved at genanvende dele af den eksisterende bygning.
Læs om forvandlingen fra historisk hospital til moderne bofællesskab.
Fotokredit: Sweco Danmark
Træ, energioptimerende vinduer og genbrugte elementer
Baseret på en bæredygtig tankegang og med et ambitiøst mål om at sænke byggeriets CO2-aftryk valgte projektgruppen, at det primære byggemateriale til Knudrisrækkerne skulle være træ. Et materiale, der er særdeles bæredygtigt, og som har bidraget til, at byggeriet for nylig blev præcertificeret til DGNB Guld.
Også til vinduerne i projektet blev der stillet høje miljøkrav. Valget faldt derfor på vores vindue VELFAC 200, som hovedsageligt består af genanvendelige komponenter, har en forventet lang levetid og er designet til adskillelse.
- VELFAC 200 vinduet løste flere udfordringer i projektet. Det har en lav U-værdi (lavt varmetab), som, kombineret med en lav g-værdi, reducerer overophedning. Høj lystransmittans er også med til at minimere energiforbruget og sikre et godt indeklima, ligesom det løser udfordringer med udefrakommende støj i lejlighederne, siger Lennart Mark Noppenau, projektleder hos ingeniørerne for byggeriet, Moe Artelia Group. Han fortsætter:
- Derudover bidrog VELFAC til en smidig DGNB-proces både i forhold til overskuelig og fyldestgørende dokumentation af energi og indeklima, men også i forhold til den øvrige dokumentation, man skal bruge til en DGNB-certificering. Det er virkelig nemt at plukke i dokumentationsmaterialet fra VELFAC og anvende det de respektive steder i DGNB-certificeringen.
Med et særligt fokus på cirkularitet og genanvendelse af så meget som muligt fra det eksisterende byggeri fik de største CO2-syndere forlænget deres levetid. Facaderne på de nybyggede boliger er således prydet med elementer af genanvendte og upcyclede aluminiumsloftsplader fra det forhenværende byggeri samt genanvendte vinduer fra en nærliggende afdeling, der gennemgik en vinduesudskiftning.
- Med Knudrisrækkerne demonstrerer vi, hvordan arkitektoniske ambitioner går hånd i hånd med bæredygtigt byggeri. Et byggeri der udnytter de eksisterende forhold optimalt, og hvor flest mulige materialer er blevet genanvendt uden at gå på kompromis med boligforholdene, udtaler SWECOs kreative leder for almene boliger, Sebastian Solberg.
Tag med op på de grønne bakker i det bæredygtige boligbyggeri Green Hills.
Fotokredit: Sweco Danmark
Mangfoldighed i centrum
Der er plads til mangfoldighed i de nye hjem, hvor Knudrisrækkerne har inviteret beboere ind i flere forskellige boligtyper. Byggeriet rummer således både rækkehuse med egne taghaver, familieboliger og ikke mindst penthouse-boliger på toppen, hvorfra beboerne kan nyde en storslået udsigt over Aarhus Ø og havnefronten.
- De forskelligartede boliger omgiver hinanden som tetrisbrikker, og også på indersiden af væggene har de deres egne udtryk. Denne samhørighed harmonerer smukt med byggeriets fællesskabsfokus, hvor en dynamisk beboersammensætning skaber liv i de varierede boliger, afslutter Sebastian Solberg.
Oplev fællesskabet blomstre i udviklingen fra industri til almene boliger på Grønttorvet.
Fotokredit: Sweco Danmark