Solen er også potentielt farlig for os, fordi vi risikerer at få for meget stråling, og det kan give alt fra ubehagelige solskoldninger til kræft. Derfor er vi også bevidste om, at det er en god idé at smøre sig ind i solcreme, hvis vi skal ud i solen. Men hvordan er det egentlig med solstråler, der rammer os gennem et vindue – kan vi blive brune og/eller forbrændte af det?
Svaret er både ja og nej. Men for at kunne give et brugbart svar, skal vi lige have styr på, hvad solens stråling egentlig består af.
Se også: Guide til lys, liv og luft i dit hjem
Synlige og usynlige UV-stråler gennem vinduet
Solen udsender helt overordnet to typer stråler – de synlige og de usynlige. De synlige er som navnet antyder det lys, vi kan se, mens de usynlige stråler er de infrarøde og ultraviolette.
Det er de usynlige stråler, der både gør os brune og risikerer at skade os, og der findes tre varianter, hvoraf én af dem i varierende grad kan trænge igennem vinduesglas.
- UV-A: Den første type ultraviolette stråler er UV-A-strålerne, som er dem, der gør huden brun – og dem, der kan give hudkræft. Det er UV-A-stråler, som kan slippe igennem vinduesglas; mængden afhænger af glassets type, og det vender vi tilbage til.
- UV-B: Den anden type er UV-B-stråler, som kan give solskoldninger og modermærkekræft. UV-B-stråler har meget svært ved at trænge igennem glas.
- UV-C: Her er der tale om meget kraftig stråling, som heldigvis bliver stoppet af ozonlaget. Skete det ikke, ville en del liv på Jorden dø.
Glasset betyder noget
Som nævnt kan UV-A stråler i varierende omfang trænge igennem vinduesglas. Mængden af stråler, der kan passere glasset, afhænger af forskellige faktorer - såsom:
- Hvilken type glas er der tale om? Termoruder og energiruder lukker eksempelvis mindre UV-A-stråling ind end almindelige ruder.
- Hvor mange lag glas? Jo flere lag, desto mindre stråling
- Er ruden behandlet? Hvis ruden er lamineret, som forruder i biler eksempelvis er, bliver ca. 80% af UV-A-strålerne bremset.
- Hvor stærk er solen? Årstid og tidspunktet på dagen spiller en stor rolle for mængden af stråling.
UV-A- og UV-B-stråler kan i øvrigt også trænge igennem nogle typer plast; eksempelvis forskellige typer plexiglas.
UV-A + UV-B = brun
Vi skrev tidligere, at det er UV-A-strålerne, der gør dig brun, men det kræver lige en præcisering. For at blive brun kræver det, at huden har det farvestof, der hedder melamin, og det bliver dannet, når vi får UV-B-stråler. Så for at UV-A-strålerne skal kunne give dig brun hud, skal du have UV-B-stråler, men kun i begrænset mængde, for det er som sagt UV-B, der gør dig solskoldet.
Og så er vi tilbage ved spørgsmålene: Kommer der UV-stråler gennem vinduet? Kan man blive brun eller solskoldet gennem et vindue?
Svaret er ja, men det forudsætter, at glasset ikke har filtreret både UV-A- og UV-B-strålerne fra, og det afhænger af, hvor stærk solen er på det givne sted på det givne tidspunkt og om, hvordan UV-indekset ser ud. Og så handler det i øvrigt også om, hvilken hudtype du har, og om du generelt har let ved at blive brun eller solskoldet