Tips og gode råd til boligejere

Fordelene ved 3-lags ruder

15. april 2021

VELFAC glas med tre lag

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men når du kigger ud gennem dine vinduer, ser du med stor sandsynlighed gennem flere lag glas. Medmindre dine vinduer er meget gamle, vil der typisk være 2 eller 3 lag glas, og hvis du står for at skulle have nye vinduer, vil valget i dag falde på 3-lags ruder til helårsboligen.

Lad os gå lidt mere i dybden med, hvordan et moderne vindue er bygget op.

Glas og gas holder på varmen

Glassene sidder parallelt med et afstandsprofil imellem sig, og i hulrummet mellem glassene er der en gas – argon – som har en isolerende effekt. Med 3 lag glas er der i sagens natur 2 hulrum, og det giver en bedre isolering, end hvis der kun er 1 hulrum. Alle standardruder har desuden en energibelægning, som er med til at øge komforten indenfor.

Argon er i øvrigt fuldstændig gennemsigtig og helt ufarlig.

3-lags rude er en investering – på den korte bane

Økonomi er ofte et spørgsmål om perspektiv, for investeringen kan vise sig at være en god forretning, hvis du måler på andre parametre end blot anskaffelsessummen.

Ligesom med andre større investeringer i hjemmet skal du forholde dig til tilbagebetalingstiden, når det kommer til vinduer. Her handler det i høj grad om, hvad nye vinduer betyder for din varmeregning. Eftersom isoleringsevnen ved 3-lags ruder er høj, vil du alt andet lige reducere dine varmeudgifter, men du skal huske at tage husets øvrige tilstand i betragtning, inden du begynder at bruge for meget tid med lommeregneren. Ingen kæde er nemlig stærkere end dens svageste led, og hvis dit hus generelt er dårligt isoleret, kan en opgradering af dine vinduer blot betyde, at varmen i stedet siver ud gennem dine dårligt isolerede ydermure eller via loft og tag.

Med andre ord: Hvis dit hus helt overordnet trænger til en kærlig, men gennemgribende isoleringshånd, vil du ikke vinde ret meget ved at investere i vinduer, der ligger helt i front, når det kommer til isoleringsevne. Du skal dog være opmærksom på Bygningsreglementet, der stiller krav om A-mærkede vinduer i både nybyg og renovering.

Læs mere om hvor, du kan bruge 2-lags vinduer

På den anden side: Hvis dit hus er velisoleret, vil dine gamle vinduer alt andet lige være det svageste led, og så kan vinduer med 3-lags rude være en fornuftig investering.

Husk at tænke ventilation ind i projektet

Hvis du isolerer hele huset og sætter nye 3-lags vinduer i, skal du desuden være opmærksom på, at du skal tænke ventilation med ind i projektet. Enten i form af et genvindingsanlæg eller klikventiler til udluftning i vinduerne. Ellers risikerer du uhensigtsmæssige konsekvenser for indeklimaet.

4 tips til et godt indeklima

Hvis du bor et sted med koldt og blæsende vejr, er vinduer med 3-lags ruder en fordel, da det giver mulighed for at undgå gener som kuldenedfald eller kuldestråling fra vinduerne. Vægten af 3-lags ruder kan sætte en begrænsning for, hvor store vinduerne kan være.

3-lags vinduer holder godt på varmen, der allerede er indenfor, og du vil kunne rykke tæt på vinduerne uden at mærke kuldenedfald. Det giver dermed en mere balanceret temperatur hen over året.

Farvegengivelsen gennem vinduet vil have et svagt grønligt skær ved 3-lags ruder på grund af de 3 lag glas.

 

Få professionel rådgivning til dit vinduesvalg -  Bestil gratis besøg af VinduesMesteren

 

Emner: Tips og råd, Før du køber vinduer

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev