Nyheder og aktuelt til professionelle

Hemmeligheden bag de duggede ruder

07. november 2018

duggede_ruder

Dug på ruderne er helt almindeligt i efteråret, når temperaturforskellen på ude og inde bliver større. Men hvad betyder det for boligejeren? Vi giver dig hurtigt overblik, så du bliver bedre klædt på til at hjælpe dine kunder.

Duggede ruder er helt almindeligt i morgentimerne, når efteråret sætter ind, og forskellen vokser på temperaturen inde i boligen og udenfor.

Når varm og fugtig luft rammer en kold flade, bliver luften kold, og det får fugten til at samle sig i små dråber af kondensvand. Du kender det fra en kold flaske vand på et frokostbord i solen eller fra spejlet, der dugger efter morgenbadet.  

Sidder duggen udenfor eller indenfor?
Når det gælder dug på ruderne, er det vigtigt at skelne mellem kondens på rudernes udvendige side og indvendige side.  For så længe duggen kun sidder på den udvendige side, er der ikke noget problem, og udvendig kondens vil typisk være et tegn på vinduer, der isolerer rigtig godt.

Men er der også dug og dermed kondensdannelse på rudernes indvendige side, kræver det, at der bliver gjort noget. Indvendig dug er et tegn på, at der er for høj luftfugtighed, og når der er for meget fugt i luften, kan det fx føre til problemer med skimmel inden døre.

En anden konsekvens af kondens, der får lov at sidde på rudens indvendige side, er, vandet kan gøre skade på vinduesrammen. Gummilisterne, der holder ruden fast i rammen og er med til at isolere, kan også tage skade og blive utætte af fugten. Og hvis vandet får lov at løbe ned i en vinduesramme af træ gennem en længere periode, vil træet begynde at rådne, hvis det får lov at stå.

Undgå fugtigt indeklima – 5 gode udluftningsråd
For at få et sundt indeklima bør luftfugtigheden ikke blive højere end cirka 45 procent. Det kan boligejeren sikre ved at følge disse 5 gode råd om udluftning:

1) Luft ud tre gange om dagen - også når det er koldt og regner

Et sundt indeklima begynder med frisk luft, og den kommer udefra. Mindst tre gange om dagen bør der skabes gennemtræk ved at åbne alle vinduer, så den friske luft kan bevæge sig frit igennem alle rum og udskifte den fugtige luft i boligen med mere tør luft udefra. Fem til ti minutters udluftning tre gange om dagen er nok.

2) Brug udsugningen på badeværelset

Noget af det, som skaber mest fugt i vores hjem, er badning, så derfor er det vigtigt, at der er en form for udsugning, samt at boligejeren bruger den. Udsugningen skal tændes, når der tændes for vandet, og det er bedst, hvis den kan køre tyve minutters tid efter, at man er færdig med badet.

3) Lad vinduets ventil stå åben

Mange moderne vinduer har en lille ventil, som kan sørge for udluftning, uden at temperaturen falder. Det er en god idé at lade ventilen stå åbent døgnet rundt, så der altid er cirkulation med luft udefra, og den tunge indendørs luft kan blive friskere.

4) Brug emhætten i køkkenet

I køkkenet skaber vi masser af fugt, når vi steger, bager og koger, og det kræver en effektiv emhætte at fjerne fugten. Den bør bruges, også selvom det ikke ser ud til, at madlavningen skaber damp og em, og den må gerne køre, mens maden spises, så luften er frisk bagefter.

5) Tør tøjet udenfor

Al det vand, som findes i vådt vasketøj, trækker ud, efterhånden som tøjet tørrer. Fugten ender i luften og kan sætte sig i møbler og på vægge og vinduer. Udluftning og ventilation er imidlertid ikke nok til at få has på fugten, derfor bør vasketøj altid hænges udenfor til tørring, hvis det ikke tørres i en tørretumbler.

Læs mere om indeklima her

Husk også, at vi byder indenfor til vinduestræning i efteråret

Emner: Tips og råd, Indeklima, Vedligeholdelse, Rådgivning

Populære artikler

Seneste artikler

Emner

Tilmeld nyhedsbrev