Tips og gode råd til boligejere

Håndværkerfradraget – sådan er det skruet sammen i 2019

22. februar 2019

VELFAC_VinduesMester 

Det har levet en omtumlet tilværelse siden 2011, men håndværkerfradraget er heldigvis nu et permanent tilbud, som giver dig mulighed for at lave forbedringer på din bolig og få fradrag for en del af arbejdslønnen.

Fradraget, som også bliver kaldt servicefradraget, er en økonomisk håndsrækning til dig, der har udgifter til en lang række service- og håndværkerydelser – herunder eksempelvis rengøring, børnepasning og udskiftning af vinduer. Men der er en del arbejdsopgaver, der ikke udløser fradrag, og samtidig er der nogle økonomiske begrænsninger, som du bør være opmærksom på. Vi vil hermed prøve at give dig et overblik.

Få fradrag for forskellige ydelser i og omkring dit hjem

Som nævnt kan du få fradrag for to typer ydelser – serviceydelser og håndværkerydelser. Det er bare ikke alle slags opgaver, der udløser et fradrag. Et flertal i Folketinget har besluttet, at målet med håndværkerfradraget er at ”lette hverdagen for familierne og reducere omfanget af sort arbejde”, og med den målsætning in mente er der lavet en positiv-liste over ting, du kan få tilskud til.

Serviceydelser i hjemmet

Du kan få fradrag for en lang række udgifter til serviceydelser i dit hjem – fra almindelig rengøring over vinduespudsning til børnepasning og havearbejde. Her kan fradraget tage toppen af udgifterne til nogle af de ting, som gør hverdagen nemmere at få til at hænge sammen.

Håndværkerydelser

Det er selvfølgelig rart at få et tilskud til havemanden, men nu og da er der brug for at sætte gang i anderledes store projekter. Du kan få fradrag for udgifter til opgaver som udvendigt malerarbejde, isolering af tag, isolering af yderdøre og udskiftning af ruder, vinduer og døre samt en hel del andre ting.

Det er værd at bemærke, at du ikke får tilskud, hvis du laver et vindueshul om til et dørhul - eller omvendt. Det samme gælder, hvis du skal have lavet nye huller i muren til vinduer eller have repareret de eksisterende vinduesrammer.

På SKATs hjemmeside kan du se nøjagtig, hvilke ydelser, der udløser tilskud i 2019.

Hvor stort fradrag kan jeg få?

Forskellen på service- og håndværkerydelser spiller ikke kun en rolle i forhold til, hvilke typer opgaver du kan få fradrag for. Det er også vigtigt at skelne mellem de to typer ydelser, fordi det har en betydning for det konkrete fradragsbeløb, du kan få.

Ordningen er lavet sådan, at alle personer i en husstand over 18 år kan trække op til 6.100 kroner fra for serviceydelser og 12.200 kroner for håndværkerydelser.  Altså vil en familie med to voksne kunne få et samlet fradrag på 12.200 kroner om året for serviceydelser og 24.400 kroner for håndværkerydelser.

Hvis der er børn i husstanden, der er over 18 år, kan de også få fradrag i samme størrelsesorden, men det kræver, at de har betalt et beløb svarende til fradraget. Og den betaling skal være foretaget elektronisk – enten til serviceleverandøren/håndværkeren eller til den i husstanden, der har betalt regningen.

Ægtefæller og samlevere med fælles økonomi kan dele fradraget – det spiller ingen rolle, hvem der har betalt regningen.

En vigtig detalje: Husk, at du kun kan trække udgifter til arbejdslønnen fra. Derfor kan det være en god idé at få et udspecificeret tilbud forud for en opgave, så du kan beregne, hvor stort et beløb du kan trække fra.

Husk at gemme fakturaen, hvis du får udført fradragsberettiget arbejde. Den skal du bruge, når du skal indberette fradraget til SKAT. 

Kan jeg få fradrag for arbejde udført på mit sommerhus?

Du kan godt få fradrag for ydelser, der er udført på dit fritids- eller sommerhus. Men her er det kun ejere (og ægtefæller), der kan trække udgifterne fra; hjemmeboende børn over 18 tæller ikke med i det regnestykke. Og fradraget skal findes inden for den samme økonomiske ramme som gælder for din helårsbolig – sommerhuset udløser at altså ikke yderligere 6.100 kroner til serviceydelser og 12.200 kroner til håndværkerydelser.

Og så er det i øvrigt værd at bemærke, at retten til at få fradrag for serviceydelser i sommerhuset bortfalder, hvis du lejer det ud.

Hvordan får jeg helt konkret mit fradrag?

Du skal selv indberette tallene til SKAT via din selvangivelse, hvis du skal have fradrag for service- eller håndværkerydelser. Det sker ikke automatisk, så husk at få det gjort, når du har betalt din regning.


Apropos betaling er det vigtigt at være opmærksom på, at du kan få fradrag for arbejde udført i 2018, hvis det er betalt senest den 28. februar 2018. Det gælder uanset, om du har betalt med betalingskort, på indbetalingskort, via netbank, i banken eller på posthuset. Betaling med kontanter giver ikke fradrag.

Stor guide: Sådan får du lys, liv og luft i boligen

Emner: Håndværkerfradrag

Populære artikler

Seneste artikler

Tilmeld nyhedsbrev