Nyt demohus viser fremtidens cirkulære løsninger

2. november 2018

Billede 4

Verdens første cirkulære byggeri til den almene boligsektor har slået dørene op til første prototype hos Lejerbo. ”Vi er i gang med at flytte den danske byggeindustri,” fortæller MT Højgaard om projektet, der bl.a. opføres med VELFAC 200 Energy, som er designet til adskillelse.

Fredag d. 28. september blev Circle House Demonstrator – den første prototype i verdens første cirkulære byggeprojekt til den almene boligsektor – indviet i Valby. Selve projektet, som Lejerbo står bag, er planlagt til opførelse i Aarhus-forstaden Lisbjerg, hvor der efter planen skal stå 60 almene boliger færdige i 2020.

Næsten alt kan genanvendes
Som noget helt unikt er udgangspunktet for projektet, at 90 procent af de anvendte materialer skal kunne genanvendes. Dermed sætter projektet den cirkulære tankegang helt frem i front. Eller som Palle Adamsen, der er adm. direktør i Lejerbo, udtalte ved åbningen af det nye demonstrationshus:  

- Det er en del af vores DNA at forsøge at være med på den bæredygtige dagsorden.

Han suppleres af Kasper Guldager Jensen, der er direktør i GXN og med i projektets styregruppe, som foruden Lejerbo og GXN tæller Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA), MT Højgaard og Statens Byggeforskningsinstitut (SBi).

- Det er vigtigt, når Lejerbo tager ansvar og efterspørger de cirkulære løsninger og innovation, at vi så kan vise, at det her kan lade sig gøre og forhåbentlig også kan inspirere andre til at skalere de her løsninger op.

- Vi er i gang med at flytte den danske byggeindustri. Den ser ikke ud som i dag om 10 år, lød det ved samme lejlighed fra John Sommer, der er salgsdirektør i MT Højgaard.

Realiserer høje ambitioner
En vigtig ambition i Circle House er ikke mindst at udstikke konkrete rammer for, hvordan resten af branchen kan overgå til cirkulært byggeri. Det indebærer, at alle anvendte byggematerialer skal produceres, så de kan skilles ad efter indbygning og afslutningen af levetiden.

Det er en problemstilling, som VELFAC har arbejdet målrettet med gennem de senere år. VELFAC 200 Energy kan således adskilles i rene materialefraktioner (træ, glas, stål, aluminium etc.), som nemt kan sorteres og genanvendes til fremstilling af nye produkter, når vinduerne på et tidspunkt skal udskiftes.

Læs mere om fordelene ved design til adskillelse

Resultatet er, at hele 93 procent af materialerne restløst vil kunne genanvendes, og derfor er vi blandt de industripartnere, som bidrager til Circle House. Arkitektkonsulent René Lohmann-Jørgensen fra Velfac fortæller:

- Vi er stolte over og glade for at bidrage til et banebrydende projekt som Circle House, der med sit høje ambitionsniveau og stærke fokus på bygbarheden er helt enestående i verden. Åbningen af Circle House Demonstrator viser, at det cirkulære byggeri kan lade sig gøre, også selv om der endnu er mange uafklarede spørgsmål, som projektet forhåbentlig giver svar på de kommende år.

Emner: Energi, Presse, Nyheder, Byggeri, Bæredygtighed, Energioptimering

Seneste artikler

Populære artikler