Tips og gode råd til boligejere

Casement door VELFAC2_CTA_1370x722
Få en uforpligtende samtale om dine nye vinduer Kontakt os i dag
+
Få en uforpligtende samtale om dine nye vinduer Kontakt os i dag

Guide til at vælge de rette vinduer til de enkelte rum i huset

Det har afgørende betydning for oplevelsen af både lys, luft og liv i boligen, hvilke vinduer du vælger i hvert enkelt rum. Men hvordan vælger du de rette vinduer, så du får mest muligt ud af din bolig? Det har VELFAC et par håndfulde gode råd til.

Renovering Dagslys

Danskerne befinder sig gennemsnitligt op mod 90 procent af tiden inden døre. Samtidig vurderer 6 ud af 10 danskere, at boligen i høj eller meget høj grad har betydning for deres livskvalitet. Det viser tal fra Realdania og Bolius.

En af de afgørende faktorer, for hvordan det er at opholde sig i boligen, er vinduerne. De har nemlig stor indflydelse på, hvordan man oplever dagslys, frisk luft, varme og kulde indenfor, forklarer Lasse Schytz, som er chef for privatrådgivning hos VELFAC:


"Oplevelsen af lys, luft og liv i boligen afhænger i meget høj grad af, hvilke vinduer der er. De er nemlig med til at åbne boligen ud mod omgivelserne, men også skærme af og fx skabe tryghed og privatliv. Man kan sige, at hvis du vil have mest muligt ud af dit hus, så er det oplagt at starte med at se på, hvordan vinduerne kan være med til at skabe mere værdi i hverdagen."

 

Se også: Find inspiration i vores 70 siders katalog om valg af døre og vinduer

 

 

Se på boligens rum hver for sig


Lasse Schytz fortæller, at det er vigtigt, at vinduer og døre passer til husets byggestil og de gældende energikrav. Men da boligen danner ramme om mange forskellige behov over hele døgnet, er det faktisk også en god idé at se på rummene hver for sig og gå dem igennem ét ad gangen:    

- Dit hjem har mange funktioner. Du opholder dig her i løbet af dagen, du sover her, du spiser her, og du tilbringer i det hele taget megen tid med forskellige aktiviteter. Det gælder for dig og resten af din familie, som måske har forskellige behov. Og det afspejler sig i de forskellige rum. Her kan du starte med at se på, hvad du bruger rummet til, og hvad der er vigtigt for, at du får de bedst mulige forhold inden døre.

 

- Det kan fx have betydning, hvordan du vil åbne vinduerne, om du har behov for udgang til haven, hvordan du kan udnytte dagslyset, og hvor du har behov for noget privatliv. Jeg vil anbefale, at du også tager en snak med en fagprofessionel om mulighederne, fx en VELFAC VinduesMester, der kan hjælpe dig godt i gang med projektet, understreger Lasse Schytz.

 

Få hjælp til at vælge

Husk at du altid er velkommen til at benytte dig af en VELFAC privatrådgiver, hvis du vil have hjælp til at vælge nye vinduer og døre til din bolig. 

Se mere her

Gode råd fra rum til rum – dét kan du overveje


Entreen:

 • Indbrudssikkerhed – er hoveddøren indbrudshæmmende, og er der et ordentligt lukkesystem?
 • Udseende – skal hoveddøren passe til resten af huset, eller skal den skille sig ud med en anden farve?
 • Udnyt dagslyset – har du brug for mere lys i entreen, kan du vælge en dør med glas eller et glasparti ved siden af døren. Mere dagslys giver en fornemmelse af et større rum indenfor.

Soveværelset:

 • Sørg for, at du har mulighed for at få frisk luft ind, og at der er god ventilation.
 • Gode gardiner og eventuelt solglas i sydvendte rum skaber solafskærmning.
 • Udgang til haven – måske med en terrassedør?
 • Støjreducerende ruder giver bedre nattero både i soveværelset, og hvor det ellers er nødvendigt.

Badeværelset:

 • Vinduer med matteret glas giver øget privatliv.
 • Ventilation og frisk luft med vinduer, der nemt kan åbnes – vælg eventuelt også friskluftventiler, som kan lukke luft ind, selvom vinduet er lukket. Husk også altid at tjekke dine udsugningsmuligheder.
 • Hvordan skal vinduet åbne? Husk, at det skal være nemt at komme til for badekar, et badeværelsesbord eller lign.

Køkkenet:

 • Hvordan åbner vinduerne? Er det fx nemt at nå dem hen over køkkenbordet?
 • Overvej, hvor du placerer eventuelle sprosser. Når du står foran køkkenvasken og kigger ud, vil det være ærgerligt at kigge lige ind i en sprosse i stedet for at kunne nyde udsigten.
 • Tænk på, om udgangen til terrassen skal være i stuen eller køkkenet – eller måske begge steder?

 

Stuen:

 • Store vinduespartier giver lys til hele stuen – året rundt.
 • Vælg godt isolerede vinduer, så undgår du kulde og træk.
 • Store åbninger gør det nemmere for dig selv og familien at udnytte haven og terrassen.
 • Overvej om du skal vælge terrassedøre eller skydedøre? Skydedøre optager fx ikke plads på terrassen.

