Tips og gode råd til boligejere

Sådan garderer du dig mod indbrud i julen

28. november 2018

Indbrud_Billede1

Julen er hjerternes fest – men desværre også tyvenes. Alene sidste år modtog politiet på landsplan 742 anmeldelser om indbrud i julen. Heldigvis kan du minimere risikoen for indbrud i julen ved at sikre tyvenes foretrukne adgangsvej, nemlig vinduerne, tilstrækkeligt.

December er den måned, hvor der sker flest indbrud i private hjem. Det er særligt i forbindelse med juleferiens rejseaktiviteter og de mange sammenkomster hos familie og venner, at de tomme huse kan tiltrække langfingrede gæster. I perioden fra den 20.-26. december 2017 blev 742 danske hjem ramt af indbrud. Tilsvarende blev der begået 760 indbrud i samme periode i 2016. Det viser Rigspolitiets seneste opgørelser af indbrud i juledagene.

Der sker med andre ord alt for mange indbrud i danske hjem, selvom tallene bevæger sig i den rigtige retning. I 2017 var der ifølge Det Kriminalpræventive råd cirka 29.000 indbrud i Danmark, hvilket gør indbrudstallet i Danmark væsentligt højere end i andre europæiske lande.

- Mens cirka 81 pct. af alle indbrud i private hjem i Danmark begås i villaer, er der store geografiske forskelle i risikoen for indbrud. Som hovedregel er risikoen størst i større byer og forstadskvarterer, lidt mindre i provinsbyer og mindst i små bysamfund og på landet, lyder det bl.a. på Det Kriminalpræventive råds hjemmeside.


En sikker bolig starter med vinduerne
 

Uanset geografisk placering starter en sikker bolig med vinduerne, og som boligejer kan du gøre meget for at sikre sine vinduer forsvarligt, inden du rejser udenbys i julen, fastslår Peer Bertelsen, der er salgschef hos VELFAC. Ifølge ham er der flere gode råd til, hvordan du kan holde tyvene fra døren i den søde juletid.

- Et af de mest effektive og veldokumenterede midler til forebyggelse af indbrud er skalsikring, hvor du forstærker døre, vinduer, låse og mure, så de bedre kan modstå indbrudsforsøg. Særligt vinduerne er en af tyvenes mest benyttede adgangsveje, siger han og understreger, at 16 pct. af alle indbrud sker ved, at tyven piller de udvendige glaslister af og fjerner ruden.

- Denne metode er både let og lydløs at benytte, specielt på ældre vinduer. Derfor er det oplagt at skrue glaslisterne fast med envejsskruer. Et godt alternativ er sikkerhedslimede ruder eller vinduer, hvor glaslisten er monteret på indersiden. Dermed kan ruden ikke fjernes udefra, forklarer Peer Bertelsen og tilføjer, at det desuden kan være en fornuftig investering at eftersikre dine vinduer med beslag og sikringsskinner. Dette kan nemlig forhindre indtrængen ved hjælp af værktøj såsom koben og skruetrækkere.

-  Rigtig mange vinduer er monteret med hasper eller med et såkaldt paskvilgreb. Sikres de ikke tilstrækkeligt, kan begge typer nemlig åbnes via en såkaldt underboring, hvor der bores ind gennem vinduets ramme, og vinduets låsemekanisme drejes. Er vinduerne således udstyret med hasper, er det oplagt at erstatte dem med en model med en lille sikring på toppen. Har vinduerne derimod med paskvilgreb, kan de udskiftes til greb med indbygget lås, pointerer salgschefen.


Vælg vinduesmodeller, der kan modstå indbrud

En helt anden mulighed kan ifølge Peer Bertelsen være at udskifte dine vinduer til modeller, der allerede fra fabrikken er designet og konstrueret til at modstå indbrud.

- Hvis sikringen i forvejen er en del af designet, undgår du at påvirke vinduets udseende, da du slipper for at eftermontere sikringsudstyr. Uanset om dit hus er klassisk eller moderne, kan du altid få en indbrudssikret løsning, der passer til udtrykket, så du ikke er nødt til at gå på kompromis med boligens stil, siger han og fortsætter:

- Vi ved, at rigtig mange sætter tryghed højt. Derfor er vores vinduer grundigt sikret mod indbrud med sikkerhedslimede ruder, specialdesignede beslag og et solidt lukkesystem, der gør det yderst besværligt for tyvene at bryde vinduerne op. Vil du gerne øge sikkerheden yderligere, kan du desuden vælge greb med lås eller få lamineret glas i ruden.


Farvel til knuste ruder

Selvom de fleste tyve helst ser sig fri for at slå glas itu og dermed påkalde sig opmærksomhed, er det alligevel en metode, som flere tyve benytter sig af, når de begår indbrud. Faktisk sker 20 pct. af alle indbrud ved, at ruden knuses. Især ældre ruder med 1-lagsrude er udsatte, hvorimod vinduer med flere lag glas er vanskeligere at smadre uden støj, forklarer Peer Bertelsen.

- Ruder, der er monteret med lamineret glas, er mere modstandsdygtige overfor gennemtrængning. Og skulle der alligevel ske et brud, knuses glasset ikke, da folien holder det sammen.


Vil du vide mere om indbrudssikring? Se nedenstående råd og bliv klogere med vores Tryghedsguide

  • Lys er godt – både inden døre og udenfor.
  • Husk at låse alle døre og lukke alle vinduer – grundigt.
  • Gem værdierne væk, så de ikke er så synlige udefra.
  • Fjern haveredskaber, stiger m.m., som tyven kan bruge som ’arbejdsværktøj’.
  • Vasketøj, skrald og rod er godt. Det får det til at se ud som om, at nogen er hjemme.
  • Lav aftaler med dine naboer om at holde øje.

Emner: Tips og råd, Indbrud og sikkerhed

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev