Tips og gode råd til boligejere

Terrassedør-Dreng2_Hero_1440x812
Få en uforpligtende samtale om dine vinduer Kontakt os i dag
+
Få en uforpligtende samtale om dine vinduer Kontakt os i dag

Kommer der UV-stråler gennem et vindue?

Har du nogensinde spekuleret over, om der kommer UV-stråler gennem et vindue? Det er et nærliggende spørgsmål, når man tænker på, at danskerne har det med at hoppe i de korte bukser og løse kjoler, når solen bryder frem efter de mørke måneder. Men vi ved også, at solens stråler ikke kun giver lune aftener og lækker brun hud.

Indeklima Dagslys

Solen er også potentielt farlig for os, fordi vi risikerer at få for meget stråling, og det kan give alt fra ubehagelige solskoldninger til kræft. Derfor er vi også bevidste om, at det er en god idé at smøre sig ind i solcreme, hvis vi skal ud i solen. Men hvordan er det egentlig med solstråler, der rammer os gennem et vindue – kan vi blive brune og/eller forbrændte af det?

 

Svaret er både ja og nej. Men for at kunne give et brugbart svar, skal vi lige have styr på, hvad solens stråling egentlig består af.

Se også: Guide til lys, liv og luft i dit hjem

 

 

Synlige og usynlige UV-stråler gennem vinduet


Solen udsender helt overordnet to typer stråler – de synlige og de usynlige. De synlige er som navnet antyder det lys, vi kan se, mens de usynlige stråler er de infrarøde og ultraviolette.

Det er de usynlige stråler, der både gør os brune og risikerer at skade os, og der findes tre varianter, hvoraf én af dem i varierende grad kan trænge igennem vinduesglas.

  • UV-A: Den første type ultraviolette stråler er UV-A-strålerne, som er dem, der gør huden brun – og dem, der kan give hudkræft. Det er UV-A-stråler, som kan slippe igennem vinduesglas; mængden afhænger af glassets type, og det vender vi tilbage til.

  • UV-B: Den anden type er UV-B-stråler, som kan give solskoldninger og modermærkekræft. UV-B-stråler har meget svært ved at trænge igennem glas.

  • UV-C: Her er der tale om meget kraftig stråling, som heldigvis bliver stoppet af ozonlaget. Skete det ikke, ville en del liv på Jorden dø.

Glasset betyder noget

 

Som nævnt kan UV-A stråler i varierende omfang trænge igennem vinduesglas. Mængden af stråler, der kan passere glasset, afhænger af forskellige faktorer - såsom:

  • Hvilken type glas er der tale om? Termoruder og energiruder lukker eksempelvis mindre UV-A-stråling ind end almindelige ruder.

  • Hvor mange lag glas? Jo flere lag, desto mindre stråling

  • Er ruden behandlet? Hvis ruden er lamineret, som forruder i biler eksempelvis er, bliver ca. 80% af UV-A-strålerne bremset.

  • Hvor stærk er solen? Årstid og tidspunktet på dagen spiller en stor rolle for mængden af stråling.

UV-A- og UV-B-stråler kan i øvrigt også trænge igennem nogle typer plast; eksempelvis forskellige typer plexiglas.

UV-A + UV-B = brun

 

Vi skrev tidligere, at det er UV-A-strålerne, der gør dig brun, men det kræver lige en præcisering. For at blive brun kræver det, at huden har det farvestof, der hedder melamin, og det bliver dannet, når vi får UV-B-stråler. Så for at UV-A-strålerne skal kunne give dig brun hud, skal du have UV-B-stråler, men kun i begrænset mængde, for det er som sagt UV-B, der gør dig solskoldet.

Og så er vi tilbage ved spørgsmålene: Kommer der UV-stråler gennem vinduet? Kan man blive brun eller solskoldet gennem et vindue? 

Svaret er ja, men det forudsætter, at glasset ikke har filtreret både UV-A- og UV-B-strålerne fra, og det afhænger af, hvor stærk solen er på det givne sted på det givne tidspunkt og om, hvordan UV-indekset ser ud. Og så handler det i øvrigt også om, hvilken hudtype du har, og om du generelt har let ved at blive brun eller solskoldet

IndeklimaGuide_CTA_1150x820

Hent guiden 'Det gode indeklima' så du kan holde dit hjem sundt at være i

Mere om
Indeklima

Sådan holder du varmen oppe og regningen nede med 6 nemme tiltag

Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens. Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens.

Brug den samme varme to gange med et genvindingsanlæg

Når kulden tager til, og radiatorerne kører for fuld drøn, er der givetvis mange, der begynder at frygte for størrelsen på den næste varmeregning. Og med god grund. Særligt når priserne på varme og energi generelt stiger med lynets hast. Når kulden tager til, og radiatorerne kører for fuld drøn, er der givetvis mange, der begynder at frygte for størrelsen på den næste varmeregning. Og med god grund. Særligt når priserne på varme og energi generelt stiger med lynets hast.

Få styr på støjen - dine vinduer kan hjælpe dig

Udefrakommende støj kan være en belastning, som over længerevarende tid kan gøre os syge. Vinduer med støjdæmpende glas kan være med til at mindske den belastning, du udsætter dig selv og din familie for. Udefrakommende støj kan være en belastning, som over længerevarende tid kan gøre os syge. Vinduer med støjdæmpende glas kan være med til at mindske den belastning, du udsætter dig selv og din familie for.
Alle artikler om Indeklima
Dagslys
VELFAC

Store vinduer giver mere lys til sommerhuset

På en smuk naturgrund på Fanø, hvor omgivelserne nærmest trækkes ind i det nye helårshus, har familien Horn/Bakkerud fået skabt deres drømmehus med loft til kip og store VELFAC vinduer ud mod klitterne. På en smuk naturgrund på Fanø, hvor omgivelserne nærmest trækkes ind i det nye helårshus, har familien Horn/Bakkerud fået skabt deres drømmehus med loft til kip og store VELFAC vinduer ud mod klitterne.

Få mere dagslys med unikt designvindue med smalle rammer

VELFAC 200 vinduet er kendetegnet ved sit helt unikke, elegante og tidløse design med enkle og stramme linjer. På grund af vinduernes smalle rammer øges andelen af glas og dermed også lysindfaldet. VELFAC 200 vinduet er kendetegnet ved sit helt unikke, elegante og tidløse design med enkle og stramme linjer. På grund af vinduernes smalle rammer øges andelen af glas og dermed også lysindfaldet.

Guide til at vælge de rette vinduer til de enkelte rum i huset

Det har afgørende betydning for oplevelsen af både lys, luft og liv i boligen, hvilke vinduer du vælger i hvert enkelt rum. Men hvordan vælger du de rette vinduer, så du får mest muligt ud af din bolig? Det har VELFAC et par håndfulde gode råd til. Det har afgørende betydning for oplevelsen af både lys, luft og liv i boligen, hvilke vinduer du vælger i hvert enkelt rum. Men hvordan vælger du de rette vinduer, så du får mest muligt ud af din bolig? Det har VELFAC et par håndfulde gode råd til.
Alle artikler om Dagslys