Tips og gode råd til boligejere

Double sliding door VELFAC3_CTA_1370x722
Få råd og vejledning Kontakt os i dag
+
Få råd og vejledning Kontakt os i dag

Solafskærmning - tips der virker

Solafskærmning er et behov, vi alle har på et eller andet tidspunkt om sommeren og i de varmere måneder generelt. Med vores beliggenhed i den nordlige del af Europa plejer sollys og den varme, det giver, at være noget, vi ikke kan få nok af. Derfor har vi termoruder og god isolering i vores huse, så vi kan holde på varmen i løbet af vinteren.

Indeklima

Men vi har også varme perioder her til lands, og her kan gode vinduer og effektiv isolering rent faktisk være en udfordring, fordi huset kan have svært ved at komme af med varmen. Der er imidlertid forskellige ting, du kan gøre for at hindre solen i at gå fra at være en velsignelse til et dagligt irritationselement.


Gode råd til solafskærmning, der virker


Noget af det, man kan – og i mange tilfælde bør – forholde sig til, når man enten køber hus eller renoverer det gamle, er afskærmning. Der findes nemlig mange muligheder og løsninger, som både kan holde lyset ude og samtidig skærme lidt for privatlivet.

Hvis du skal have skærmet af, skal du overveje, om du vil etablere noget permanent eller i stedet gå efter enten midlertidige løsninger eller nogen, du kan tilpasse og ændre løbende.

Hvordan udnytter du bedst dagslyset i din hverdag og bolig, og samtidigt skærmer af for solen? Hent vores guide om 'Liv, lys og luft'.


Byggeprojekt eller bare nye gardiner?


Har du vinduer, der vender mod syd, og oplever du konsekvent problemer med for store mængder lys og varme, kan du overveje at etablere et tagudhæng, der enten er helt lukket eller består af lameller, der lader (en mindre mængde) lys slippe igennem.

Det kan være en større omgang, men hvis din udfordring er konstant, kan du lige så godt vælge en løsning, der er langtidsholdbar.

Du kan også gøre som blandt andre sydeuropæerne og montere skodder. Det er ikke ret udbredt i Danmark, men skodder er både effektive i forhold til at lukke af for lys og varme og i forhold til at gøre arbejdsforholdene sværere for en eventuel indbrudstyv.

Skodder rimer måske for mange på pangfarver set på bygninger i Rom, Granada eller på Gran Canaria, men rent faktisk vinder skodder frem i mange moderne danske byggerier.

Moderne skodder fungerer ofte lidt ligesom en slags skydedør, der sidder i en aluminiumsramme uden på vinduet, og skodderne fås for eksempel i træ, glas eller metal, så man kan få et udtryk, der falder godt i med arkitekturen på de fleste danske hustyper.


Se også: Vores lysguide

Solafskærmning på vinduer - solfilm kan ødelægge glasset


I den lidt ”lettere” afdeling kan du overveje at montere solfilm på dine ruder. Vær opmærksom på, at det er en dårlig idé at klæbe film på termo- og energiruder, da det kan få glasset til at gå i stykker.

Hvis du er i gang med at bygge nyt eller renovere, kan du også gå efter ruder med solafskærmning i glasset.

Den mest tilgængelige løsning vil ofte være at montere persienner eller gardiner. En af fordelene ved den løsning er – udover at det kan være billigere end flere af de andre tiltag, at det bidrager til din boligs æstetiske udtryk.

Flotte gardiner eller lækre persienner kan i dén grad ændre udtrykket på dit hus, og samtidig kan de udover at holde solen lidt på afstand også skærme for, at folk kan kigge helt ind i dit hus. En udfordring, som er relevant ikke mindst for moderne huse med masser af glas i tæt bebyggede områder.

Effektiv solafskærmning ude og inde på én gang


Det er imidlertid ikke kun de tiltag, du laver i og på huset, der kan skærme din bolig mod solens stråler. En parasol, et solsejl eller en markise hjælper ikke nødvendigvis kun, når du opholder dig udenfor. Hvis de er placeret smart i forhold til dit hus, kan de måske også give tiltrængt skygge i stuen eller i køkkenet. Det samme gælder i øvrigt også børnenes trampolin, hvis den bliver placeret strategisk.

 


Fra skærm mod solen til lysere bolig


Der er altså mange muligheder for enten at skrue op eller ned for solen efter behov. I dette blogpost kan du læse mere om, hvordan du får mere lys i din bolig eller downloade vores guide.

Guide: Udnyt dagslyset bedre

Nye vinduer er mest sikre


Når du køber nye vinduer, er sikkerheden tænkt ind i produktet. Der er ingen skader i hverken glas eller ramme, og grebene lever op til de krav, den moderne forbruger stiller.

Hvis du overvejer at investere i nye vinduer - af hensyn til børnenes sikkerhed eller af andre årsager - kan du læse mere i vores guide "6 ting du skal vide, før du køber vinduer".

Se også: Sikkerhedsforanstaltninger til vinduer, når du bor med børn

IndeklimaGuide_CTA_1150x820

et bedre indeklima i din bolig, så du kan holde dit hjem sundt at opholde dig i

Mere om
Indeklima

Velkommen ind: Gamle skibscontainere genanvendes til unik bolig

Stilrene vinduer fra vores vinduesserie VELFAC 200 inviterer mest muligt sollys ind i et helt særligt parcelhus i Tarm. Huset er bygget af seks gamle skibscontainere, som forbindes med hjælp fra de store vinduespartier, og takket være en række smarte løsninger er energiudgifterne et stort rundt nul. Stilrene vinduer fra vores vinduesserie VELFAC 200 inviterer mest muligt sollys ind i et helt særligt parcelhus i Tarm. Huset er bygget af seks gamle skibscontainere, som forbindes med hjælp fra de store vinduespartier, og takket være en række smarte løsninger er energiudgifterne et stort rundt nul.

Sådan holder du varmen oppe og regningen nede med 6 nemme tiltag

Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens. Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens.

Brug den samme varme to gange med et genvindingsanlæg

Når kulden tager til, og radiatorerne kører for fuld drøn, er der givetvis mange, der begynder at frygte for størrelsen på den næste varmeregning. Og med god grund. Særligt når priserne på varme og energi generelt stiger med lynets hast. Når kulden tager til, og radiatorerne kører for fuld drøn, er der givetvis mange, der begynder at frygte for størrelsen på den næste varmeregning. Og med god grund. Særligt når priserne på varme og energi generelt stiger med lynets hast.
Alle artikler om Indeklima