Hold dit hus køligt i sommervarmen

3. juni 2020

Store vinduer er dejlige og lukker masser af lys ind, men også en del varme.

Sommer, sol og varme. De fleste af os længes efter det i store del af året, men når hedebølgen så har varet i nogle dage, kan behovet for nedkøling trænge sig på. Ikke mindst når vi skal sove, kan de høje temperaturer være generende, men hvordan får vi egentlig kølet vores huse ned, så vi kan holde ud at være i dem?

Aircondition eller varmepumpe

Den store løsning kan være at få installeret aircondition eller en varmepumpe. Deciderede aircondition-anlæg er ikke specielt udbredte i almindelige danske hjem, men de findes, og de kan endda fås i støjsvage modeller. Det er mere normalt at se varmepumper, som kan varme luften op om vinteren og køle den af om sommeren. Ulempen ved disse løsninger er, at de kan være ganske dyre i drift. 

Luk døre og vinduer i dagtimerne

Mens sydeuropæerne holder varmen ude i dagtimerne med eksempelvis skodder, har vi i Skandinavien tradition for at åbne døre og vinduer op, når det er varmt. På den måde lukker vi masser af lys og varme ind, så en løsning kan være at lukke vinduer og døre og rulle persiennerne ned, mens solen er på sit højeste. Hvis man har markiser, kan man også rulle dem ud, ligesom man kan sætte haveparasollen op, så den skygger for et stort vinduesparti.

Overvejer du at få nye vinduer?

Skab gennemtræk

Det er ikke altid den høje temperatur, der er problemet, men snarere den stillestående luft. Sørg derfor for at skabe gennemtræk, hvis det er muligt, og husk ikke mindst at gøre det om aftenen, inden du skal i seng – det kan være svært at falde i søvn, hvis det føles for varmt.

På samme måde kan det være en idé at montere en propel eller vifte i loftet i soveværelset. Den sænker ikke temperaturen, men den sætter luften i bevægelse, og det kan føles svalende.

Sov med vinduet (næsten) åbent

Hvis soveværelset virker som en sauna, er det oplagt at åbne vinduet og få gang i luftcirkulationen også mens du sover. Men husk, at et åbent vindue også kan virke som en invitation til indbrud, så husk at bruge hasper, beslag eller kroge, så vinduet ikke umiddelbart kan åbnes udefra.
Hvis dine vinduer ikke har hverken hasper, beslag eller kroge, bør du tjekke med dit forsikringsselskab, inden du monterer noget, så du er sikker på at være dækket godt ind. Når du alligevel går i gang med projektet, kan du ligeså godt sikre dig, at den løsning, du vælger, er godkendt af forsikringen. Når du forlader dit hjem, bør du altid lukke vinduerne helt.

Stor guide: Sådan får du lys, liv og luft i boligen 

Kilde: Bolius

Emner: Tips og råd

Seneste artikler

Populære artikler

Tilmeld nyhedsbrev