Udvendig dug - et sundhedstegn
Den udvendige dug - også kaldet kondens - kan være irriterende, men den er faktisk et sundhedstegn.
Jo lavere U-værdi ruden har - som er et udtryk for, hvor meget varme, der trænger ud - desto større risiko for udvendig kondens. Forskellen i isoleringsevne kommer tydeligt til udtryk i denne sammenhæng, idet udvendig kondens vil forekomme tre gange hyppigere på 3-lags ruder end på 2-lags energiruder.
Dug opstår på kolde overflader
Men hvorfor opstår udvendig dug, og hvad kan man gøre ved det? Tænk på, hvad der sker, hvis du hiver en helt kold sodavand i en glasflaske ud af køleskabet og stiller den på bordet. I løbet af kort tid vil der dannes små dugdråber på ydersiden af flasken.
Forklaringen er, at der i luften altid svæver en vis mængde vandmolekyler rundt, som vi ikke kan se med det blotte øje. Det er varme, som holder dem flyvende, fordi varmen tilfører de små molekyler den energi, der skal til for at holde dem oppe.
Når vandmolekylerne rammer den kolde sodavandsflaske på bordet, bliver de afkølet og mister energien. De sætter sig i stedet på flasken sammen med tusinder af andre molekyler og danner små dugdråber.
Det er netop det, der sker på termoruder. Den gode isoleringsevne betyder, at ydersiden af ruden er kold, så hvis der er relativt fugtigt og køligt udenfor, så dannes der nødvendigvis dug på ruden.
Når det ikke sker med dårligere isolerende ruder, så skyldes det, at varmen fra stuen trækker ud gennem glasset og opvarmer ydersiden af ruden.
Guide: Det gode indeklima
Dug på vinduer forekommer mest forår og efterår
Hele idéen med termoruder er, at man skal holde varmen inde i stuen, men den logiske konsekvens er jo så, at der ikke slipper varme ud, som kan opvarme den udvendige side, og dermed kan kondens opstå.
Heldigvis opstår udvendig kondens kun under bestemte klimatiske forhold - en kombination af høj relativ fugtighed og kold luft, som normalt opleves i foråret og om efteråret.
Det ses oftest om morgenen efter en klar nat, når luften har nedkølet ydersiden af ruden. Når temperaturen i luften begynder at stige, bliver luften hurtigere varm end ruden, og så opstår der kondens.
Oftest forsvinder kondensen hurtigt igen. Når solen begynder at varme en smule, bliver det ydre glas hurtigt varmt nok til at fordampe fugt. En blid brise eller vind vil også hjælpe til.
Hvorfor dugger mine vinduer? Svaret giver dig måske nu tryghed
Du skal altså ikke være bekymret nu, hvis dine vinduer er nye og i 3 lag. Hvis du vil gøre noget aktivt for at modvirke den udvendige kondens, kan du eksempelvis etablere et tagudhæng eller en baldakin, som vil afskærme vinduet delvist og være med til at reducere kondenseringen.
Udvendig kondens er imidlertid et naturligt forekommende fænomen, som du ikke helt kan forhindre. Du må blot glæde dig over, at det er et tydeligt bevis på, at dine vinduer er godt isolerede og dermed både klima- og økonomivenlige.
Guide: Det gode indeklima