Nyheder og aktuelt til professionelle

Dagslysekspert: Fremtidens arkitektur er dagslys-dynamisk

06. oktober 2021
Billede 1 - Kopi - beskåret 2

Hvis man spørger én af landets førende dagslyseksperter, skal moderne arkitektur i højere grad tilpasses dagslysets dynamik. Ifølge Ellen Kathrine Hansen er der mulighed for at imødekomme menneskers behov for dagslysdynamik, når man som arkitekt får lov til at designe med mere fleksible facader, der er dynamiske i forhold til de aktuelle dagslysforhold.

Ellen Kathrine Hansen, leder af forskningsgruppen indenfor lysdesign på Aalborg Universitet, mener, at vi med moderne arkitektur skal insistere på at skabe facader, der er dynamiske og kan reguleres i forhold til at skabe en bedre oplevelse af dagslysets dynamik. Også selvom vi med den nye rude- og glasteknologi er nået langt:

- Vi skal hen et sted, hvor der er dynamik i facaderne i forhold til dagslysets foranderlighed. Vi skal insistere på at arbejde med dynamiske facader, hvor vi i højere grad kan regulere lysets intensitet og retning og samtidig optimere udsigt og kontakt til omgivelserne i forhold til aktivitet, tid på dagen og årstid, lyder det fra Ellen Kathrine Hansen, der fortsætter:

- Jeg er sikker på, at vi går en tid i møde, hvor vi kan registrere vejr og dagslys i forhold til vinduernes orientering og tid på dagen og året og derved regulere dagslyset med henblik på at få de bedste lysindtag, som komplementeres med kunstlys i en hybrid løsning. Det skal blive fremtiden, lysets dynamik er for vigtigt for os mennesker til ikke at designe med det.

Det kan dermed sammenlignes med de hybride løsninger, vi allerede arbejder med i forhold til det termiske indeklima, hvor vi anvender interne og eksterne sensorer og kombinerer naturlig og kunstig ventilation.

EFFEKT_Enghavecentret_credit_EFFEKT_2_beskåret 2

Foto: EFFEKT Arkitekter

Lad lyset reflektere i materialerne

For at optimere rumoplevelsen er det ikke nok at tænke i lys alene. Det handler nemlig i høj grad om, hvordan lysindfaldet udnyttes og reflekteres bedst muligt:

- Lys er først synligt, når det rammer et materiale, så det handler om at forstå, hvordan lysindfaldet kan orkestreres i forhold til rummets reflekterende flader. Derfor er det en arkitektonisk kunst at fremkalde den ønskede stemning i et rum med udgangspunkt i de gældende lysforhold, fortæller Ellen Kathrine Hansen.

r man i arkitekturen skal understøtte dagslysets dynamik, er det derfor vigtigt at være opmærksom på, at meget af det lys, vi får ind gennem vinduerne, er reflekteret lys fra andre facader. I den sammenhæng spiller materialerne en vigtig rolle såvel ude som inde:

- Det er vigtigt at sætte fokus på, hvordan materialer interagerer med dagslyset, og ikke mindst samspillet mellem det reflekterede lys fra byens facader. Vi kan med fordel tænke mere i, hvordan vi tilrettelægger beplantning, der understøtter det lys, vi vil have ind, og ikke tager al himmellyset. Fx via løvfældende træer, der afskærmer for direkte sollys om sommeren, men ikke om vinteren.

Ifølge eksperten er det af samme årsag, vi som mennesker holder af at bosætte os ved vandet, som reflekterer lyset fra himlen, men hvor også vandet fungerer som reflektor for dagslyset.

dscf9438

Foto: urbanrigger.com

I tæt samspil med land og vand

I Københavns Havn findes et godt eksempel på, hvordan et omfattende udsyn kan fremme samhørigheden med omgivelserne. På de flydende studieboliger Urban Rigger er der netop inkorporeret ekstra store vinduespartier, der giver udsyn til lands såvel som vands. Dermed er det kendte BIG-projekt et eksempel på, hvordan udsynet spiller en vigtig rolle, for her får de studerende ikke bare lys, men også havudsigt ind.

Ifølge Peter Mayntzhusen, der er CTO-teknisk direktør hos Urban Rigger, har vinduerne rigtig meget at sige i forhold til udsynet indefra og ud.

- Dagslys er selvsagt altafgørende i en bolig. Jo mere dagslys, jo bedre. Når man tænker på, hvordan en container normalt er indrettet, er dagslys ikke ligefrem øverst på listen. Men det er anderledes med Urban Rigger, hvor store Velfac-vinduespartier lukker en masse lys ind. Både direkte sollys, men også det lys, som spejler sig i det omkringliggende vand.

Det fortæller Peter Mayntzhusen om det innovative byggeri, hvor det ifølge ham har stor betydning for beboerne, at de kan føle sig tæt på både hav og det pulserende byliv på landjorden.

Projektering med dagslys

 

Fakta om Ellen Kathrine Hansen:

Ellen Kathrine Hansen er en af landets førende specialister inden for dagslys. Hun har i mere end 25 år ledet projekter omhandlende udvikling af arkitektonisk potentiale gennem integration af dagslys samt bæredygtig energi- og belysningsteknologi.

Ellen er uddannet arkitekt og har arbejdet en årrække i vinduesindustrien, inden hun i 2012 fik en PhD i lysdesign og efterfølgende startede en ny international kandidatuddannelse i lysdesign, som kombinerer lysteknologi, arkitektur og medieteknologi.

Hun er leder af forskningsgruppen Lighting Design Lab, der er tilknyttet Aalborg Universitet i København. Resultaterne herfra formidler hun flittigt på danske og internationale universiteter samt bredt i videnskabelige tidsskrifter.

 

Emner: Nyheder, VELFAC, Dagslys

Populære artikler

Seneste artikler

Emner

Tilmeld nyhedsbrev