Sådan giver du dine vinduer et serviceeftersyn

14. august 2020

_IHC5162

De lune temperaturer og lange solskinsdage gør sensommeren ideel til vedligeholdelse af vinduer. Vi giver dig her en række gode råd, som du kan bruge, hvis du selv skal gøre arbejdet.

Vinduer er dagligt eksponeret for vind og vejr, og de bør med kortere eller længere mellemrum efterses og holdes vedlige for at forblive flotte og funktionelle. Sensommeren er et ideelt tidspunkt at kaste sig ud i dette projekt, for vejrforholdene – med lune temperaturer og lange solskinsdage – byder på optimale betingelser for at opnå et godt resultat.

Det er egentlig ganske simpelt - hvis du ikke vedligeholder vinduerne, øges risikoen for, at vinduernes levetid forkortes. Du risikerer, at der opstår problemer med råd i trækarme og trækgener og varmetab, ligesom åbne/lukke-funktion og andre mekaniske funktioner kan påvirkes negativt.

Sådan maler du dine trævinduer

Rengøring af glas, karme og rammer

Først og fremmest er det vigtigt, at vinduerne så vidt muligt holdes fri for skidt og snavs. Det gælder ikke kun ruderne, men også vinduets øvrige dele udvendigt såvel som indvendigt. Har vinduet eksempelvis klikventiler eller riste, kan insekter, sand, snavs mv. i årets løb hobe sig op og spærre for luftgennemstrømningen. Og det skaber et dårligere indeklima.

Ruder, rammer og karme rengøres bedst med en fugtig klud, som du kan tilsætte lidt opvaskemiddel eller anden mild sæbe. Rengøringsmidlet må hverken indeholde ingredienser med slibeeffekt eller opløsningsmidler, som kan tære unødigt på vinduets materialer.

Desuden kan du i forbindelse med rengøringen af ruderne eventuelt tilsætte afspændingsmiddel, så du undgår, at der sætter sig kalkpletter fast på glasset.

Pensel_beskaaret

Smør de bevægelig dele

Både vinduets mekaniske dele og listerne bør smøres efter behov. Behovet afhænger af flere faktorer såsom dets placering på huset og måden, du og din familie bruger det på.

En syrefri olie som eksempelvis symaskineolie egner sig godt til smøring af alle bevægelige hængsler og beslag. Her er et par dråber ca. et par gange om året generelt nok til at holde dem fuldt funktionsdygtige.

Til gengæld skal du holde dig fra at smøre olie på eventuelle arme i vinduernes sider. Det skyldes, at olien vil forhindre den friktion, der kræves for at vinduet kan holde sig åbent af sig selv.

Gummilisterne, der skal sikre, at vinduet slutter tæt, bør smøres med silikone (ligesom listerne på bilens vinduesviskere i øvrigt). Det gør, at de holder sig bløde og smidige, og forhindrer, at de revner eller sprækker, så vinduet ikke længere slutter helt tæt.

Ældre fuger bør tætnes

Er vinduerne af ældre dato, kan du overveje, om fugerne trænger til at blive tætnet. Utætte fuger kan give trækgener, ligesom de typisk vil medføre et varmetab, der øger varmeregningen i fyringssæsonen.

Maling i tre trin

Hvis du har trævinduer, er maling en klassisk sommeraktivitet, der ruster vinduerne til at holde sig flotte og stå godt imod, når efterårsblæsten og senere vinterkulden trækker ind over landet.

3 trin til at male dine vinduer

Emner: Tips og råd, Renovering, Vedligeholdelse

Seneste artikler

Populære artikler

Tilmeld nyhedsbrev