2- eller 3-lags glas? Det skal du vælge

22. marts 2018

VELFAC glas med tre lag

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men når du kigger ud gennem dine vinduer, ser du med meget stor sandsynlighed gennem flere lag glas. Medmindre dine vinduer er meget gamle, vil der typisk være 2 eller 3 lag glas, og hvis du står for at skulle have nye vinduer, vil valget da også netop stå mellem 2-lags eller 3-lags. Og hvad skal du vælge?

Som alt andet afhænger svaret af en række faktorer såsom husets isolering, din holdning til miljøpåvirkning i forhold til varmeforbrug og selvfølgelig økonomi. Lad os dykke ned i de enkelte faktorer, men først kan vi lige gå lidt mere i dybden med, hvordan et moderne vindue er bygget op.

Glas og gas holder på varmen

Uanset om vinduet har to eller tre lag glas, er opbygningen i princippet ens: Glassene sidder parallelt med et afstandsprofil imellem sig, og i hulrummet mellem glassene er der en gas – argon – som har en isolerende effekt. Hvis der er 3 lag glas, er der i sagens natur 2 hulrum, og det giver en bedre isolering. Alle standardruder har desuden en energibelægning, som er med til at øge komforten indenfor.

Argon er i øvrigt fuldstændig gennemsigtig og helt ufarlig.

3-lags glas er dyrere – på den korte bane

Lad os bare slå én ting fast med det samme: 3-lags vinduer er dyrere end 2-lags vinduer, og afhængig af mærke og model vil du skulle forvente at betale mellem 10 og 20 procent i difference på vinduet alene. Denne prisforskel vil dog være mindre set i det samlede regnskab, hvis du også indregner levering og montering af vinduerne. Men økonomi er også et spørgsmål om perspektiv, for den højere pris kan vise sig at være en god forretning, hvis du måler på andre parametre end blot anskaffelsessummen.

Ligesom med andre større investeringer i hjemmet skal du forholde dig til tilbagebetalingstiden, når det kommer til vinduer. Her handler det i høj grad om, hvad nye vinduer betyder for din varmeregning. Eftersom isoleringsevnen ved 3-lags vinduer er højere end ved 2-lags, vil du alt andet lige reducere dine varmeudgifter, men du skal huske at tage husets øvrige tilstand i betragtning, inden du begynder at bruge for meget tid ved lommeregneren. Ingen kæde er nemlig stærkere end dens svageste led, og hvis dit hus generelt er dårligt isoleret, kan en opgradering af dine vinduer blot betyde, at varmen i stedet siver ud gennem dine dårligt isolerede ydermure eller via loft og tag.

Med andre ord: Hvis dit hus helt overordnet trænger til en kærlig, men gennemgribende isoleringshånd, vil du ikke vinde ret meget ved at investere i vinduer, der ligger helt i front, når det kommer til isoleringsevne.

På den anden side: Hvis dit hus er velisoleret, vil dine gamle vinduer alt andet lige være det svageste led, og så kan vinduer med 3-lags glas være en fornuftig investering.

Husk at tænke ventilation ind i projektet

Hvis du isolerer hele huset og sætter nye 3-lags vinduer i, skal du desuden være opmærksom på, at du skal tænke ventilation med ind i projektet. Enten i form af et genvindingsanlæg eller klikventiler til udluftning i vinduerne. Ellers kan det få uhensigtsmæssige konsekvenser for indeklimaet.

4 tips til et godt indeklima

Hvis du bor et sted med koldt og blæsende vejr, vil vinduer med 3-lags ruder være en fordel, da det giver bedre mulighed for undgå gener som kuldenedfald eller kuldestråling fra vinduerne. Dog er der den ulempe ved at vælge 3-lags ruder, at de vejer noget mere end dem med blot to lag, og  vægten vil lægge en begrænsning for, hvor store vinduerne kan være.

I forhold til indeklimaet er der således både fordele og ulemper ved begge typer.  Når du vælger 2-lags, vil du opleve en øget mængde dagslys i boligen og mere ”gratis” varme fra solen. Til gengæld kan det have indflydelse på, hvor tæt du kan opholde dig på vinduerne om vinteren uden at kunne mærke forskel i temperaturen.

Det modsatte gør sig gældende for 3-lags ruder, hvor du får lidt mindre naturligt lys og mindre varme ind, men til gengæld holder 3-lags bedre på den varme, der allerede er indenfor, og du vil kunne rykke tæt på vinduerne uden at mærke kuldenedfald. Det giver dermed en mere balanceret temperatur hen over året.

Farvegengivelsen gennem vinduet vil have et svagt grønligt skær ved 3-lags ruder på grund af det ekstra lag glas.

Guide: 6 ting du skal vide, før du køber vinduer

Emner: Tips og råd, Før du køber vinduer

Seneste artikler

Populære artikler

Tilmeld nyhedsbrev