Et nyt hotel har set dagens lys ved havnefronten i Reykjavik, Island. Hotel Exeter, hedder det, og det forener ny og gammel arkitektur på fineste vis. Med en udsat facade, der konstant er eksponeret overfor hårdt vejrlig, har arkitekten bag valgt holdbare vinduer fra VELFAC.
Kendt for sin spektakulære natur, sine fantastiske varmekilder og sit krystalklare fjordvand ligger vores nabo mod nord: Island. Landet som gang på gang beundrer og betager os.
Den største by og landets hovedstad, Reykjavik, summer af kreativitet og unik arkitektur. Ved byens gamle havnefront finder man et af de nyeste skud på den arkitektoniske stamme: Hotel Exeter, som med sit udfordrende design kombinerer den lokale besøgsoplevelse med alle de luksusoplevelser, man forventer at få på et hotel.
Hotellet stod færdigt i 2018 og kombinerer både nye og gamle bygninger, som smelter sammen til et hotel i verdensklasse.
Et nyt hjerte, der banker for det gamle
Hotellet består af fire hovedbygninger, der er forbundet via en hovedindgang. For at bevare historiens vingesus, som omslutter hotellet, valgte Gláma Kím Architects, der står bag, at renovere to eksisterende bygninger. De går under navnet Fishhall og Exeter House og er således blevet integreret i det nye hotels moderne arkitektur.
Ifølge arkitekterne er formålet med hotelbyggeriet at puste liv i en ellers henlagt og lettere øde bydel. Derfor har man forsøgt at inkorporere et energisk og komplekst udtryk, hvor moderne arkitektur harmonerer med historiske kendetegn. Et af tiltagene er en gårdhave, som forbinder diskrete arkitektoniske detaljer og fungerer som hotellets hjerte:
- Kernen i hotelprojektet er de gamle bygninger. Derfor havde vi historien, kulturen og det mere traditionelle design i baghovedet gennem hele processen. Samtidig udvalgte vi holdbare materialer, som kan modstå de ekstreme vejrforhold, vi har her på Island. Materialer, som også skal harmonisere med de historiske og moderne designelementer, siger Gláma Kím Architects.
Et barsk klima kræver holdbare vinduer
Hotel Exeters nærmeste nabo er det brusende havvand, hvis bølger konstant slår mod kystlinjen. Det betyder, at hotellets facade er særligt udsat og skal kunne klare det salte havvand samt skiftende vejrlig med hårde vinde, voldsomme regnskyl og dramatiske temperaturudsving.
Det kræver holdbare vinduer – og her valgte arkitekterne VELFAC In og VELFAC Edge. Løsninger, som kan modstå det islandske klima, og som er gennemtestede og kvalitetssikrede i forhold til indbrudssikkerhed, holdbarhed, styrke og tæthed. De lever op til og overgår foreskrevne branche- og lovkrav samt gældende EU-standarder inden for området.
Sigurður Magnússon, VELFAC forhandler i Island, fortæller:
- Vores vinduer blev valgt pga. den høje kvalitet, de besidder. De kan nemlig modstå både vejr og vind her i Island. Derudover tilbyder de arkitekterne det, de har brug for – både når det kommer til kvalitet og udseende. I samarbejde med arkitekterne er vi nået i mål med et projekt, som har det udtryk og den kvalitet, der er nødvendig for at imødekomme de høje krav stillet af såvel kunden som de lokale myndigheder.
VELFAC In udstråler tidsløshed og matcher de eksisterende bygninger i området. VELFAC Edge er monteret på den side af facaden, som vender ud mod de nyere bygninger, og hvor dagslyset lukkes ind på fineste vis.
Arkitekter: Gláma Kím Arkitektar
Konsulenter: Efla, Verkfræðistofa Reykavíkur, Verkhönnun, Verkís, Landslag og Ármann Agnarsson.
Bygherre: Mannverk ehf.
FOTOGRAF: Sunday & White Photography