Tips og gode råd til boligejere

Brug den samme varme to gange

23. november 2017

Et varmegenvindingsanlæg kan genbruge op mod 95% af den varme, du allerede har betalt for

Når kulden tager til, og radiatorerne kører for fuld drøn, er der givetvis mange, der begynder at frygte for størrelsen på den næste varmeregning.

Der er mange ting, du som husejer kan gøre for at, at huset bliver bedre til at holde varmen – eksempelvis er der forskellige måder at efterisolere huset på - men det er faktisk også muligt at bruge den varme, du alligevel betaler for, mere end én gang.

Et varmegenvindingsanlæg er en slags ventilationsanlæg, du kan få installeret i dit hus - hvis du ellers har plads til det. Det vender vi tilbage til.

Bedre indeklima og genbrug af varme

Anlægget overfører varmeenergien fra den luft, der bliver suget ud af huset, til den køligere luft, der bliver blæst ind i huset udefra. Rent teknisk sker der det, at den varme og den kolde luft passerer hinanden i en varmeveksler, og de to luftstrømme er kun adskilt af tynde metalplader. Derved kan varmen vandre, så den kølige luft bliver varmet op, og dermed får du glæden af varmegraderne mere end én gang samtidig med, at du får skiftet den brugte luft ud med frisk luft. Dog skal det siges, at der er noget varmespild, men moderne anlæg kan genvinde op mod 95 procent af varmen.

Og apropos varme: Om sommeren kan anlægget ”vendes om”, så den indkomne luft køles ned i stedet for.

Fordele og ulemper ved varmegenvinding

Et varmegenvindingsanlæg giver altså både bedre indeklima som følge af tilførslen af frisk luft samt bedre udnyttelse af varmen, men alt har en pris. Og prisen for et anlæg er i runde tal mellem 15.000 og 80.000 kroner afhængig af modellen og af, hvor meget du selv kan lave, og hvor meget du skal have håndværkerhjælp til.

For mange vil den rette model sandsynligvis ligge i den lave ende af pris-spektret, men få et konkret tilbud, hvor montøren kan give en pris med udgangspunkt i netop dit hus.

Uanset hvad skal anlægget købes og monteres, og det koster på strømregningen at holde det kørende. Desuden kan det støje, og det kræver løbende vedligeholdelse – og måske en serviceaftale med en tekniker, som løbende kan optimere anlægget. 

Til gengæld sparer du på varmeregningen, og det forbedrede indeklima kan spare dig på renoveringskontoen over tid, fordi du effektivt forebygger eksempelvis skimmelsvamp.

Kræver plads - helst på loftet

Selve varmeveksleren består af en kasse, som typisk placeres på loftet, og fra kassen skal der trækkes rør rundt til husets rum, som luften kan vandre i. Kasse og rørene kræver plads, så derfor er det nemmest og billigst at installere et varmegenvindingsanlæg i et hus med et uudnyttet loftsrum eller få det tænkt ind, hvis du går i gang med at tegne et nyt hus. I forbindelse med nybyg kan det være en mulighed at bygge rørene ind i vægge og lofter.

Et varmegenvindingsanlæg kan altså forbedre dit indeklima markant og give dig mulighed for at genanvende en stor del af den varme, du allerede har betalt for, men der er også tale om et projekt, der kan løbe op i en større sum. Overvej derfor at få besøg af en energirådgiver, som kan rådgive dig om, hvorvidt det er det rigtige for dig.

Stor guide: Sådan får du lys, liv og luft i boligen

Emner: Energi, Komfort, Energioptimering

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev