Der er også penge at spare ved det, for med dagslyset og varmen fra solens stråler er behovet for lamper og radiatorer mindre. Og med rigeligt dagslys opleves boligen større og mere rummelig. Der er flere ting, du kan gøre for at lukke mere lys ind i boligen. Her får du nogle råd med på vejen.
Vinduer og lysindfald
1) Træk lyset længere ind i boligen
Hvis din bolig er meget dyb, kan det være vanskeligt at få dagslys helt ind i boligen. Ofte vil det være nødvendigt at tænde lys inderst i boligen på selv de lyseste sommerdage, og det giver et højere energiforbrug.
Der er dog måder, hvorpå du kan få daglyset længere ind i boligen:
- Du kan bruge halve vægge eller rumopdelere i stedet for fulde vægge i de rum, hvor det er muligt. Overvej eksempelvis, om ikke-bærende vægge kan væltes og erstattes af rumdelere, som både kan give nye funktioner og samtidig lade lyset sprede sig.
- Hvis du gerne vil bevare skillevæggene, kan du i stedet overveje at indsætte højtsiddende glaspartier i skillevæggene, så lyset kan vandre fra de oplyste rum ind i de mørkere rum.
- Ovenlysvinduer kan også være en mulighed, afhængig af din bolig.
Se også: Guide til mere lys i din bolig
Husk at skærme af mod solen
Selvom dagslyset er sundt og godt, kan det også være til gene i form af varme og blænde, når sommervarmen stempler ind, eller solen står lavt. Derfor er det vigtigt at have mulighed for at skærme af for sollyset.
Den gængse løsning er selvfølgelig at bruge gardiner eller persienner. Alternativt kan man vælge vinduer med solafskærmet glas eller eftermontere solfilm. Det kan især være en fordel, hvis man har meget store glaspartier eller ovenlysvinduer, som kan være vanskelige at skærme af på andre måder.
2) Brug lyse farver
Farverne på både vægge, lofter, vinduer og møbler har betydning for, hvor meget lys du får i rummet. Lyse farver reflekterer mere lys og øger lysets styrke i modsætning til mørke overflader.
Du kan male lofter og vægge i lyse farver. Det samme med de indvendige vinduesrammer, paneler og karme.
Tunge gardiner, potteplanter og andre ting, der står eller hænger foran vinduet, blokerer også for lyset, så hold det så vidt muligt til et minimum.
3) Vask vinduerne - især gamle vinduer
Det kan lyde banalt, men beskidte vinduer betyder mindre lys. Husk derfor at holde dine vinduer rene - det er ikke bare flottere, men det betyder også, at lyset får mulighed for at passere i stedet for at blive bremset af skidt.



4) Tænk på lyset, når du bygger nyt eller bygger om
Vinduers placering, type og størrelse har meget stor betydning for, hvor meget lys der kommer ind i din bolig.
Hvis du står for at skulle bygge nyt eller renovere, bør du derfor tænke dig godt om i forhold til, hvor du placerer dine vinduer, for placeringen bestemmer nemlig, hvor meget dagslys og sol, der kommer ind i rummet, og hvornår på dagen og året lysindfaldet er størst:
- Sydvendte vinduer modtager det største lysindfald.
- Østvendte og vestvendte vinduer får cirka lige meget lys henholdsvis om formiddagen og eftermiddagen.
- Nordvendte vinduer får ikke direkte sollys.
- På overskyede dage modtager alle stort set lige meget lys.
Det bedste lys fås, hvis rummet har vinduer mod to eller flere verdenshjørner.
Store sydvendte vinduesarealer giver desuden mulighed for at udnytte solens lys og varme, og det kan give dig væsentlige besparelser på energi til varme og kunstig belysning.
Selve vinduestypen er heller ikke ligegyldig for, hvor stort lysindfaldet er - vinduesmodeller med smalle rammer (profiler) giver større glasareal og dermed større lysindfald. Hvis du vil have vinduer med sprosser, vil så smalle sprosser som muligt give mest muligt dagslys.
Vinduernes størrelse har også betydning for, hvor behageligt lyset er. Jo større vinduer, jo svagere og blødere bliver skyggerne. Jo mindre vinduer, jo hårdere og mere kontrastfyldte skygger. Stor kontrast i lysstyrke kan virke ubehageligt og give blænding.
