Nyheder og aktuelt til professionelle

Top 5: Her er de største udfordringer ved lydvinduer

30. november 2022

montering-af-lydvinduer

Hvilke udfordringer vil du typisk støde på, når du skal lave lydløsninger ude hos en kunde? Vi har samlet de fem hyppigste lydspørgsmål ude fra ’marken’ og bedt vores tekniske chef og træningsansvarlige Kenneth Pretzmann Bøgelund om at kaste lys over sagerne. Så bliver du bedre klædt på til arbejdet.

1. Har VELFAC nogle anbefalinger til et typisk enfamilieshus?

Til en almindelig villa vil vi typisk anbefale en af nedenstående to typer lydreducerende vinduer - afhængig af kravet til reduktion af trafikstøj:

1) Lydreducerende vinduer (4-4-6)

2) Deciderede lydvinduer (6-4-8,8)*

*Med udgangspunkt i VELFAC 200 Energy vindue 

Hvis boligejeren kun oplever støjgener i rum, der vender ud mod vej eller jernbane, kan du foreslå at sætte deciderede lydvinduer i her, og almindelige eller lydreducerende vinduer i resten af boligen. Der er ikke visuel forskel på almindelige ruder og lydreducerende ruder.

2. Er der særlige forhold omkring montage, jeg som tømrer skal være OBS på, når vi snakker lydløsninger?

Ved indbygning af et lydvindue skal du anvende ca. 3 gange så meget isoleringsmateriale i fugen som normalt for at sikre den rette lyddæmpning. Derudover skal du bruge en gummifuge udvendigt og indvendigt. Man må ikke bruge fugebånd.

Læs mere om montering af VELFAC lydvinduer

3. Bliver der stillet lydkrav i BR18?

Ifølge bygningsreglementet må støjniveauet i boliger ikke overstige Lden 33 dB med lukkede vinduer og åbne ventiler.

BR18 stiller krav til vinduers og døres evne til at reducere støj - ikke rudens evne i sig selv. Derfor kan du ikke nøjes med kun at se på rudens lydreducerende værdi, når du skal tjekke, om et vindue lever op til lyddæmpningskravet.

Se vores oversigt over forskellige opbygninger af lydvinduer, og hvordan de kan øge lyddæmpningen

4. Hvorfor er det ikke nok at teste ruden?

Det færdige vindues lydreducerende effekt afhænger dels af rudens opbygning, dels af vinduets størrelse, karm, ramme og fuger. Derfor er det vigtigt, at der foretages test af hele vindueselementet og ikke blot af ruden.

VELFAC har et stort udvalg af lydruder og kan fremvise lydrapporter for det samlede element (karm/ramme/rude). Du finder testresultater for de enkelte systemer under menupunktet ”Test & dokumentation” for hvert system i vores produktdatabase.

5. Hvilken ventil skal jeg bruge for at afhjælpe lydudfordringer?

Vi har udviklet VELFAC lydventilen til – i kombination med VELFAC lydvinduer – at kunne sikre både frisk luft og lyddæmpning i alle typer bygninger.

Ventilen er fræset ind i en påforing, som du monterer på vinduernes overkarm på byggepladsen.
Den udvendige alu-profil har samme overfladebehandling som vinduesrammerne og sikrer en fin integration med vinduer og facade.

Du kan se VELFAC lydventilen under menupunktet ”Greb og tilbehør” under hvert enkelt system i vores produktdatabase.

Emner: Tips og råd, Nyheder, Støjreduktion

Populære artikler

Seneste artikler

Emner

Tilmeld nyhedsbrev