Hvad er bygningsreglementet (BR18)?
Bygningsreglementet BR18 refererer til den danske bygningsregulering, der trådte i kraft den 1. januar 2018. Dette reglement fastsætter de tekniske krav til byggeri i Danmark og indeholder bestemmelser om alt fra byggematerialer og energieffektivitet til brandsikkerhed og adgangsforhold. BR18 erstattede det tidligere bygningsreglement, BR15 (Bygningsreglement 2015).
De tekniske krav i BR18 er designet til at sikre, at nye bygninger og renoveringsprojekter opfylder visse standarder for sikkerhed, sundhed, energieffektivitet og tilgængelighed. Reglementet opdateres normalt med jævne mellemrum for at afspejle ændringer i byggeteknologi, lovgivning og samfundsmæssige behov.
Bolig- og planstyrelsen har undervejs offentliggjort en såkaldt ændringsbekendtgørelse til det nuværende bygningsreglement (BR18), og bekendtgørelsen skal blandt andet skabe bedre overblik over og forenkle brugen af reglerne.
Ændringsbekendtgørelsen handler primært om skærpede energikrav til vinduer og døre - det kan du læse mere om her.
Det er imidlertid vigtigt at understrege, at der ikke er noget at være bange for i de ændrede regler. De skal blot være med til at sikre kravene i byggeriet i f.m. energiforbrug og klimapåvirkning.
Bygningsreglementets skærpede krav om A-mærkning
Ændringerne i bygningsreglementet betyder helt konkret, at kravene stiger til mærkningen af vinduer og døre, som nu skal være i kategorien A (skalaen går fra A til F, hvor A er det bedste).
A-mærkede vinduer og døre er energineutrale og lukker dermed mindst lige så meget varme ind i huset, som de lukker ud - også i de kolde måneder. Desuden er der øgede isoleringskrav til døre.
I forvejen stiller reglementet krav til sikkerheden. Herunder at der i almindelige enfamiliehuse i udgangspunktet skal være en redningsåbning i alle beboelsesrum og i køkkenet, og den åbning vil oftest være en dør eller et vindue. Der er en lang række specifikke krav til vinduerne og deres åbnefunktion - blandt andet at de kan betjenes og fastholdes i en åben stilling, så der er fri passage både inde- og udefra, og at de let kan åbnes indefra uden brug af nøgle eller særligt værktøj.
Der er forskel på, hvilke krav der gælder, afhængig af om du bygger om, bygger til eller bygger nyt. Her er det vigtigt, at du sørger for at få den korrekte rådgivning. Den kan du få hos din tømrermester, hos en energirådgiver eller en arkitekt.
Byggeloven og bygningsreglementet siger: Hold øje med lokalplanen
Uanset hvor i Danmark du bor, findes der en gældende lokalplan - altså en detaljeret plan for netop det område, som dit hus ligger i. Og det med detaljeret skal tages bogstaveligt. Det kan nemlig betyde, at du ikke kan vælge frit mellem de materialer, som markedet ellers tilbyder.
Måske overvejer du plastikvinduer, men bor i et område, hvor lokalplanen tilsiger, at du skal vælge træ. Den samme udfordring, kan du løbe ind i, hvis du egentlig helst vil have en træ/alu-løsning. Uanset hvad er det ærgerligt (og dyrt) at skulle få lavet arbejdet om, hvis det er lavet i strid med gældende regler, så vær altid på forkant og sæt dig ind i de konkrete regler i netop dit område. Det samme gælder naturligvis, hvis du bor i en fredet bygning.
Du har det endelige ansvar
Hvis det skulle vise sig, at det arbejde, du får udført, er i strid med gældende love og regler, er det i udgangspunktet dig, der står med ansvaret. Men hvis det viser sig, at de fagfolk, du har hyret til opgaven, ikke har udført arbejdet efter reglerne, vil ansvaret lande på deres skuldre.
Alt det kommer selvfølgelig an på de helt konkrete omstændigheder, og uanset hvad vil vi anbefale dig kun at lave aftaler med håndværkere og andre fagfolk, som er medlemmer af anerkendte garantiordninger. Eksempelvis vil enhver VELFAC VinduesMester altid være med i Byg Garanti-ordningen under Dansk Byggeri, og det er din garanti for, at der er styr på tingene.