Nyheder og aktuelt til professionelle

Nyt børnehus indskriver sig i sine grønne omgivelser og inviterer naturen indenfor

13. marts 2024

 

Billede 1-Mar-06-2024-06-45-36-5163-PM

Fotokredit: VELFAC

De yngste beboere i Padborg har fået en ny daginstitution, hvor den arkitektoniske vision er at understøtte nysgerrighed og kreativitet. Børnehuset Mølleløkke er udformet som en klynge af huse, der smelter sammen med det omkringliggende, grønne landskab, og som indbyder til leg og læring. Skala Architecture, der har tegnet projektet, har valgt at benytte flere af vores vinduer for at fremme et lyst og indbydende læringsmiljø.

Børnehuset Mølleløkke i Padborg består af flere mindre huse, der tilsammen danner rammerne for et spændende læringsmiljø helt tæt på naturen. Den nye daginstitution er omgivet af et grønt og livligt landskab, og på den måde får børnene tæt adgang til en række varierede uderum.

Aabenraa Kommune er bygherre på projektet, der er opført ud fra en vision om at skabe størst mulig pædagogisk og rummelig værdi. For at gøre vision til virkelighed har Skala Architecture taget udgangspunkt i nærmiljøet:

- Vi har ønsket at benytte byggegrundens iboende materialer og derved udforme børnehuset som et motiverende og overskueligt landskab med et centralt kraftcenter og sammenhængende små enheder, der understøtter den pædagogiske praksis, fortæller Julie Ankjær, der er kreativ chef, partner og arkitekt hos Skala Architecture.

Se forvandlingen fra sygehus til blomstrende bofællesskab i Faaborg.

Billede 2-Mar-06-2024-06-45-37-7485-PM

Fotokredit: VELFAC

 

Særligt udvalgte vinduer tilpasser sig både børn og bygninger

De små huse varierer i både størrelse og udtryk, idet der er valgt forskellige facadematerialer.

- Bygningernes varierede facadeudtryk sker med reference til den bymæssige kontekst og den bagvedliggende funktion. Det nedbringer bebyggelsens skala og proportioner og bidrager samtidig til fornemmelsen af imødekommenhed, fortæller Julie Ankjær.

På facaderne er der desuden leget med vinduer i forskellige højder, så nogle er trukket ned, så børnene dermed kan kigge ud. Der er anvendt VELFAC vinduer fra serierne VELFAC Ribo i træ/alu og VELFAC In, der åbner indad.

- Projektet indeholder både faste vinduer og vinduer med indadgående kip-funktion. Denne del løses rigtig fint med VELFAC In vinduets smalle rammer, siger Julie Ankjær.

VELFAC vinduernes smalle rammer giver nemlig et godt lysindfald og lader facaderne skinne igennem. Hertil er der også mere praktiske fordele, der er vigtige for netop et børnehus. VELFAC In vinduerne øger nemlig sikkerheden, fordi de åbner indad, og så bidrager kipfunktionen med naturlig ventilation.

 

Bliv klogere på, hvordan vinduer kan bidrage til samspillet mellem arkitektur og natur

Et organisk bygningsanlæg der indgår naturligt i landskabet

Børnehuset er udformet som en lille landsby, der spiller sammen med sine grønne omgivelser og danner tætte relationer mellem inde- og udearealerne.

- Bygningsvolumenet er nedskaleret i mindre enheder, hvilket giver et levende og organisk bygningsanlæg, der former sig i skala og udtryk efter de primære brugere: Børnene, siger Julie Ankjær.

Da det nye børnehus kan rumme 150 børn i alderen 0-5 år, skal det kunne favne bredt i sin tilgang til leg og læring. For at opfylde dette har arkitekterne fundet inspiration i omgivelserne:

- Intentionen er at basere den nye daginstitution på mødet mellem bygning og det varierende landskab, hvor bygningen danner afgrænsede rum for udearealerne, og hvor bygning og landskab tilsammen danner et udfordrende miljø for leg, bevægelse og læring, afslutter hun.

Download vores lookbook ”Vejen til en mere bæredygtig urbanisering” her.

Emner: Byggeri, VELFAC, Arkitektur

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev