Vestjysk byggeri har gyldne DGNB-udsigter

5. marts 2019

din_forsyning

Friis & Moltke, der har varetaget totalentreprisen på byggeriet af Din Forsynings nye administrationsbygning i Esbjerg, kan snart indstille projektet til DGNB. Bygherren går efter guldet – og med god grund, for alt fra facadevinduer til udendørsarealer er gennemsyret af bæredygtige dogmer.  

Ambitionen er en guld-certificering efter DGNB-ordningen. Sådan lyder det fra Jan Fritsdal, der er arkitekt og DGNB-konsulent hos tegnestuen Friis & Moltke, som – i samarbejde med Ingeniør'ne og Move Arkitektur – har tegnet Din Forsynings mere end 5.500 kvadratmeter store administrationsbygning i Kjersing ved Esbjerg.

Bygningen er opført som følge af en fusion mellem forsyningsvirksomhederne i Varde og Esbjerg, og siden august 2017 har ca. 150 af Din Forsynings 212 ansatte haft deres daglige gang i administrationsbygningen. Idéen har været at skabe et bæredygtigt byggeri med en stærk arkitektonisk karakter, som giver forsyningsselskabet en klar grøn virksomhedsprofil.

- Den bæredygtige tankegang gennemsyrer alle aspekter i denne bygning – fra planløsning, indretning, indeklima og materialevalg til anvendelsen af de omgivende grønne områder, siger Jan Fritsdal fra Friis og Moltke og forklarer, at tegnstuen forventer at kunne indsende den sidste dokumentation til Green Building Council Denmark i starten af det nye år.

- Vi mangler lige nu knap 20 pct. af dokumentationen, før indstillingen kan gøres færdig, forklarer Jan Fritsdal.

Efterlever BR2020
Udover at bygge på en række forskellige dogmer omkring miljømæssig, energimæssig, social og arkitektonisk bæredygtighed er administrationsbygningen opført i overensstemmelse med energikravene i bygningsklasse 2020. Det betyder, at kravene til husets varmetab primært er skærpet via skrappere isoleringskrav til bl.a. fundament, døre og vinduer. Bygningsklasse 2020 dikterer således, at bygningens varmetab kun må udgøre 5-7 procent. Derudover skal bygningen tilføres yderligere opvarmning fra fjernvarme, ligesom solceller skal supplere elforbruget.

- Vinduerne i bygningen skal være energimærke A. De skal med andre ord være energineutrale, hvilket vil sige, at de lukker mindst ligeså meget varme ind i huset, som de lukker ud – også i de kolde måneder, lyder det fra Marianne Gade, der er arkitektkonsulent hos vinduesproducenten VELFAC.

- Der er tale om et lavenergivindue, hvor 93 procent af materialerne kan sorteres og genanvendes til fremstilling af nye materialer, når vinduerne på et tidspunkt skal udskiftes. Det er både i tråd med energikravene i bygningsklasse 2020 såvel som med ønsket om at opnå en DGNB guld-certificering for det samlede byggeri, forklarer Jan Fritsdal om valget af VELFAC 200 Energy.

Han tilføjer, at VELFAC desuden er én af de virksomheder, der har udviklet en DGNB-dokumentationspakke, hvilket gør det nemmere at overskue pointfordeling samt at fremskaffe den nødvendige dokumentation til Green Building Council Denmark.

Store krav til materialer og løsninger
Foruden kravet om at kunne klassificere bygningen som bygningsklasse 2020 har også ønsket om DGNB guld stillet en række skærpede krav til tegnstuen, fortæller Jan Fritsdal fra Friis & Moltke.

- De mange bæredygtige elementer, som præger bygningen såvel som de omkringliggende naturarealer, er tænkt ind allerede i konkurrencefasen. Derfor har vi fra starten stillet store krav til producenterne og gået efter at anvende materialer med mærkningsordninger og bæredygtighedscertificeringer. Det har desuden været vigtigt for Din Forsyning at skabe et domicil, hvor mennesker kan mødes og indgå i positive arbejdsfællesskaber, hvorfor vi også har haft ekstra fokus på belysning, indretning, akustik, indeklima med mere. Resultatet kan bl.a. aflæses i vores målinger af VOC'er (flygtige organiske forbindelser), hvor vi scorer maxpoint i forhold til DGNB, forklarer Jan Fritsdal.

Fusion i mere end én forstand
Konstruktionsmæssigt er det meningen, at den nye administrationsbygning skal understrege fusionen mellem virksomheder. Arkitekterne har således designet den nye administrationsbygning som to bygningsdele i henholdsvis én og to etager, der “smelter sammen” omkring et centralt atrium. Derudover er bygningen integreret i de omgivende grønne områder med græsbeklædte tagflader, der rejser sig skrående op fra jorden.

- Bygningen udstråler imødekommenhed og åbenhed, så man som besøgende og kunde vil føle sig velkommen. I bygningens indretning er der fokuseret på, at funktions- og nærhedskrav optimalt kombineres med ambitionen om en attraktiv og moderne arbejdsplads, hvor medarbejdertrivsel er i centrum, afslutter Jan Fritsdal.

Emner: Indeklima, Presse, Nyheder, DGNB, Bæredygtighed, VELFAC

Seneste artikler

Populære artikler