Nyheder og aktuelt til professionelle

Manglende BIM-standarder skærer toppen af tidsgevinsten

03. september 2018

IMG_0144

Potentialet er stort, men alligevel udfordres det digitale byggeri af, at der ikke findes fælles standarder for BIM-objekter. Det gør nemlig, at både producenter og du som projekterende skal bruge unødig tid på tilpasninger fra projekt til projekt.

Selv om Danmark ligger helt i top på listen over digitaliserede lande, er der et stort efterslæb, når det gælder virksomheder i bygge- og anlægsbranchen. Her er det nemlig kun otte procent, der ifølge brancheorganisationen Dansk Byggeri har en høj eller meget høj digitaliseringsgrad.

Der er ellers markante gevinster at hente, når byggeriet gøres mere digitalt med virtuelle modeller i 3D og brug af såkaldt Bygnings Informations Modellering (BIM). Allerede i 2012 konkluderede en DTU-rapport for Bygningsstyrelsen således, at jo mere de modelbaserede metoder implementeres, jo flere og større gevinster er der at hente i hele værdikæden.

Tilpasninger tager ekstra tid
- En afgørende forudsætning for at høste den fulde gevinst er imidlertid, at de projekterende har adgang til objekter og data, der matcher den måde, de arbejder på. Her er branchen som helhed stadig udfordret af, at der ikke findes fælles standarder for objekterne og hvilke data, de skal rumme.

Det fortæller arkitektrådgiver Marianne Gade fra VELFAC, der har udviklet BIM-objekter til de fleste af virksomhedens produkter, som du frit kan downloade direkte her fra hjemmesiden.

Hun suppleres af indehaver og bygningskonstruktør Torben Rasmussen fra arkitektfirmaet Tecma i Odense, der bl.a. designer butiksindretning for landsdækkende forretningskæder.

- Som det er i dag, har alle producenter nærmest hver sin måde at udforme BIM-objekter på, så du stort set altid skal tilpasse nogle af dem. Samtidig er det tydeligt, at mens nogle går op i at gøre deres objekter så brugervenlige som muligt, så fokuserer andre mere på bare at komme med på vognen, siger han.  

FIK DU LÆST: Arkitekt-Oscar til BIG-designet alment byggeri i Nordvest

Gevinsterne lader vente på sig
En af de største fordele ved at bruge Bygnings Informations Modellering er, at kritiske beslutninger kan testes af tidligt i processen, før selve byggeriet er gået i gang. Det betyder, at man fra starten kan reducere risikoen for forsinkelser og fordyrende fejl markant.

Eksempelvis kan man i 3D-modellen afprøve forskellige vinduesdesigns og se konsekvenserne for både byggeproces og den færdige bygning, uden at det koster andet end den tid, der investeres. 

Men skal der høstes den fulde tidsmæssige gevinst, kræver det, at de tilgængelige BIM-objekter giver de rette informationer at arbejde med. Og det ville fælles standarder udviklet i samarbejde mellem producenter og de projekterende virksomheder kunne sikre, påpeger Torben Rasmussen:

- Jeg oplever mange overdetaljerede objekter med masser af unødvendige data, som også er meget tunge at arbejde med. Her hjælper det ofte på effektiviteten, når de er mindre komplekse, men til gengæld giver nem adgang til præcist de informationer, du skal bruge, og det er BIM-objekterne fra VELFAC gode eksempler på.

- Vi opgraderer løbende vores objekter i tæt dialog med brugerne og har for nylig bl.a. lanceret Revit-objekter i light-udgave, der er mere fleksible at projektere med, og som stadig rummer værdifuld data og funktioner. Det er vigtigt for at sikre, at objekterne i vid udstrækning bidrager til, at projektet og udbudsmaterialet indfrier alle krav til energi, funktioner og design, slutter Marianne Gade af.

LÆS MERE: Sådan får du 360 graders rådgivning om BIM og bips

Emner: Presse, Nyheder, Byggeri, Rådgivning

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev