Tips og gode råd til boligejere

Detaljeside_TraditionelTerrassedoer_DetailpageHero_1136x639
Få mere lysindfald i din bolig Kontakt os i dag
+
Få mere lysindfald i din bolig Kontakt os i dag

Gamle vinduer - få mere lysindfald i din bolig

Har du gamle vinduer i din bolig, og kæmper du med at få solens stråler ind? Dagslyset er vigtigt for vores ve og vel. Forskning viser, at lyset styrker vores immunforsvar. Det justerer vores døgnrytme og påvirker vores søvnkvalitet. Og det giver energi og glæde – ja, faktisk så meget, at mange oplever træthed og tristhed eller ligefrem depression i vintermånederne, hvor det er småt med daglyset. Derfor er der god ræson i at sikre, at der kommer masser af dagslys ind i boligen.

Indeklima Dagslys

Der er også penge at spare ved det, for med dagslyset og varmen fra solens stråler er behovet for lamper og radiatorer mindre. Og med rigeligt dagslys opleves boligen større og mere rummelig. Der er flere ting, du kan gøre for at lukke mere lys ind i boligen. Her får du nogle råd med på vejen.

 

Vinduer og lysindfald1) Træk lyset længere ind i boligen


Hvis din bolig er meget dyb, kan det være vanskeligt at få dagslys helt ind i boligen. Ofte vil det være nødvendigt at tænde lys inderst i boligen på selv de lyseste sommerdage, og det giver et højere energiforbrug.

Der er dog måder, hvorpå du kan få daglyset længere ind i boligen:

  • Du kan bruge halve vægge eller rumopdelere i stedet for fulde vægge i de rum, hvor det er muligt. Overvej eksempelvis, om ikke-bærende vægge kan væltes og erstattes af rumdelere, som både kan give nye funktioner og samtidig lade lyset sprede sig.

  • Hvis du gerne vil bevare skillevæggene, kan du i stedet overveje at indsætte højtsiddende glaspartier i skillevæggene, så lyset kan vandre fra de oplyste rum ind i de mørkere rum.

  • Ovenlysvinduer kan også være en mulighed, afhængig af din bolig.

 

Se også: Guide til mere lys i din bolig

Tip

Husk at skærme af mod solen


Selvom dagslyset er sundt og godt, kan det også være til gene i form af varme og blænde, når sommervarmen stempler ind, eller solen står lavt. Derfor er det vigtigt at have mulighed for at skærme af for sollyset.

Den gængse løsning er selvfølgelig at bruge gardiner eller persienner. Alternativt kan man vælge vinduer med solafskærmet glas eller eftermontere solfilm. Det kan især være en fordel, hvis man har meget store glaspartier eller ovenlysvinduer, som kan være vanskelige at skærme af på andre måder.

Se mere Se mindre

2) Brug lyse farver


Farverne på både vægge, lofter, vinduer og møbler har betydning for, hvor meget lys du får i rummet. Lyse farver reflekterer mere lys og øger lysets styrke i modsætning til mørke overflader.

Du kan male lofter og vægge i lyse farver. Det samme med de indvendige vinduesrammer, paneler og karme.

Tunge gardiner, potteplanter og andre ting, der står eller hænger foran vinduet, blokerer også for lyset, så hold det så vidt muligt til et minimum.

3) Vask vinduerne - især gamle vinduer


Det kan lyde banalt, men beskidte vinduer betyder mindre lys. Husk derfor at holde dine vinduer rene - det er ikke bare flottere, men det betyder også, at lyset får mulighed for at passere i stedet for at blive bremset af skidt. 

Mænd-køkken_Hero_1440x812
1 / 3. Du bør ikke udelukkende tænke på vinduer, som noget der sidder i muren. Overvej også, at få installeret ovenlysvinduer.
Dagslys_DetailpageHero_1136x639
2 / 3. Det er ikke kun vinduer og døre, der har indflydelse på mængden af lys i boligen. Brug lyse farver, der reflekterer mere lys.
Oblong windows5_cta_1370x720
3 / 3. Højt placerede vinduer lukker lys langt ind i rummet, mens lys, der kommer ind ad lavt placerede vinduer, vil koncentere sig omkring vinduet.

4) Tænk på lyset, når du bygger nyt eller bygger om


Vinduers placering, type og størrelse har meget stor betydning for, hvor meget lys der kommer ind i din bolig.

Hvis du står for at skulle bygge nyt eller renovere, bør du derfor tænke dig godt om i forhold til, hvor du placerer dine vinduer, for placeringen bestemmer nemlig, hvor meget dagslys og sol, der kommer ind i rummet, og hvornår på dagen og året lysindfaldet er størst:

  • Sydvendte vinduer modtager det største lysindfald.

  • Østvendte og vestvendte vinduer får cirka lige meget lys henholdsvis om formiddagen og eftermiddagen.

  • Nordvendte vinduer får ikke direkte sollys.

  • På overskyede dage modtager alle stort set lige meget lys.

Det bedste lys fås, hvis rummet har vinduer mod to eller flere verdenshjørner.

Store sydvendte vinduesarealer giver desuden mulighed for at udnytte solens lys og varme, og det kan give dig væsentlige besparelser på energi til varme og kunstig belysning.

Selve vinduestypen er heller ikke ligegyldig for, hvor stort lysindfaldet er - vinduesmodeller med smalle rammer (profiler) giver større glasareal og dermed større lysindfald. Hvis du vil have vinduer med sprosser, vil så smalle sprosser som muligt give mest muligt dagslys.

Vinduernes størrelse har også betydning for, hvor behageligt lyset er. Jo større vinduer, jo svagere og blødere bliver skyggerne. Jo mindre vinduer, jo hårdere og mere kontrastfyldte skygger. Stor kontrast i lysstyrke kan virke ubehageligt og give blænding.

DagslysGuide_CTA_1150x820

Med vores lysguide får du gode råd til, hvordan du skruer op og ned for dagslyset i din bolig.

Mere om
Indeklima

Sådan holder du varmen oppe og regningen nede med 6 nemme tiltag

Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens. Når minusgraderne rammer det danske land, bliver der tændt for varmen i de fleste hjem. Når varmeforbruget stiger, har regningen det med at følge trop. Heldigvis kan du med få justeringer og nedenstående seks gode råd holde din varmeregning i bund – helt uden at fryse imens.

Brug den samme varme to gange med et genvindingsanlæg

Når kulden tager til, og radiatorerne kører for fuld drøn, er der givetvis mange, der begynder at frygte for størrelsen på den næste varmeregning. Og med god grund. Særligt når priserne på varme og energi generelt stiger med lynets hast. Når kulden tager til, og radiatorerne kører for fuld drøn, er der givetvis mange, der begynder at frygte for størrelsen på den næste varmeregning. Og med god grund. Særligt når priserne på varme og energi generelt stiger med lynets hast.

Få styr på støjen - dine vinduer kan hjælpe dig

Udefrakommende støj kan være en belastning, som over længerevarende tid kan gøre os syge. Vinduer med støjdæmpende glas kan være med til at mindske den belastning, du udsætter dig selv og din familie for. Udefrakommende støj kan være en belastning, som over længerevarende tid kan gøre os syge. Vinduer med støjdæmpende glas kan være med til at mindske den belastning, du udsætter dig selv og din familie for.
Alle artikler om Indeklima
Dagslys
VELFAC

Store vinduer giver mere lys til sommerhuset

På en smuk naturgrund på Fanø, hvor omgivelserne nærmest trækkes ind i det nye helårshus, har familien Horn/Bakkerud fået skabt deres drømmehus med loft til kip og store VELFAC vinduer ud mod klitterne. På en smuk naturgrund på Fanø, hvor omgivelserne nærmest trækkes ind i det nye helårshus, har familien Horn/Bakkerud fået skabt deres drømmehus med loft til kip og store VELFAC vinduer ud mod klitterne.

Få mere dagslys med unikt designvindue med smalle rammer

VELFAC 200 vinduet er kendetegnet ved sit helt unikke, elegante og tidløse design med enkle og stramme linjer. På grund af vinduernes smalle rammer øges andelen af glas og dermed også lysindfaldet. VELFAC 200 vinduet er kendetegnet ved sit helt unikke, elegante og tidløse design med enkle og stramme linjer. På grund af vinduernes smalle rammer øges andelen af glas og dermed også lysindfaldet.

Guide til at vælge de rette vinduer til de enkelte rum i huset

Det har afgørende betydning for oplevelsen af både lys, luft og liv i boligen, hvilke vinduer du vælger i hvert enkelt rum. Men hvordan vælger du de rette vinduer, så du får mest muligt ud af din bolig? Det har VELFAC et par håndfulde gode råd til. Det har afgørende betydning for oplevelsen af både lys, luft og liv i boligen, hvilke vinduer du vælger i hvert enkelt rum. Men hvordan vælger du de rette vinduer, så du får mest muligt ud af din bolig? Det har VELFAC et par håndfulde gode råd til.
Alle artikler om Dagslys