Tips og gode råd til boligejere

Sådan udfases håndværkerfradraget i 2022

17. januar 2022

håndværkerfradraget

Går du og overvejer at give huset en overhaling og måske få gjort noget ved de gamle vinduer? Så er det ved at være sidste udkald, hvis du vil benytte dig af muligheden for at få fradrag på en del af udgifterne til håndværkere. Håndværkerfradraget bortfalder nemlig den 1. april 2022.

Fradraget er en hjælpende økonomisk håndsrækning til dig, der har udgifter til en lang række service- og håndværkerydelser – herunder eksempelvis rengøring, børnepasning og udskiftning af vinduer.

Få fradrag for forskellige ydelser i og omkring dit hjem

Ordningen rummer to forskellige fradrag - servicefradraget og håndværkerfradraget. Du kan få fradrag for dele af arbejdslønnen, men der er en del arbejdsopgaver, der ikke udløser fradrag, og samtidig er der nogle økonomiske begrænsninger, som du bør være opmærksom på. Vi vil hermed prøve at give dig et overblik.

Håndværkerfradraget sænkes i 2022

 

I 2022 sænkes loftet for fradrag på håndværkerydelser fra 25.000 kr. til 12.900 kr. Fra 1. april bortfalder fradraget på håndværkerydelser helt.

Fradraget for serviceydelser består, men reduceres til cirka samme niveau som i 2020, dvs. 6.400 kr. om året i 2022.

For begge fradrag gælder det, at ægtefæller har ret til hvert deres fradrag - blot ikke for den samme udgift. I den forbindelse er det uden betydning, hvem der betaler udgifterne.

 

 

Serviceydelser i hjemmet

Du kan få fradrag for en lang række udgifter til serviceydelser i dit hjem – fra almindelig rengøring over vinduespudsning til børnepasning og havearbejde. Her kan fradraget tage toppen af udgifterne til nogle af de ting, som gør hverdagen nemmere at få til at hænge sammen.

Håndværkerydelser

Det er selvfølgelig rart at få et tilskud til havemanden, men nu og da er der brug for at sætte gang i anderledes store projekter. Du kan få fradrag for udgifter til opgaver som udvendigt malerarbejde, isolering af tag, isolering af yderdøre og udskiftning af vinduer og døre samt en hel del andre ting.

Det er værd at bemærke, at du ikke får tilskud, hvis du laver et vindueshul om til et dørhul - eller omvendt. Det samme gælder, hvis du skal have lavet nye huller i muren til vinduer eller have repareret de eksisterende vinduesrammer. På SKATs hjemmeside kan du se nøjagtig, hvilke ydelser, der udløser tilskud i 2022.

Guide: Find de vinduer der passer til dit hus

håndværkerfradrag nye vinduer rådgivning

Hvor stort fradrag kan jeg få?

Forskellen på service- og håndværkerydelser spiller ikke kun en rolle i forhold til, hvilke typer opgaver du kan få fradrag for. Det er også vigtigt at skelne mellem de to typer ydelser, fordi det har en betydning for det konkrete fradragsbeløb, du kan få.

Ordningen er i 2022 lavet sådan, at alle personer i en husstand over 18 år kan trække op til 6.400 kroner fra for serviceydelser og 12.900 kroner for håndværkerydelser. Altså vil en familie med to voksne og to børn kunne få et samlet fradrag på 12.800 kroner om året for serviceydelser og 25.800 kroner for håndværkerydelser.

Bemærk at fradraget for håndværkerydelser bortfalder per 1. april. Det vil sige, at arbejdet skal være udført senest 31.marts, og regningen skal være betalt senest 31. maj, for at være fradragsberettiget.

Hvis der er børn i husstanden, der er over 18 år, kan de også få fradrag i samme størrelsesorden, men det kræver, at de har betalt et beløb svarende til fradraget. Og den betaling skal være foretaget elektronisk – enten til serviceleverandøren/håndværkeren eller til den i husstanden, der har betalt regningen.

Ægtefæller og samlevere med fælles økonomi kan dele fradraget. Det spiller ingen rolle, hvem der har betalt regningen.

En vigtig detalje: Husk, at du kun kan trække udgifter til arbejdslønnen fra. Derfor kan det være en god idé at få et udspecificeret tilbud forud for en opgave, så du kan beregne, hvor stort et beløb du kan trække fra.

Husk at gemme fakturaen, hvis du får udført fradragsberettiget arbejde. Den skal du bruge, når du skal indberette fradraget til SKAT.

Kan jeg få fradrag for arbejde udført på mit sommerhus?

Du kan godt få fradrag for ydelser, der er udført på dit fritids- eller sommerhus. Men her er det kun ejere (og ægtefæller), der kan trække udgifterne fra; hjemmeboende børn over 18 tæller ikke med i det regnestykke.

Og fradraget skal findes i den samme “pengekasse”, som også kigger ned i, hvis du skal have lavet forbedringer på din helårsbolig. Sommerhuset udløser altså ikke yderligere 6.400 kroner til serviceydelser og 12.900 kroner til håndværkerydelser pr. person.

Det er værd at bemærke, at retten til at få fradrag for serviceydelser i sommerhuset bortfalder, hvis du lejer det ud. Der er særlige regler, hvis fritids- eller sommerhuset ligger i udlandet - det kan du læse mere om hos SKAT.

Hvilke betingelser gælder for ordningen?

Der er opstillet nogle krav du skal overholde, før du kan få fradragene for det udførte arbejde.

  • Regningen skal være betalt digitalt og du skal kunne dokumentere arbejdet med en faktura eller skriftlig erklæring. Har du betalt med kontanter kan du ikke få fradrag.
  • Håndværkeren der har udført en ydelse skal være momsregistreret. Er det en serviceydelse du har fået udført, er det dog ikke et krav.
  • Dit fradrag kan udelukkende ske med arbejde udført på eksisterende byggeri.
  • Bor du i andel- eller lejebolig, skal du vedligeholdelsesret over boligen.
  • Får du arbejdet udført i en helårsbolig, skal du bo i boligen imens arbejdet udføres.
  • Du skal have skattepligt i Danmark samt være fyldt 18 år inden udgangen af det år, hvor arbejdet blev udført.
Hvordan får jeg helt konkret mit fradrag?

Du skal selv indberette tallene til SKAT via din selvangivelse, hvis du skal have fradrag for service- eller håndværkerydelser. Det sker ikke automatisk, så husk at få det gjort, når du har betalt din regning.

  • Fristen for betaling: Senest to måneder efter årsskiftet for serviceydelser, senest 31. maj 2022 for håndværkerydelser.
  • Fristen for indberetning: Senest 1. september året efter.

Guide: Find de vinduer der passer til dit hus

Emner: Håndværkerfradrag, Rådgivning, Vinduer

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev