Tips og gode råd til boligejere

Gå julen trygt i møde med sikre vinduer

02. december 2020

Tyven finder ofte vej til boligen via et vindue, men heldigvis kan du indbrudssikre dine vinduer på flere måder

Ikke alle julens gæster er lige velkomne – og december måned er højsæson for indbrud. Vil du undgå, at den søde juletid resulterer i ubehagelige og uanmeldte besøg?

Selvom juledagene i år nok i højere grad vil blive tilbragt i egne stuer, og rejserne sydpå er mere eller mindre sat på pause, bør vi i julen være ekstra opmærksomme på risikoen for indbrud.

Den søde juletid er nemlig ofte lig med ubudne gæster i hjemmet. Men heldigvis er der meget, du kan gøre for at sikre vinduerne, som ofte er tyvens foretrukne adgangsvej.

 

Er dine vinduer indbrudssikre?

Alt for få danskere kan kvittere med et rungende ja til det spørgsmål. Godt nok viser tal fra Danmarks Statistik, at antallet af indbrud i private hjem er faldet, og måske skyldes det, at mange af os, siden COVID-19 brød ud i foråret 2020, har tilbragt mere tid hjemme.

Men mange danske hjem er dårligt sikrede mod indbrud, viser en ny undersøgelse foretaget af Bo trygt! For selvom mange tror, at deres hjem er forsvarligt sikret, er der ofte mere, der kan gøres. Her er vinduerne et godt sted at starte, når boligen skal sikres mod indbrud, så julefreden forbliver intakt.

 

Billede 2

 
15 siders guide om at være tryg i dit hjem
 
Er dine vinduer designet til at modstå indbrud?

En sikker bolig starter med vinduerne, og der er flere gode tiltag, der kan blokere tyvens adgang. For eksempel kan du ty til skalsikring, fortæller Klaus Tiedemann, som er chef for privatrådgivning hos vinduesproducenten VELFAC:

 • Skalsikring er en veldokumenteret og effektiv vej til forebyggelse af indbrud. Her forstærker du døre, låse, mure og ikke mindst vinduer, som er én af tyvenes mest benyttede adgangsveje.
 • Det er desuden oplagt at vælge at udskifte vinduerne til en model, som er konstrueret til at hæmme indbrud. Når sikringen allerede er integreret i designet, slipper du for at eftermontere sikringsudstyr. På den måde undgår du at påvirke vinduets udseende eller gå på kompromis med boligens stil, for uanset om stilen er moderne eller klassisk, kan du få en indbrudshæmmende løsning, der passer til udtrykket, fortæller Klaus Tiedemann og fortsætter:
 • Det er vigtigt at føle sig tryg i eget hjem, og derfor er vores vinduer grundigt sikret mod indbrud med ruder, der er fuldlimet og dermed ikke kan tages ud, specialdesignede beslag og et solidt lukkesystem. Det er endda muligt at øge sikkerheden yderligere, hvis du bruger hærdet eller lamineret glas i ruden eller vælger greb med lås.

 

Eftersikring med skruer og beslag

Der er naturligvis andre måder at beskytte vinduerne mod indbrud, lyder det fra Klaus Tiedemann:

 • Det hænder, at tyven finder vej til boligen ved at pille de udvendige glaslister af og fjerne ruden. Det er en nem og lydløs metode, især hvis vinduerne er af ældre dato. Mit råd er at skrue glaslisterne fast med envejsskruer eller vælge fuldlimede ruder eller vinduer, hvor glaslisten er monteret på indersiden. Det medvirker nemlig, at ruden ikke kan fjernes udefra.
 • Samtidig kan det være en fornuftig investering at eftersikre vinduer med beslag og sikringsskinner. Det er med til at spænde ben for tyven, hvis vedkommende forsøger at få adgang til boligen ved hjælp af værktøj som koben og skruetrækkere.
 • Mange vinduer er monteret med hasper eller greb. De skal sikres forsvarligt, ellers kan begge åbnes via en underboring, hvor der bores ind gennem vinduets ramme, så låsemekanismen i vinduet drejes. Har vinduerne hasper, er det en god idé at erstatte dem med en model med en lille sikring på toppen. Hvis vinduerne derimod har greb, kan du udskifte dem til en type greb med indbygget lås, fortæller Klaus Tiedemann.

 

Undgå knuste ruder

Det medfører bulder og brag, når glas bliver slået itu. Men selvom tyven gerne vil undgå at påkalde sig opmærksomhed, benytter de sig ofte af denne metode. Ældre 1-lagsruder er særligt udsatte, mens nyere ruder med flere lag glas er vanskeligere at smadre uden støj. Også her er der råd at hente:

 • Ruden modstår bedre slag og gennemtrængning, hvis den er monteret med lamineret glas. Hvis uheldet alligevel er ude, holder folien sammen på det knuste glas, afslutter Klaus Tiedemann.

Seks gode råd til indbrudssikring i julen
 1. Tænd lys både indenfor og udenfor
 2. Husk at låse alle døre og vinduer – grundigt
 3. Gem værdier væk, så de ikke er synlige udefra
 4. Fjern haveredskaber og lås skuret med værktøj, så tyven ikke bruger disse til at komme ind i boligen
 5. Vasketøj og rod får det til at se ud, som om der er nogen hjemme
 6. Lav aftaler med naboerne om at holde øje.

Tryghedsguide: Sådan sikrer du dit hjem

 

Emner: Tips og råd, Indbrud og sikkerhed

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev