De lune temperaturer og lange solskinsdage gør sensommeren ideel til vedligeholdelse af vinduer. Vi giver dig her en række gode råd, som du kan videregive til dine kunder og dermed styrke din egen service og rådgivning om vinduer.
Afhængigt af vinduernes daglige brug og eksponering for vind og vejr bør de med større eller mindre mellemrum holdes ved lige for at forblive flotte og funktionelle. Sensommeren er et ideelt tidspunkt at kaste sig ud i dette projekt, for vejrforholdene – med lune temperaturer og lange solskinsdage – byder på optimale betingelser for at opnå et godt resultat.
Husk, at hvis vinduesvedligeholdelsen forsømmes, øger husejeren risikoen for, at vinduernes levetid forkortes. Man risikerer også, at der opstår problemer med råd i trækarme, trækgener og varmetab, ligesom åbne/lukke-funktion og andre mekaniske funktioner kan påvirkes negativt.
Vi har derfor samlet en række gode råd, som du kan give videre til husejeren. På den måde undgår du at blive stillet til regnskab for vinduesproblemer, som skyldes mangelfuld vedligeholdelse. Og du styrker samtidig din egen service og vinduesrådgivning.
Rengøring
Først og fremmest er det vigtigt, at vinduerne så vidt muligt holdes fri for skidt og snavs. Det gælder ikke kun ruderne, men også vinduets øvrige dele udvendigt såvel som indvendigt. Har vinduet eksempelvis klikventiler eller riste, kan insekter, sand, snavs mv. i årets løb hobe sig op og spærre for luftgennemstrømningen. Og det skaber et dårligere indeklima.
Ruder, rammer og karme rengøres bedst med en fugtig klud, der eventuelt tilsættes lidt opvaskemiddel eller anden mild sæbe. Rengøringsmidlet må hverken indeholde ingredienser med slibeeffekt eller opløsningsmidler, der kan tære unødigt på vinduets materialer.
Desuden kan man i forbindelse med rengøringen af ruderne eventuelt tilsætte afspændingsmiddel, så man undgår, at der sætter sig kalkpletter fast på glasset.
Smøring
Både vinduets mekaniske dele og listerne bør smøres efter behov. Igen afhænger det af faktorer såsom husejerens brug af vinduet og dets placering på huset.
En syrefri olie som eksempelvis symaskineolie egner sig godt til smøring af alle bevægelige hængsler og beslag. Her er et par dråber ca. et par gange om året generelt nok til at holde dem fuldt funktionsdygtige.
Til gengæld skal husejeren holde sig fra at smøre olie på eventuelle arme i vinduernes sider. Det skyldes, at olien vil forhindre den friktion, der kræves for at vinduet kan holde sig åbent af sig selv.
Gummilisterne, der skal sikre, at vinduet slutter tæt, bør smøres med silikone (ligesom listerne på bilens vinduesviskere i øvrigt). Det gør, at de holder sig bløde og smidige og forhindrer, at de revner eller sprækker, så vinduet ikke længere slutter helt tæt.
Tætning
Er vinduerne af ældre dato, kan du med fordel snakke tætning af fugerne med husejeren. Utætte fuger kan give trækgener, ligesom de resulterer i et varmetab, der øger varmeregningen i fyringssæsonen.
Husk, at det bedste resultat opnås ved, at husejeren lader en professionel udføre tætningsarbejdet.
Maling
Har husejeren trævinduer, er maling en klassisk sommeraktivitet, der ruster vinduerne til at holde sig flotte og stå godt imod, når efterårsblæsten og senere vinterkulden trækker ind over landet.
Du kan læse mere om, hvordan du klæder husejeren godt på til vinduesmaling i vores hurtige tre-trinsguide: 3 trin til at male vinduer
Husk i øvrigt, at ældre vinduer altid er en oplagt anledning til at bringe fordelene ved en vinduesudskiftning på banen. Husejeren kan typisk spare mellem 3.000 kr. og 5.000 kr. årligt i varmeudgifter ved at skifte til moderne, energivenlige vinduer – se bare her: