4 tips til et bedre indeklima
Temperaturforskel giver udfordringer for et sundt indeklima
Vi ånder og sveder hele tiden. Et voksent menneske afgiver op til to liter fugt fra kroppen hver dag. Vi laver mad og har planter stående, vi koger vand til kaffen og går i bad. Al den fugt, vi skaber, bliver hængende i luften omkring os, og hvis vi ikke gør noget ved den, går det ud over boligens indeklima. Når varm og fugtig luft rammer en kold flade, bliver luften kold, og det får fugten til at samle sig i små dråber af kondensvand.
Kondens er især et problem om vinteren, hvor vi skærmer af for kulden med lukkede døre og vinduer og tænder for varmen. Det betyder, at der er stor forskel på indendørs- og udendørstemperaturen, og det kan give problemer med indeklimaet.
For at opnå og fastholde et godt indeklima, er der en række små ting, du bør gøre - og en række ting, du absolut skal lade være med at gøre.
Guide: 5 kapitler om et bedre indeklima
1) Luft ud
Et enkelt, men vigtigt tiltag er at lufte ud - også når det er koldt (og selv hvis det regner). Luft, om muligt, ud tre gange om dagen i 5-10 minutter og sørg for gennemtræk. På den måde cirkulerer du den friske luft i alle rum. Husk i øvrigt på, at selv i regnvejr vil udendørsluften være mindre fugtig end luften i dit hjem.
Det er i øvrigt vigtigt, at udluftningen sker med åbne vinduer. Det er ikke hensigtsmæssigt at lade et vindue stå på klem i flere timer. Så afkøler du nemlig vægge og andre overflader, og så skal du bruge ekstra tid og energi på at hæve temperaturen igen. Desuden kan kolde vægge give kondens og give dig problemer med skimmelsvamp.
2) Skift luft efter madlavning og bad
Selvom du har luftet godt ud i løbet af dagen, skal du være ekstra opmærksom på udluftning efter madlavning og bad. Køkkenet er én stor dampmaskine, så husk at bruge emhætten - også selvom det ikke ser ud til, at din madlavning skaber damp.
Køkkenet bliver kun overgået af badeværelset, hvor de store mængder varmt badevand skaber masser af fugt. Heldigvis har mange badeværelser en udsugning, der kan fjerne dampen fra badet, og den bør optimalt køre, fra du tænder vandet og gerne tyve minutter efter, du er færdig.
Husk i øvrigt at holde badeværelsesdøren lukket, når du er færdig med at bade, så den fugtige luft ikke spreder sig til boligens øvrige rum.
Guide: 5 kapitler om et bedre indeklima
3) Lad vinduets ventil stå åben
Mange moderne vinduer har en lille ventil i vinduet, som kan sørge for udluftning, uden at temperaturen falder. Det er en god ide at lade ventilen stå åben døgnet rundt, så der altid er cirkulation med luft udefra, så den tunge indendørs luft kan blive mere frisk.
4) Tør altid tøj udenfor
Når det er koldt og fugtigt udenfor, kan det være fristende at lade vasketøjet tørre indendørs. Men det er en rigtig dårlig idé. Vandet skal jo et sted hen, når det forlader tøjet, og det sted bliver dine møbler, vægge og vinduer. Så hvis du ikke vil eller kan tørre tøjet i en tørretumbler, må du hænge det op udenfor og indregne lidt længere tørretid.