Fem boligblokke under boligselskabet Sct. Jørgen i Rødkærsbro er i det forgangne år blevet ombygget for at skabe mere plads og lys i lejlighederne. Blandt de nye løsninger er VELFAC 200 vinduer, der takket være de smalle profiler lukker masser af dagslys ind til glæde for beboerne. ”Høje dagslysniveauer inden døre øger bruttoværdien af de enkelte rum, der fremstår mere lyse, venlige og fleksible for beboerne,” forklarer KPF Arkitekter.
I Rødkærsbro afsluttede boligselskabet Sct. Jørgen ved årsskiftet den gennemgribende renovering af i alt fem boligblokke fra årene 1966-89. Projektet, der omfattede et bruttoetageareal på i alt ca. 1.000 m2 inkl. opførelsen af et helt nyt kvarterhus på ca. 330 m2, var først og fremmest motiveret af ønsket om at skabe mere plads og dagslys inden døre.
Gennemlyste lejligheder uden spildplads
En del af lejlighederne er derfor blevet lagt sammen, så det samlede antal boliger i blokkene er reduceret fra 112 til 96. Facaderne er derudover blevet energirigtigt moderniseret med 350 mm udvendig efterisolering og har bl.a. også fået helt nye åbne altaner med matterede glasvægge.
- Blokkene trængte til et løft, og det, der nu står færdigt, er boligforeningen og beboerne glade for og meget stolte af. En blandt mange forbedringer er ændringen af de mørke entréer midt i lejlighederne. De er nu lagt til køkken og stue, så vi har gennemlyste lejligheder uden spildplads, fortæller projektleder Jesper Toft-Nielsen fra byggeafdelingen hos Boligselskabet Sct. Jørgen.
Dagslys fra morgen til aften
Der er desuden overalt i de nyrenoverede boligblokke anvendt VELFAC 200 energivinduer med smalle profiler, som yderligere øger lysindfaldet i lejlighederne. Og netop det markant øgede lysindfald er noget, som beboerne i høj grad nu nyder godt af i dagligdagen, fortæller afdelingens beboerrepræsentant Poul Bloksgaard:
- Noget af det bedste er det gennemlyste rum mellem stue og køkken. Vi har nu dagslys fra morgen til aften gennem de store vinduer. Rent faktisk betyder de nye vinduers smalle karm og ramme et større lysindfald end med de gamle vinduer med brede profiler.
Han understreger endvidere, at de nye vinduer er så tætte, at det ikke længere trækker ind i de enkelte rum, ligesom vinduerne dæmper den udefrakommende støj langt bedre, end lejlighedernes gamle vinduer gjorde.
Puster nyt liv i den ældre boligmasse
Hos KPF Arkitekter, der har stået for projektering og bygherrerådgivning på renoveringsprojektet for Boligselskabet Sct. Jørgen, er man ikke i tvivl om vigtigheden af at tildele især mængden af dagslys inden døre en central rolle i denne type byggesager:
- Høje dagslysniveauer inden døre øger bruttoværdien af de enkelte rum, der fremstår mere lyse, venlige og fleksible for brugerne. Derfor gælder det også om at få så meget lys ind som muligt via vinduerne. Æstetisk såvel som lysteknisk er vinduer med smalle rammer og en stor glasandel derfor et godt udgangspunkt, siger partner Henning Pedersen fra KPF Arkitekter og fortsætter:
- Derudover er gennemlysning af rummene, som vi her har opnået ved at lægge stuer og køkkener til de oprindelige mørke entréer, et greb, som er meget oppe i tiden i denne type renoveringssager. På den måde sikrer man nemlig en optimal spredning af lyset, så der kommer så meget lys som muligt ud i hvert enkelt rum, understreger han.
Vinduesmontagen i forbindelse med renoveringen af de fem boligblokke blev udført af entreprenørfirmaet Buus Totalbyg ved Peder Buus.