For at få et sundt indeklima bør fugtigheden i luften ikke blive højere end cirka 45%. Men meget af det, vi gør i hjemmet, øger faktisk luftfugtigheden. Derfor bør du være opmærksom på, hvad der er årsagen til kondens, og hvordan du gør noget ved det. For du må ikke lade stå til. Det kan føre til skimmelsvamp.
Vi ånder og sveder hele tiden (et voksent menneske afgiver op til to liter fugt fra kroppen hver dag), vi laver mad og har planter stående, vi koger vand til kaffen og går i bad. Al den fugt, vi skaber, bliver hængende i luften omkring os, og hvis vi ikke gør noget ved den, går det ud over boligens indeklima.
Sådan dannes kondens på vinduerne
Når varm og fugtig luft rammer en kold flade, bliver luften kold, og det får fugten til at samle sig i små dråber af kondensvand. Du kender det fra en kold flaske vand på et frokostbord i solen, fra spejlet, der dugger efter morgenbadet, og måske fra dine vinduer.
Kondens på vinduer er især et problem om vinteren, hvor vi skærmer af for kulden med lukkede døre og vinduer og tænder for varmen. Det betyder, at der er stor forskel på indendørs- og udendørstemperaturen, og det kan ses på vinduerne, afhængig af hvilken slags du har i hjemmet.
Er der blot en enkelt rude, er den meget udsat for kondens, fordi ruden bliver kold af luften udefra og får luftfugtigheden til at sætte sig med det samme. En energirude vil derimod sørge for, at det inderste lag glas holder en nogenlunde stabil temperatur, som er høj nok til, at fugten ikke samler sig på fladen som kondens.
Fugt og kondens på vinduer kan være ødelæggende
I sig selv gør kondens ikke det store, men det kan være et tegn på, at luften i dit hjem er lidt for fugtig. Får kondensvandet lov at sidde på dit vindue, vil det løbe ned i rammen, og her kan den gøre skade.
Gummilisterne, som sidder og holder ruden fast i rammen og er med til at isolere, kan tage skade og blive utætte af fugten. Og hvis kondensen får lov at løbe ned i en vinduesramme af træ gennem en længere periode, vil træet gå i stykker.
Træ er fugtigt som materiale, men det er følsomt mod udefrakommende fugt, og det vil begynde at rådne, hvis det får lov at stå. Derudover kan fugt på vinduerne resultere i skimmelsvamp, som er usund for mennesker at leve i og kan udmønte sig i astma eller allergi.
Det går altså ud over både dig selv og dit hjem, hvis du har kondens til hverdag og ikke gør noget ved det. Heldigvis er fugt ikke svær at nedbringe, og kondens er slet ikke umuligt at fjerne. Vi har en stribe gode råd, som kan hjælpe til med at skabe et godt indeklima, som du og dit hjem kan trives med.
1) Luft ud tre gange om dagen - også om vinteren og i regnvejr
Det første råd handler helt enkelt om at åbne vinduet. Et sundt indeklima begynder med frisk luft, og den kommer udefra. Mindst tre gange om dagen bør du skabe gennemtræk i din bolig ved at åbne alle vinduer, så den friske luft kan bevæge sig frit igennem alle rum og udskifte din fugtige luft i boligen med mere tør luft udefra.
Selv i regnvejr vil udendørsluften være mindre fugtig end den, du har i dit hjem, og vejret er ingen undskyldning for ikke at hive frisk luft ind ad vinduerne.
Fem til ti minutters udluftning tre gange om dagen er nok. Luft ud om morgenen, i forbindelse med madlavning og igen om aftenen. De fleste mennesker lufter oftest ud om morgenen, men særligt udluftningen inden sengetid er vigtig at huske. Partikler og CO2 hober sig op i luften i løbet af dagen, men hvis du lufter ud inden sengetid, har du mulighed for at starte natten med frisk luft.
2) Brug din udsugning
Noget af det, som skaber mest fugt i vores hjem, er badning. Heldigvis har de fleste badeværelser en udsugning, som kan hjælpe med at fjerne dampen fra morgenbadet, og den bør du altid bruge. Den skal tændes, når du tænder for vandet, og det er bedst, hvis den kan køre tyve minutters tid efter, du er færdig.
Sørg desuden for at holde døren til badeværelset lukket, når du går i bad, for at undgå at den fugtige luft fordeler sig i huset.
3) Lad vinduets ventil stå åbent
Mange moderne vinduer har en lille ventil i vinduet, som kan sørge for udluftning, uden at temperaturen falder. Det er en god ide at lade ventilen stå åbent døgnet rundt, så der altid er cirkulation med luft udefra, sådan at den tunge indendørs luft kan blive friskere.
4) Brug emhætten
I køkkenet skaber vi masser af fugt, når vi steger, braser og koger, men som regel har vi også en effektiv emhætte, som med fordel kan bruges til at fjerne noget af fugten fra madlavningen. Brug emhætten, også selvom det ikke ser ud til, at din madlavning skaber damp og em, og lad den gerne køre, mens I spiser, så luften er frisk, når du er færdig.
5) Tør tøjet udendørs
Al det vand, som findes i dit våde vasketøj, trækker ud, efterhånden som tøjet tørrer. Fugten ender med at være i luften og kan sætte sig i møbler og på vægge og vinduer. Udluftning og ventilation vil ikke være nok til at få has på fugten, der kommer fra vasketøj, det er ganske simpelt for meget, og derfor anbefales det, at vasketøj altid hænges udenfor, hvis det ikke tørres i en tørretumbler.
Indvendig kondens på vinduer er skidt - udvendig kondens intet problem
Når du har valgt energioptimerede vinduer til din bolig, skal du være opmærksom på, at du i foråret og efteråret ved overgangen mellem koldt og varmt vejr kan opleve perioder med udvendig kondens. Det forekommer, fordi vinduerne er tætte og isolerer rigtig godt, og du kan altså være godt tilfreds med dine vinduer.
Et ekstra tip: Hold en ensartet temperatur i hjemmet
Hvis der er rum i huset, som du ikke bruger så ofte, kan det været fristende at skrue ned for varmen for at spare lidt. Det fører dog andre problemer med sig. Den varme luft vil søge mod de kolde områder, og når varm luft kommer ind i et koldere rum, stiger den relative luftfugtighed i rummet, og dermed kan der opstå kondens på ruderne.
En god huskeregel er at holde temperaturen i alle rum over 17 grader og sørge for, at der ikke er mere end 4-5 graders forskel på temperaturen i de forskellige rum i huset.
Hold øje med faresignalerne – og skift eventuelt til energivinduer
Et sundt indeklima er vigtigt for, at både du og din bolig har det godt, og rådene ovenfor er ganske nemme at følge. Oplever du kondens på vinduerne til dagligt, kan du prøve at måle efter med et hygrometer, som viser dig, hvor meget fugt, der er i luften. Alternativt kan du bestille en indeklimavurdering, som er en lidt mere bekostelig affære.
Hvis du har ældre vinduer, kan det måske være en god idé at undersøge, om de er den bedste løsning for indeklimaet. Moderne energivinduer isolerer så fint mod kulden udefra, at den inderste rude sjældent er kold nok til, at der kan dannes kondens på den. Derudover kan lavenergivinduer også være med til at spare på varmeregningen.