Er boligen klar til vinterkulden?

25. november 2019

vinter

Vinteren står for døren, og det er tid til, at boligejeren går huset efter i sømmene. Men hvad skal man kigge efter for at holde vinduerne flotte og funktionelle? Vi har samlet de bedste vinterråd, som du kan give videre til boligejeren, så vedkommende får mest mulig værdi ud af sine vinduer.

Den mørke og kolde vintertid er over os, så det er ved at være sidste udkald, hvis boligejeren skal nå at få sine vinduer gjort klar til årstiden. Her er der ingen tvivl om, at den daglige brug kombineret med eksponeringen for vind og vejr gør, at det er en god idé med jævnlig vedligeholdelse.

- Jo mere boligejeren forsømmer vinduesvedligeholdelsen, jo mere øger man risikoen for, at vinduernes levetid forkortes. Risikoen er blandt andet, at der kan opstå råd i træ-karme, trækgener og varmetab, ligesom åbne-/lukke-funktion og andre mekaniske funktioner kan påvirkes negativt, forklarer Peer Bertelsen, der er salgschef hos VELFAC.

Start med grundig rengøring
Vinduerne bør holdes fri for skidt og snavs, så vidt det er muligt. Det gælder ikke kun ruderne, men alle vinduets øvrige dele, indvendigt såvel som udvendigt. Har vinduet fx klikventiler eller riste, kan insekter, sand, snavs mv. hobe sig op i årets løb og spærre for luftgennemstrømningen – og det skaber et dårligere indeklima.

Ruder, rammer og karme bør derfor rengøres med en fugtig klud, som eventuelt tilsættes lidt opvaskemiddel eller anden mild sæbe. Rengøringsmidlet må dog ikke indeholde ingredienser med slibeeffekt eller opløsningsmidler, der kan tære unødigt på vinduets materialer.

- I forbindelse med rengøring af ruderne kan afspændingsmiddel eventuelt tilsættes. På den måde undgår boligejeren, at kalkpletter sætter sig fast på glasset, lyder rådet fra Peer Bertelsen.

Kig vinduerne efter i sømmene
Når boligejeren alligevel skal gå vinduerne efter i sømmene, bør du huske vedkommende på at tjekke, om de mekaniske dele og lister trænger til smørelse. Igen afhænger dette af faktorer som anvendelse og placering i huset.

- Brug en syrefri olie som fx symaskineolie, der egner sig godt til smøring af alle bevægelige hængsler og beslag. Blot et par dråber cirka et par gange om året er som regel nok til at holde dem fuldt funktionsdygtige. Man skal til gengæld undgå at smøre olie på eventuelle arme i vinduernes sider. Her vil olien nemlig forhindre den friktion, der kræves, for at vinduet kan holde sig åbent af sig selv, fortæller Peer Bertelsen.  

De gummilister, der skal sikre, at vinduerne slutter tæt, har også godt af en omgang smørelse. Er listerne fx begyndt at revne eller blevet utætte, koster det ekstra på varmeregningen, hvis ikke boligejeren gør noget ved det. Det er særligt vigtigt nu, hvor vinteren står for døren.

Listerne bør derfor smøres med silikone, nøjagtig som du gør med vinduesviskerne på en bil. Det holder dem bløde og smidige og forhindrer, at de revner eller sprækker, så vinduet ikke længere slutter helt tæt.  

Er det tid til en vinduesudskiftning?
Er vinduerne af ældre dato, kan du med fordel anbefale en udskiftning eller i det mindste tætning af fugerne. Utætte fuger kan nemlig give trækgener og resultere i varmetab, hvilket igen kan ses på varmeregningen, fortsætter Peer Bertelsen: 

- Boligejeren bør altid tjekke, hvordan fugerne omkring vinduerne har det op til vinteren, samt hvorvidt rammerne måske kan trænge til en gang maling. Er fugerne begyndt at revne eller på anden vis blevet utætte, kan det både blive generende og dyrt, for så holder huset ikke rigtigt på varmen.

Husk at male i tide
I mange boliger er trævinduer en smuk og charmerende detalje, som giver boligen personlighed og stil. Men charmen aftager lidt, hvis malingen er revnet og sprækket på grund af vejret. Samtidig er det skidt for træet, fordi fugten trænger ind og danner råd. Boligejeren bør derfor sørge for at male og pleje sine trævinduer med jævne mellemrum.

- Hvis vinduerne er af ældre dato, kan der også være begyndende råd i rammerne eller punkterede ruder, der skal tages hånd om. Her kan du anbefale, at boligejeren overvejer, om det ikke er smartest at få skiftet vinduerne til en ny model, der både er energibesparende, giver bedre indeklima og tilfører nyt liv til facaden. Vælger vedkommende fx en variant med ramme i træ/alu, sparer det ikke kun penge på varmeregningen. Man sparer også tid på vedligeholdelse, da det ikke er nødvendigt at male rammerne, runder Peer Bertelsen af.

Emner: Renovering, Udskiftning af vinduer, Nyheder, Rådgivning, Vinter

Seneste artikler

Populære artikler