 

Børneværelset:

 

 • Husk børnesikring på vinduerne, så de små er i sikkerhed – især på førstesalen.
 • Store vinduer giver mere lys og et rart indendørsmiljø.
 • Tænk på solafskærmningen, så der også er mulighed for at skabe et køligt soverum.
 • Husk at lufte ud og glem ikke friskluftventiler, der sørger for tilførsel af frisk luft hele tiden.
VinduerForLivet_CTA_1150x820

Få inspiration til at vælge nye vinduer. Hent vores katalog

 

Mere om
Renovering

Udskiftning af vinduer: Få styr på reglerne

Når du bygger nyt hus eller renoverer det gamle - eksempelvis ved at montere nye vinduer - er der en række love, bekendtgørelser og reglementer, som du skal sikre dig, bliver overholdt. Det er nemlig dig, der som husejer har ansvaret. Når du bygger nyt hus eller renoverer det gamle - eksempelvis ved at montere nye vinduer - er der en række love, bekendtgørelser og reglementer, som du skal sikre dig, bliver overholdt. Det er nemlig dig, der som husejer har ansvaret.

Ejendomsmægleren valgte VELFAC vinduer og døre til sin boligrenovering

I Nordvestsjælland, syd for Holbæk, ligger den lille stationsby Vipperød, og her bor ejendomsmægler Lasse Mathiassen med sin kæreste og søn. Familien flyttede for tre år siden til byen i et klassisk parcelhus fra 70’erne. Huset havde haft de samme ejere i 38 år og trængte til en opdatering. Blandt andet stod det hurtigt klart, at nye døre og vinduer var et must, dels for at opdatere funktionalitet og energiforbrug, dels for at husets stil passede bedre til de nye, unge beboere. I Nordvestsjælland, syd for Holbæk, ligger den lille stationsby Vipperød, og her bor ejendomsmægler Lasse Mathiassen med sin kæreste og søn. Familien flyttede for tre år siden til byen i et klassisk parcelhus fra 70’erne. Huset havde haft de samme ejere i 38 år og trængte til en opdatering. Blandt andet stod det hurtigt klart, at nye døre og vinduer var et must, dels for at opdatere funktionalitet og energiforbrug, dels for at husets stil passede bedre til de nye, unge beboere.

Sådan ser processen ud i et renoverings-projekt

Når du skal i gang med at skifte vinduer i dit hus, er der en række faser, du typisk gennemgår. For inden du kan vinke farvel til tømreren og kigge ud af dine nye vinduer eller lade din nye skydedør lukke udsigten til haven ind i stuen, er der en del overvejelser og research, du skal have klaret først. Vi giver dig en køreplan for, hvordan du konverterer dine drømme til et reelt projekt. Når du skal i gang med at skifte vinduer i dit hus, er der en række faser, du typisk gennemgår. For inden du kan vinke farvel til tømreren og kigge ud af dine nye vinduer eller lade din nye skydedør lukke udsigten til haven ind i stuen, er der en del overvejelser og research, du skal have klaret først. Vi giver dig en køreplan for, hvordan du konverterer dine drømme til et reelt projekt.
Alle artikler om Renovering
Dagslys
VELFAC

Store vinduer giver mere lys til sommerhuset

På en smuk naturgrund på Fanø, hvor omgivelserne nærmest trækkes ind i det nye helårshus, har familien Horn/Bakkerud fået skabt deres drømmehus med loft til kip og store VELFAC vinduer ud mod klitterne. På en smuk naturgrund på Fanø, hvor omgivelserne nærmest trækkes ind i det nye helårshus, har familien Horn/Bakkerud fået skabt deres drømmehus med loft til kip og store VELFAC vinduer ud mod klitterne.

Få mere dagslys med unikt designvindue med smalle rammer

VELFAC 200 vinduet er kendetegnet ved sit helt unikke, elegante og tidløse design med enkle og stramme linjer. På grund af vinduernes smalle rammer øges andelen af glas og dermed også lysindfaldet. VELFAC 200 vinduet er kendetegnet ved sit helt unikke, elegante og tidløse design med enkle og stramme linjer. På grund af vinduernes smalle rammer øges andelen af glas og dermed også lysindfaldet.

Guide til at vælge de rette vinduer til de enkelte rum i huset

Det har afgørende betydning for oplevelsen af både lys, luft og liv i boligen, hvilke vinduer du vælger i hvert enkelt rum. Men hvordan vælger du de rette vinduer, så du får mest muligt ud af din bolig? Det har VELFAC et par håndfulde gode råd til. Det har afgørende betydning for oplevelsen af både lys, luft og liv i boligen, hvilke vinduer du vælger i hvert enkelt rum. Men hvordan vælger du de rette vinduer, så du får mest muligt ud af din bolig? Det har VELFAC et par håndfulde gode råd til.
Alle artikler om Dagslys