Tips og gode råd til boligejere

Vinduesfarver - Sådan vælger du den rigtige farve til vinduet

12. august 2021

Vinduesfarver betyder meget for husets udtryk

Vinduer fås i dag i et væld af forskellige farver. For eksempel fås VELFAC vinduer i alle RAL-farver. Men hvordan vælger man den rigtige vinduesfarve til sin bolig?

Først og fremmest bør man slå koldt vand i blodet og ikke hoppe med på en farvetrend. Trends skifter hele tiden, men vinduerne skal sidde i dit hus i mange år. Vælg derfor en farve, som du også kan holde til at se på om nogle år.

Den farve, du vælger, bør desuden passe sammen med farverne på resten af huset. Tænk på at skabe en sammenhæng. Brug gerne en farve der går igen andre steder på huset – for eksempel på døre, udhæng, sokler, carport eller lignende. Farven bør desuden komplementere både tag og facade.

Tip: En nem måde at prøve forskellige farver af på forskellige typer huse er ved at bruge vores Visualizer.

 
 
Sådan virker farverne
  • Mørke farver får vinduesrammen til at falde sammen med selve ruden og skaber en harmonisk overgang og ro i facaden.
  • Lyse farver markerer et vindue og skaber kontrast og liv i facaden.
  • Hvis både facade og vinduesrammer er lyse, virker huset let.
  • Mørke vinduesrammer til en lys facade giver huset kontrast og karakter og gør vinduet til et grafisk element på facaden, der trækker øjet ind i huset.
  • En farve med høj glans bliver mørkere og klarere.
  • Lav farveglans får den til at se lysere og mere dæmpet ud.

Leg gerne med kontrasterne imellem lyse og mørke nuancer og kontrasterne imellem kolde og varme farver. Tænk på, at vinduesrammerne skal gå godt i spænd med huset, men de behøver ikke nødvendigvis at forsvinde i facaden (medmindre du gerne vil skabe den effekt).

Tænk desuden over, at nogle farver er svære at kombinere. For eksempel fungerer blå og grøn ikke godt sammen.

Als_0271-464021-edited

Velfac_Hadsten-Randers19-062360-edited

Als_0581

8213872-exterior05_2-162545-edited

Tænk over farven på dit vindue

Kan jeg bruge stærke farver?

Neutrale farver som sort, hvid og antracitgrå er meget populære, fordi de passer med mange forskellige facader og farver. Men andre farver kan også sagtens fungere – også de mere livlige af slagsen.

Hvis du vælger en stærk farve, bør facaden typisk have en roligere farve, da huset ellers hurtigt bliver en ”farvelade”. Vær i øvrigt opmærksom på, at en stærk farve virker endnu kraftigere udendørs, når der kommer sol, lys og skygge på den, og når den kommer i spil i omgivelserne omkring huset.

Hvis du overvejer en alternativ, mere eksperimenterende farve, er det derfor en god idé at få fat i en overfladeprøve, så du kan se, hvordan farven tager sig ud i virkeligheden.

Husk i øvrigt at tjekke lokalplanen, før du vælger en alternativ farve – der kan være regler for, hvilke farver du må bruge.

4 trin til at forlænge dine vinduers levetid

Skal døre være samme farve som vinduerne?

Du kan godt vælge en anden farve til døre, men ofte vil man anbefale, at det kun er hoveddøren, der skiller sig ud. På den måde kan du bruge farver til at signalere, at det er her man går ind. Det kan især være nyttigt på huse, hvor hoveddøren ligger lidt skjult – for eksempel inde i en carport.

 

Lyse farver markerer et vindue og skaber kontrast og liv i facaden

 

Hvilke farver kan jeg bruge indvendigt på vinduet?

Indvendigt kan du i princippet bruge hvilken som helst farve, så længe den spiller sammen med vægge, dekorationer og andre farver i rummet. Bemærk desuden, at en kraftig farve på vinduerne indvendigt gør vinduerne til en stor del af interiøret.

Du går aldrig galt i byen med hvid. Lyse farver hjælper desuden med at reflektere lyset i rummet. Der er heller ikke noget i vejen for at vælge en sort ramme/karm. Sort fremhæver vinduet, og det er for eksempel godt, hvis du har udsigt til skov eller anden natur. Sort kan dog være lidt sart over for eksempelvis ridser og skrammer.

Kan dine gamle trævinduer klare en sæson?

Hvad med overfladen? Mulighederne er mange

Måske tænker du ikke over, at der er mange muligheder for at skabe spil i facaden ved at vælge vinduer med særlige overflader på rammen, men afhængig af glans og overfladebehandling kan du faktisk skabe forskellige udtryk med den samme grundfarve.

Når du vælger træ/alu vinduer kan du vælge mellem forskellige glanstyper på det udvendige aluminium. Er du til det blanke udtryk, vil en glans 77 være oplagt, hvor en glans 30 giver et mere afdæmpet look.

Du kan også gå en anden vej og vælge granitoverflader, som er lidt ru og giver et mat udtryk, der står godt til mange murstensvarianter. Granitoverfladen fås i forskellige farver, så der også er noget, der passer til dit hus.

Endelig er der anodiseret aluminium, der giver et helt tredje udseende. Her får du en overflade, hvor aluminiummet træder tydeligt frem, og hvor du får et helt særligt spil i facaden.

Stadig i tvivl om farven? Her er fem forslag:

 

Bestil gratis opmåling

 

Emner: Tips og råd, Farver

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev